Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης

Προετοιμάζεται Διεθνής Διάσκεψη στις 24 Μάη στις Βρυξέλλες ενάντια στο ΝΑΤΟ, που πραγματοποιεί Σύνοδο Κορυφής

Από τη Σύνοδο στο Βερολίνο
Από τη Σύνοδο στο Βερολίνο
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 29 - 30 Απρίλη η Σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στο Βερολίνο, όπου φιλοξενήθηκε μετά από 30 χρόνια και πάλι μια συνεδρίαση του ΠΣΕ. Από την Ελλάδα πήραν μέρος οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Γενικός Γραμματέας και Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα, και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Συμμετείχαν 14 φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, με κύρια θέματα την εξέταση της κατάστασης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τους ανταγωνισμούς και τις επιθέσεις στα δικαιώματα των λαών, αλλά και τους κινδύνους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη παγκοσμίων διαστάσεων. Κεντρικό θέμα της Συνόδου αποτέλεσαν η δράση και οι πρωτοβουλίες του ΠΣΕ εναντίον του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής του ιμπεριαλισμού, που οδεύει προς τη Σύνοδο Κορυφής του στις 24 - 25 Μάη στις Βρυξέλλες.

Αντιλαϊκά μέτρα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο Θ.Παφίλης, στην εισηγητική του παρέμβαση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι εξελίξεις στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του συστήματος και της επίθεσης των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους σε μισθούς, Κοινωνική Ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Για το ΠΣΕ είναι καθαρό πως οι ίδιες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στα λαϊκά δικαιώματα είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το σκοπό επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε πολλά σημεία του κόσμου, είναι οι ίδιες δυνάμεις που συμφωνούν και συνυπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως για παράδειγμα για τους σχηματισμούς μάχης (battlegroups) ή, αντίστοιχα, στις Συνόδους του ΝΑΤΟ για δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, επεκτείνοντας πάντα, χέρι - χέρι με τις ΗΠΑ, την ακτίνα δράσης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, την Απω Ανατολή και Λατινική Αμερική.

Για το ΠΣΕ είναι καθαρό πως η κινητήρια δύναμη για αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές είναι ο έλεγχος των πηγών Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, η κατάκτηση σφαιρών επιρροής και νέων αγορών, συχνά σε ανταγωνισμό με ανερχόμενες οικονομίες και χωρίς να διστάζουν στη χρήση στρατιωτικής δύναμης, βίαιης αλλαγής καθεστώτων αλλά και την απειλή του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, όπως έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Ουκρανία και στη Συρία σήμερα. Οι ιμπεριαλιστές σκορπάνε τον τρόμο και την καταστροφή, είναι υπεύθυνοι για τα εκατομμύρια των προσφύγων και εκτοπισμένων».

Με αγωνιστικό μπλοκ ενάντια στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής του στις Βρυξέλλες τον Μάη, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ επισήμανε:

«Το ΠΣΕ εκτίμησε τις περσινές εξελίξεις γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Το γεγονός ότι και άλλες δυνάμεις ασχολούνται με το θέμα ΝΑΤΟ, δεν είναι καινούργιο. Ο καθένας έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εξετάζει και να διερωτάται για τα κίνητρα, συνθήματα και τη διαδρομή κάθε οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται ενάντια στο ΝΑΤΟ. Αυτό συμβαίνει και με το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (International Peace Bureau) και το δίκτυό του, που οργάνωσε εκδηλώσεις πέρυσι στη Βαρσοβία υπό άκρως αντιδραστικά συνθήματα, όπως "παλιά ήμασταν υπό τη Μόσχα, τώρα ούτε υπό την Ουάσιγκτον" ή με το πασιφιστικό "λεφτά για ψωμί και όχι για άρματα". Τέτοιες προσεγγίσεις και συνθήματα δεν αποπροσανατολίζουν απλά από τα πραγματικά σχέδια και την πολιτική του ΝΑΤΟ, αλλά στοχεύουν ουσιαστικά στη διαστρέβλωση της Ιστορίας και τη χάλκευσή της, παίζοντας με το αντισοβιετικό αίσθημα τότε και το αντιρωσικό αίσθημα σήμερα, μέσα και από τη δαιμονοποίηση των ηγετών των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, αλλά ποτέ να μην κατηγορούνται άλλες κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, "ξεπλένουν" τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως είχε γίνει με τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ή τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργήθηκαν για τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα».

Το ΠΣΕ στη Σύνοδό του στο Βερολίνο αποφάσισε τη διοργάνωση δικής του Διεθνούς Διάσκεψης στις 24 Μάη στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή με αγωνιστικό μπλοκ και τα δικά του συνθήματα στην πορεία στους δρόμους των Βρυξελλών το ίδιο απόγευμα, παρά τη στρεβλή και βλαβερή για το κίνημα απόφαση των Βελγικών οργανώσεων να αφιερώσουν την αντιΝΑΤΟική πορεία στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ («Ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος»).

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, με τη χρησιμοποίηση πυραύλων από αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο και ανεφοδιάζονται στη Σούδα, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον πολύπαθο συριακό λαό. Οι λαοί γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δημιούργησαν τις εγκληματικές οργανώσεις, τύπου "Αλ Κάιντα" και "Ισλαμικού Κράτους", προβάλλουν και αξιοποιούν προσχήματα για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία, στο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, η οποία αποτελεί πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών, με θύματα τους λαούς... Επιπλέον, μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη στήριξη σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ, τις συνομιλίες των Ελλήνων υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στις ΗΠΑ για επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας για 5 ακόμη χρόνια, ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας , Μάλτας, Γαλλίας και Κύπρου, στη συνάντηση των κρατών της Νότιας Ευρώπης, υπέγραψε την Κοινή Ανακοίνωση, που δίνει πλήρη κάλυψη στην πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία».

Η ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε για τα σχέδιά της να μεταβεί με αντιπροσωπεία φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος στις 23 - 25 Μάη στις Βρυξέλλες, αλλά και για τις εκδηλώσεις και δράσεις στα Χανιά και τη βάση της Σούδας στις 27-28 Μάη.

Αναπτύσσοντας τις αποφάσεις του ΠΣΕ για δράσεις σε δεκάδες χώρες ενάντια στο ΝΑΤΟ και την κορύφωσή τους στις Βρυξέλλες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ανέφερε πως το ΠΣΕ είναι η μόνη διεθνής φιλειρηνική οργάνωση που αντιπαλεύει το ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949, πως το ΝΑΤΟ δεν υπήρξε ποτέ κάτι διαφορετικό από το επιθετικό οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, που σήμερα σχεδιάζει τη νέα Σύνοδό του στη «διπλή πρωτεύουσα» δυο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και κάλεσε σε αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση για τη Διεθνή Διάσκεψη του ΠΣΕ στις 24 Μάη και το αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ στην πορεία την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ