Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ευεργέτες με χαλκευμένα στοιχεία

Μάρτυρες της θλιβερής εικόνας, καθηγητές Πανεπιστημίου μετά από τόσα χρόνια δουλιάς και κόπων να καταθέτουν τελικά τα διπλώματά τους στην υπηρεσία των εφοπλιστών, έγιναν χτες οι ναυτιλιακές συντάκτες που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Κύριο θέμα της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση μελέτης που φέρει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, με την οποία επιχειρείται να... πειστεί η κοινή γνώμη για τη... μεγάλη προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στον τόπο και την ελληνική οικονομία! Πρόκειται για μια μελέτη με στοιχεία ανυπόστατα, η οποία δυστυχώς φέρει τις υπογραφές 5 πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ «τη γενική επιστημονική εποπτεία - όπως αναφέρεται στη μελέτη - και τον έλεγχο της εκτέλεσης του έργου» είχε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Τζωάννος, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνέντευξη.

Ενδεικτικό της αναξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης, με τίτλο «Οι επιδράσεις της ελληνόκτητης φορτηγού ποντοπόρου ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία» είναι το νούμερο των...60 χιλ. Ελλήνων ναυτεργατών που... φέρονται ότι απασχολούνταν στα ποντοπόρα πλοία το 2000! Αυτό όταν τα στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αναφέρουν ότι μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2000 ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών που απασχολούνταν συνολικά σε κάθε κατηγορίας πλοία ήταν 18.450! Για 18 χιλ. απασχολούμενους Ελληνες ναυτεργάτες το 2000 κάνουν λόγο και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Βέβαια, όταν ρωτήθηκε ο καθηγητής πώς προέκυψαν τα στοιχεία της μελέτης, ανέφερε ότι η έρευνα ήταν δειγματοληπτική και βέβαια πρόκειται για στοιχεία που προήλθαν από ναυτιλιακές εταιρίες...

Βέβαια, ο πρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης Ι. Λύρας δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να αξιώσει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο ΥΕΝ για το διωγμό και των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια τους. Ενώ στο έντυπο της ετήσιας έκθεσης της ΕΕΕ που δόθηκε στους συντάκτες, αναφέρεται η ...«απογοήτευση» των εφοπλιστών επειδή «υφίσταται - όπως σημειώνεται - περιορισμένη πρόοδος στην προώθηση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας όπως η φιλελευθεροποίηση σημαντικών αγορών (π.χ. ενέργεια), η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και ο έλεγχος και η εκλογίκευση της δημόσιας δαπάνης. Η καθυστέρηση αυτή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ