Διαβεβαιώσεις και για τα δύο στους επιχειρηματικούς ομίλους και στη ΝΑΤΟική σύμμαχο Βρετανία, που πρωτοστατεί στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε σε «κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» με «θεσμικούς επενδυτές», ενώ ακολούθησε κουβέντα με εκπροσώπους της «Morgan Stanley». Εκεί έθεσε ως ζητούμενο για τη χώρα την «απαραίτητη συναίνεση για να γίνουν απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της», διαβεβαιώνοντας ότι στην κυβέρνηση παραμένουν «πλήρως προσηλωμένοι σε αυτήν την πορεία».
Εβαλε δε ως «πρώτη» και «αδιαπραγμάτευτη» προτεραιότητά τους «να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, να παραμείνουμε εντός των σημείων αναφοράς για τις δαπάνες όπως έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και να διασφαλίσουμε ότι θα επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τις κεφαλαιαγορές πως η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια».
Στο ίδιο πλαίσιο, «να εξηγήσουμε και στους πολίτες ότι τα σημεία αναφοράς για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Συνεπώς, ακόμα κι αν έχουμε πρόσθετα έσοδα δεν μπορούμε να δαπανήσουμε αυτά τα έσοδα και να υπερβούμε το σημείο αναφοράς για τις δαπάνες», τόνισε, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για το τι σημαίνουν τα μνημόνια διαρκείας.
Η «δεύτερη προτεραιότητά» τους είναι «να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη σταθερή δημοσιονομική θέση ως θεμέλιο για να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις παραγωγικές επενδύσεις - εγχώριες επενδύσεις, ξένες επενδύσεις. Εχουμε πολλές σημαντικές ελληνικές εταιρείες εδώ. Τους έχουμε παράσχει σταθερότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια, και μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις ευκαιρίες να επενδύσουν στη χώρα», είπε, απαριθμώντας τι έκανε για το κεφάλαιο.
Ανέλαβε κι άλλες δεσμεύσεις: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το κατάλληλο εργατικό δυναμικό για να προσφέρουμε στις εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν, το ταλέντο για να το κάνουν». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα φορολογήσει τις τράπεζες: «Περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας».
Παραπέρα, διακήρυξε εκ νέου την πίστη του στις ΑΠΕ. Ωστόσο, έχοντας κατά νου τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τους λαούς που πληρώνουν την Ενέργεια πανάκριβα, ζήτησε «να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Ευρώπη σχετικά με το πώς διαχειριζόμαστε την πράσινη μετάβαση. Δεν μπορούμε να είμαστε ηγέτες στην πράσινη μετάβαση και την ίδια στιγμή να καταστρέψουμε τη βιομηχανία μας. Επομένως, η εξισορρόπηση της πράσινης μετάβασης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας θα είναι απολύτως καίριας σημασίας. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε λίγο όσον αφορά την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, ας γίνει έτσι». Πρόσθεσε δε, έχοντας ξανά πρεμούρα του το μεγάλο κεφάλαιο, πως «πρέπει να εξετάσουμε τι μας λέει η βιομηχανία και να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία παραμένει ανταγωνιστική».
Την ίδια ώρα κάλεσε τον λαό να συμβιβαστεί με τη μιζέρια, λέγοντας π.χ. για τις τεράστιες καταστροφές στη Ρόδο: «Αν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί κανείς να κατασκευάσει υποδομές για να αντιμετωπίσει αυτήν την ποσότητα νερού, συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιήσει κανείς σε ένα ή δύο χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να βεβαιωθούμε ότι εστιάζουμε στην υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα, που είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών». Θέλει δηλαδή να πούμε και «ευχαριστώ» που δεν πνιγήκαμε, αφού - όπως επέμεινε - «υπάρχουν όρια στο τι είναι εφικτό»!
Το ίδιο χυδαίος ήταν αναφορικά με το Ουκρανικό, όπου έψαχνε «ψητό» μέσα στη σφαγή, αφού διέγνωσε εκεί «νέες οικονομικές ευκαιρίες».
«Είμαστε αρκετά φιλόδοξοι ώστε να κοιτάξουμε πέρα από τις συγκρούσεις και να προετοιμαστούμε για εκείνη τη μέρα; Για παράδειγμα, φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας; Θα έπρεπε. Οπως είπα, μπορούμε ήδη να παρέχουμε στην Ουκρανία φυσικό αέριο», τόνισε, δείχνοντας ευκαιρίες στο κεφάλαιο την ώρα που στο εσωτερικό τα κυβερνητικά στελέχη υποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τις εξαγωγές ρεύματος στην Ουκρανία ως τον λόγο της αύξησης της τιμής στο ρεύμα.
Για σήμερα ο Μητσοτάκης προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ. Οπως έλεγε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, στη διμερή «αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της Ερευνας και Καινοτομίας, του Τουρισμού», ενώ «στην κορυφή της ατζέντας δεν θα μπορούσε να μην είναι και το Μεταναστευτικό».
«Στις συζητήσεις των δύο ηγετών θα είναι σίγουρα και οι εξελίξεις ευρύτερα με την κλιμάκωση (...) στο μέτωπο της Ουκρανίας (...) σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και το αν συζητηθεί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα: «Πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο».