Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική δράση τώρα...
  • Την ερχόμενη Κυριακή, 19 του Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
  • Την ίδια μέρα η Πορεία Ειρήνης Κερασίτσας - Τρίπολης

Οι ιμπεριαλιστές δολοφονούν, τρομοκρατούν, «σπέρνουν» καταστροφή, φτώχεια και δυστυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με μοναδικό στόχο να καθυποτάξουν συνειδήσεις. Με αφορμή και πρόσχημα το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όλοι οι υποστηρικτές της «νέας τάξης πραγμάτων», εξήγγειλαν την έναρξη μιας δήθεν αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, βάζοντας στο στόχαστρο κράτη, λαούς, κινήματα που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Την ίδια στιγμή, όμως σε κάθε γωνία της Γης, ξεπηδούν κινήματα, που αμφισβητούν την κυριαρχία τους και αντιστέκονται. Κανένας άνθρωπος στον κόσμο, αν θέλει να λέγεται άνθρωπος, δεν μπορεί να μείνει απαθής στη θηριωδία που διαπράττει στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση του Ισραήλ, με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Δεν μπορεί να μείνει απαθής, στην εικόνα των χιλιάδων νεκρών Αφγανών αμάχων. Δεν μπορεί να μείνει αδρανής στην πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ - ΕΕ και άλλων χωρών, ενάντια στους λαϊκούς αγώνες.

Μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης

Στην πατρίδα μας, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή. Τούτες τις μέρες, ολόκληρο το μήνα Μάη, σε κάθε γωνιά της χώρας, θα πραγματοποιηθούν πλήθος κινητοποιήσεων. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ανακήρυξε το Μάη του 2002, μήνα αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας, μέσα στο Μάη, σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της χώρας, θα διοργανώσει εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ την Κυριακή 19 Μάη θα γίνει η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Ο λαός μας, όλο αυτό το μήνα θα βγει στους δρόμους, και θα διατρανώσει την αντίθεσή του στον πόλεμο. Με κεντρικά συνθήματα: «Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών» και «Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό».

Να αποκρούσουμε την τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών

Στη διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ, μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, η προσπάθεια του συστήματος να βγει από την κρίση, η πρωτοφανής επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, η ένταση της καταλήστευσης των χωρών του ονομαζόμενου Τρίτου Κόσμου δημιουργούν εκρηκτικό πεδίο.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «ΑΒΜ», η υλοποίηση του επιθετικού προγράμματος «NMD», γνωστού ως «Πόλεμος των Αστρων» ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση όποιων θετικών συμφωνιών είχαν επιτευχθεί στον τομέα των πυρηνικών και έχουν στόχο την κυριαρχία τους με την πυρηνική τρομοκρατία.

Ανατρέπεται πλήρως το διεθνές δίκαιο που εδραιώθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατρέπονται οι βασικές αρχές του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, από το νέο στρατηγικό δόγμα του NATO. Αντιστρέφονται βασικές αρχές του Δικαίου. Οι φονιάδες του γιουγκοσλαβικού λαού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δικάζουν στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης τα θύματά τους.

Ξεχειλίζει η υποκρισία των εταίρων και συνεταίρων της Νέας Τάξης. Συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, από κοινού, ή με εναλλαγή στις κυβερνήσεις, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, εξαπολύουν επιθετικούς πολέμους και την ίδια στιγμή υψώνουν τη σημαία κατά του νεοφασισμού, τον οποίο οι ίδιοι με την πολιτική τους εκτρέφουν. Υποστηρίζουν ή ανέχονται τα φασιστικά εγκλήματα του Σαρόν και την ίδια στιγμή καλούν το λαό να συναινέσει στην πολιτική τους, δήθεν για να αντιμετωπίσουν τον Λεπέν».

Η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση και τη συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντάχτηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Είναι συμμέτοχη στα επιθετικά σχέδια κατά των λαών που επεξεργάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Συμμετέχει με ελληνικό στρατό στις δυνάμεις κατοχής στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν. Συμμετέχει στο νέο επιθετικό ευρωστρατό».

Μπροστά σ' αυτή την τραγική πραγματικότητα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό, να συσπειρωθεί στο μαχόμενο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης, να συμπαραταχτεί μαζί του και με τα άλλα κοινωνικά κινήματα στον αγώνα για την απόκρουση της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών. Για να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής της Νέας Τάξης».

Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή...

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, θα πορευτούν την επόμενη Κυριακή, 19 Μάη, χιλιάδες φίλοι της ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα. Ανθρωποι του μόχθου, των γραμμάτων και των τεχνών, νέοι και νέες, όλοι αυτοί που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν συγκροτήσει ένα δυνατό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην πατρίδα μας, θα διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Θα ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους λαούς που αντιστέκονται.

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Ελλάδας. Θα ξεκινήσει από τον Τύμβο στις 8.00 πμ και θα τερματίσει στις 7.30 μμ στο Σύνταγμα. Οι ειρηνοδρόμοι στις 19 Μάη διαδηλώνουν:

-- Την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό

-- Να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ

-- Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

-- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

-- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια

-- Να γυρίσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων

-- Να σταματήσει το πρόγραμμα του «Πολέμου των Αστρων» από τις ΗΠΑ

-- Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών.

Επίσης την επόμενη Κυριακή 19 Μάη, θα γίνει η 19η Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, με ώρα εκκίνησης στις 4.30 μ.μ. από την Κερασίτσα και προορισμό την Τρίπολη, όπως αποφάσισαν μετά από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου. Καλούν δε, «τους μαζικούς φορείς και τους δήμους της Αρκαδίας να διοργανώσουν τις δικές τους πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την ειρήνη, που να συγκλίνουν στην πορεία στις 19 Μάη».


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ