Αποκαλυπτικά τα όσα ειπώθηκαν χτες σε συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία: Ψάχνουν «ζεστό» χρήμα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και πολεμικής οικονομίας
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδας και των επαγγελματικών ταμείων στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκε χτες, με κεντρική θεματική «Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης» και με βασικό διοργανωτή την Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).
Καθόλου τυχαία, χορηγοί του Συνεδρίου ήταν μεγάλοι όμιλοι που μυρίζονται «ζεστό» χρήμα: Allianz, Alpha Bank, Alphtrust, Εθνική Asset managment, Eurobank, AON, Athens International Airport, Piraues Asset Managment, Intrum, Interamerican, όμιλος εταιρειών του εφοπλιστή Τσάκου και πολλές ακόμα επιχειρήσεις.
Αποκαλυπτική των σχεδιασμών που ετοιμάζονται ήταν η τοποθέτηση του Χρήστου Νούνη, προέδρου της ΕΛΕΤΕΑ, ο οποίος πρόβαλε ως βασικά αιτήματα των κορακιών της Κοινωνικής Ασφάλισης:
- Την εξίσωση των όρων λειτουργίας των οχημάτων της κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας, δηλαδή των ΤΕΑ και των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων, σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
- Την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και «πρωτίστως τη θεσμοθέτηση πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων, χωρίς επαγγελματικό δεσμό», «σε συνδυασμό με την εισαγωγή κάποιας μορφής υποχρεωτικότητας εγγραφής των εργαζομένων στον θεσμό, παράδειγμα μέσω του συστήματος αυτόματης εγγραφής». Αυτή την αθλιότητα τη χαρακτήρισε ως μέτρο που μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι» για την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα, ώστε να στηρίξει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των ομίλων. Αυτό ακριβώς παραδέχθηκε ότι «υποκρύπτει ο τίτλος του Συνεδρίου περί νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της επαγγελματικής ασφάλισης».
Σημείωσε μάλιστα ότι και η ίδια η ΕΕ σκοπεύει να προωθήσει την «αυτόματη εγγραφή» μέσα από εκδόσεις σχετικών συστάσεων.
Ενώ, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά εννοούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ όταν μιλάνε για ανάγκη κάλυψης μεγαλύτερου ποσοστού εργαζομένων από ΣΣΕ, είπε ότι αυτές οι ΣΣΕ μπορούν να γίνουν όχημα για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης! Δεν τους πήρε επομένως ο πόνος για την κατοχύρωση συγκροτημένων συλλογικών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους, αλλά πώς θα τους υποχρεώσουν να ενταχθούν στην επαγγελματική - ιδιωτική ασφάλιση. Γι' αυτό και ...ευχήθηκε να ενταχθούν τέτοιες προβλέψεις στις ρυθμίσεις που φέρνει το υπουργείο Εργασίας για τις ΣΣΕ και στον σχετικό διάλογο που έχει ξεκινήσει.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός και με ...φόρα ήταν ο Χρ. Νούνης, όταν αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΕΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι αντιμετωπίζει και τις εισφορές των εργαζομένων ως πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την πολεμική οικονομία.
Γι' αυτό και ο ίδιος θύμισε την πρόσφατη ίδρυση από την ΕΕ της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), που στόχο έχει να διαχειρίζεται, δηλαδή να κατευθύνει τις αποταμιεύσεις Ευρωπαίων πολιτών σε συγκεκριμένες επενδύσεις που «θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, βάσει των σχετικών Εκθέσεων Draghi και Letta». Στο παραπάνω πρόσθεσε και το πρόγραμμα ReARM Europe, δηλαδή τα αμύθητα ποσά που θα κατευθυνθούν για τα γεράκια του πολέμου, ματώνοντας μεταφορικά και κυριολεκτικά τους λαούς της ΕΕ.
Την τοποθέτηση του Χρ. Νούνη επικρότησε απόλυτα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία πήρε τον λόγο αμέσως μετά, ευχαριστώντας τους διοργανωτές του συνεδρίου που «αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη σημασία και τις προοπτικές της επαγγελματικής ασφάλισης».
Σε πλήρη συμφωνία με τον Χρήστο Νούνη, μίλησε για «νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα», που όπως είπε είναι σε «απόλυτη ευθυγράμμιση με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας», για την ενίσχυση της «κεφαλαιοποιητικής διάστασης και του ανταποδοτικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος».
Θύμισε άλλωστε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που ιδρύθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι αυτή η κατεύθυνση, της «ενίσχυσης της κεφαλαιοποιητικής διάστασης του ασφαλιστικού συστήματος είναι μονόδρομος (...) για την ενίσχυση συνολικά της ελληνικής οικονομίας», αφού όπως είπε «δημιουργούμε κεφάλαιο, μέρος του οποίου επενδύεται στην ελληνική οικονομία». Δηλαδή ο ιδρώτας των εργαζομένων, αντί να επιστρέφεται στους ίδιους, γίνεται «καύσιμο» για τα κέρδη των λίγων.
Τέλος ανήγγειλε ουσιαστικά τη νέα νομοθετική επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφού ξεφούρνισε ότι μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδας «επεξεργαζόμαστε βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με λίγα λόγια νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες πρώτα από όλα θα συζητήσουμε μαζί σας, προτού αυτές πάνε σε δημόσια διαβούλευση».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις παραγόντων που αποκάλυψαν τους επιμέρους σχεδιασμούς, όπως τη δυνατότητα μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μεταξύ των κεφαλαιποιητικών σχημάτων ακόμα και από επαγγελματικό ταμείο σε ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.