Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
Συγκίνηση και ιστορικά διδάγματα στην εκδήλωση για την 82η επέτειο

Εγινε την Κυριακή που μας πέρασε, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου

Πλήθος κόσμου, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη τη χώρα, αλλά και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, συναντήθηκαν και φέτος στην καρδιά της «ανταρτομάνας Ρούμελης», στον ιστορικό Γοργοπόταμο, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τιμώντας την επέτειο των 82 ετών από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συγγενείς αγωνιστών, φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, έδωσαν οργανωμένα το «παρών» στην εκδήλωση. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς και Κώστας Μπασδέκης, καθώς και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Κόμματος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γιάννη Ζαγγανά, μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανατίναξης. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Θανάση Τόκα, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών έγινε προσκλητήριο νεκρών για τους εκτελεσθέντες στα αντίποινα για την ανατίναξη της γέφυρας, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που υπάρχει στον χώρο. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Στέφανος Λουκάς, εκ μέρους του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ ο Θάνος Σάλτας και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η πρόεδρός της, Τούλα Μητσέα. Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και αρκετοί από τους συμμετέχοντες.

Το ΚΚΕ ο νους και ο κύριος αιμοδότης ενός μεγαλειώδους κινήματος


Ο Δ. Τζαβάρας σημείωσε ότι το σαμποτάζ του Γοργοποτάμου «ήταν από τις μεγαλύτερες δολιοφθορές κατά του φασιστικού Αξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διέκοψε τη βασική τους συγκοινωνιακή αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, ανέβασε τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού μας και το ακολούθησε πύκνωση των χτυπημάτων εκ μέρους του ΕΛΑΣ».

Αναφέρθηκε επίσης στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ όχι μόνο δεν αναστέλλει τον αγώνα, αλλά επιμένει να πρωταγωνιστεί στις σχετικές διεκδικήσεις του λαού μας, οι οποίες χρειάζεται να δυναμώσουν».

Συνεχίζοντας ο Δ. Τζαβάρας ανέδειξε τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και, στη συνέχεια, αυτή του ΔΣΕ. Μιλώντας για την πείρα και τα διδάγματα αυτού του αγώνα στο σήμερα, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Δουλεύουμε με το βλέμμα μπροστά, παρεμβαίνουμε σε έναν κυκεώνα δύσκολων και σύνθετων εξελίξεων, διεθνών και εσωτερικών, που είναι "φωτιά", με ενεργούς πολέμους και με άλλα "ηφαίστεια" στη γειτονιά μας και σε όλο τον πλανήτη να βράζουν. Με τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ να φτιάχνουν πολεμικούς προϋπολογισμούς και τις οικονομίες τους να μετατρέπονται σε πολεμικές. Αυτά πάνε πακέτο με τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την καταστολή όσων σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν.

Οι σημαίες από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οι σημαίες από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καλούμε σε σοβαρό αγώνα τον λαό, για να τα βρουν σκούρα όσοι επιβουλεύονται τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και το μέλλον των παιδιών της. Είναι μεγάλη δουλειά αυτή και χρειάζονται πολλά χέρια.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωσή τους με σοβαρούς κινδύνους γενίκευσης, τη μονιμοποίηση των εστιών έντασης και τη δημιουργία νέων με βαθιά εμπλοκή της χώρας μας. Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτητικές συνθήκες που έχουμε μπροστά μας.

Τώρα, με τις καταιγιστικές εξελίξεις στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ενεργοποίηση του άρθρου 5, ορθώνουμε ανάστημα στην ελληνική εμπλοκή και στην αναβάθμιση των βάσεων - ορμητηρίων πολέμου. Απαιτούμε τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, της ελληνικής εμπλοκής στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου, και ενιαία, ανεξάρτητη Παλαιστίνη».

Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε δοκιμασμένες «λύσεις» του συστήματος

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Τζαβάρας σημείωσε: «Το ΚΚΕ απέναντι στα αστικά κόμματα είναι όπως η μέρα με τη νύχτα, και δεν πρέπει κανείς λαϊκός άνθρωπος να ξεγελαστεί με την εξελισσόμενη επιχείρηση αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας, που πάει να φτιάξει εφεδρείες αστικές για τη δύσκολη συνέχεια και να καθηλώσει τον λαϊκό αγώνα, να χάνεται πολύτιμος χρόνος παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δ. Τζαβάρας στο βήμα
Ο Δ. Τζαβάρας στο βήμα
Δεσμευόμαστε ως Κόμμα να είμαστε και να δρούμε ως πραγματική πολιτική πρωτοπορία σε όλα και παντού, στην οργάνωση της πάλης του λαού για όλα όσα τον αφορούν, με πλατιά δουλειά στο κίνημα η οποία να στηρίζεται στην οργάνωση και συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων, με μέτωπο στον ρεφορμισμό και στους εργατοπατέρες, με κομματική παρέμβαση και δράση που να αγκαλιάζει και να εντάσσει κόσμο πολύ ευρύτερο της επιρροής μας, χωρίς παραίτηση από το Πρόγραμμά μας, από την προβολή της υπεροχής των ιδεών μας και της Ιστορίας μας.

Το ΚΚΕ προοδεύει, αξιοποιεί την πλούσια πείρα που συγκεντρώνεται, γίνεται ολοένα και πιο ικανό στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, το κράτος τους και τις διεθνείς τους συμμαχίες, αλλά και με τον οπορτουνισμό, αναβαθμίζει τον ρόλο του στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, με αντιστοίχιση όλης της δουλειάς του προς το Πρόγραμμά του, για την ανατροπή του καπιταλισμού και τον σοσιαλισμό».



Ο Στ. Λουκάς καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Στ. Λουκάς καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ