Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Να μη λύσει κάβος!
  • Από τα χαράματα, στους καταπέλτες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά δίνει μάχη, μαζί με τους ναυτεργάτες, κόντρα στο μέτωπο κυβέρνησης - εφοπλιστών - ξεπουλημένων ηγεσιών
  • Με συνοπτικές διαδικασίες κηρύχτηκε «παράνομη και καταχρηστική» η απεργία. Δεν κάνουν πίσω τα πληρώματα

Στους καταπέλτες δίνεται από τα χαράματα η μάχη της απεργίας στον Πειραιά. Από τις 5 το πρωί, οι ομάδες περιφρούρησης βρίσκονται στο πλευρό των απεργών θερμαστολαδάδων και μηχανικών, που συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργαζόμενους της στεριάς, για να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, δίνοντας, ταυτόχρονα, τη δική τους απάντηση στους απεργοσπαστικούς - τρομοκρατικούς μηχανισμούς, που έχει στήσει από χτες το δίδυμο εφοπλιστές - ΥΕΝ.

Χτες, λίγο πριν τις 12 μεσημέρι, το σύνολο των εφοπλιστικών Ενώσεων κατέθεσε αιφνιδιαστικά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί η σημερινή 24ωρη απεργία, που κήρυξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, παράνομη και καταχρηστική! Μία ώρα μετά, αναλαμβάνοντας δράση, το ΥΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου για δήθεν ενημέρωση του επιβατικού κοινού στην οποία αναφέρει: «Πλοία τα οποία μέχρι τις 6.00 δε θα δηλωθεί από εργαζόμενο προς τον πλοίαρχο συμμετοχή στην απεργία και στα οποία δεν τίθεται θέμα σύνθεσης ασφάλειας θα κινηθούν κανονικά»!

Η αίτηση που κατέθεσαν οι έξι εφοπλιστικές Ενώσεις στηρίζεται στο αντεργατικό έκτρωμα 330/76, που, κατ' εντολήν των εφοπλιστών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατηρεί σε ισχύ μέχρι και σήμερα μόνο στους ναυτεργάτες. Στην αίτησή τους, η οποία εκδικάστηκε στο μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ισχυρίζονται ότι η κήρυξη της απεργίας δεν έγινε με βάση το γράμμα του νόμου, ότι θα ...έχει «δυσμενείς έως καταστροφικές συνέπειες» στον τουρισμό και στη συγκοινωνία των νησιών και ότι τα αιτήματα των ναυτεργατικών Ενώσεων αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση, όμως, δίνοντας ...«γραμμή», δεν παραλείπουν να τα χαρακτηρίσουν, προκλητικά, ως «παράλογα ή ανεδαφικά πράγματα και δη σε μία εποχή γενικής οικονομικής δυσπραγίας»! Αυτό, όταν οι Ελληνες εφοπλιστές μοστράρουν στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο! Απαίτησαν, ακόμα, την «τιμωρία» συνδικαλιστών των δύο αγωνιστικών ναυτεργατικών Ενώσεων με φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Για να πειστεί το δικαστήριο, οι εφοπλιστές επιστράτευσαν τον καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Λεβέντη, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έδωσε τα ...ρέστα του. «Κουρελιάζοντας» διπλώματα, αξιοπρέπεια και τον κόπο μια ζωής, έκανε ολόκληρη διάλεξη για την «καταχρηστικότητα» και το «παράνομο» της απεργίας και όταν είδε ότι είχε πλέον στερέψει από επιχειρήματα, τα οποία κατέρριψαν με ιδιαίτερη ευκολία οι δικηγόροι υπεράσπισης, κ. Τσιαντής και κ. Σαμπουτζάκης, έφτασε στο σημείο να πει προς τον μάρτυρα και πρόεδρο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Ι. Μανουσογιαννάκη ότι «εσείς κηρύξατε την απεργία, γιατί έχετε ιδεολογικές διαφορές με την ΠΝΟ. Είστε ΚΚΕ, γι' αυτό διαφωνείτε». Και η άμεση απάντηση του συνδικαλιστή ήταν: «Μάλλον επειδή είμαστε ΚΚΕ βρισκόμαστε τώρα εδώ». Το δίκιο των αιτημάτων των ναυτεργατών παραδέχτηκε ακόμα και ο διευθυντής της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας Τρ. Παπαγεωργίου, στον οποίο, αφού αναφέρθηκαν τα αιτήματα, είπε επί λέξει στην κατάθεσή του: «Ναι, είναι νόμιμα και δίκαια».

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την εκδίκαση της αίτησης, επισημαίνουν: Η επιχείρηση ποινικοποίησης της απεργίας και τρομοκράτησης των ναυτεργατών «είναι δείγμα αδυναμίας μπροστά στη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος της μηχανής και όλων των συναδέλφων ναυτεργατών να δώσουν με επιτυχία τον απεργιακό αγώνα. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, αφορά θεμελιακά δικαιώματα και δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το απεργιακό μας δικαίωμα. Θα το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα δώσουμε με αυτοθυσία, με μεγαλύτερο πείσμα την απεργιακή μάχη». Κάνουν ακόμα σαφές ότι:«Η πολιτική που ανατρέπει τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα, που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα, χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί κάθε αντιδημοκρατικό μέσο για να κάμψει την πάλη των ναυτεργατών. Δεν το πέτυχαν και δε θα το πετύχουν».

Τα δύο σωματεία καταγγέλλουν ακόμα τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ ως συνένοχη και συνυπεύθυνη, καθώς με τις ενέργειές της τάσσεται με την πλευρά των εφοπλιστών και της κυβέρνησης. «Περιφρουρούμε με όλες μας τις δυνάμεις την απεργία μας. Ολοι οι ναυτεργάτες στο λιμάνι. Δεν είμαστε μόνοι μας. Στο πλευρό μας βρίσκεται το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Στο πλευρό μας βρίσκονται εργάτες, εργαζόμενοι που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ