Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πιέσεις για νέα κυβέρνηση με φόντο τις συναντήσεις Τζαφέρι στη Βουλή

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σε τεντωμένο σκοινί» ακροβατούν οι αστοί πολιτικοί ηγέτες στα Σκόπια, που συνεχίζουν τις αντιπαραθέσεις τους, με φόντο τις πιέσεις δυτικών ιμπεριαλιστών για επιστροφή στην «ομαλότητα» και το σχηματισμό κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες του κόμματος SDSM του Ζόραν Ζάεφ και το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας DUI του Αλί Αχμέτι.

Χτες, ο Ταλάτ Τζαφέρι του κόμματος DUI (ο οποίος εξελέγη την περασμένη Πέμπτη σε μία αμφιλεγόμενη διαδικασία, διά βοής από τους βουλευτές του SDSM του Ζ. Ζάεφ και τους αλβανόφωνους βουλευτές, εν μέσω σοβαρών, βίαιων επεισοδίων στο κοινοβούλιο), μπήκε κανονικά στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Στη συνέχεια, φάνηκε να αναλαμβάνει καθήκοντα και φωτογραφήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Μπράιαν Γι, τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, την δήμαρχο Τετόβου Τέουτα Αρίφι και τον αρχηγό του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι. Στη συνέχεια, το Γραφείο Τύπου της Βουλής στα Σκόπια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Τζαφέρι έχει αρχίσει «να διεκπεραιώνει όλες τις επίσημες διοικητικές υποθέσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε να επιτραπεί η φυσιολογική λειτουργία και εκτέλεση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η διαδικασία παράδοσης έγινε με τον φυσιολογικό τρόπο, στη βάση των αρχών του κοινοβουλευτικού συστήματος». Σε επόμενη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, αναφέρεται πως ο «επικεφαλής του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι» συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμιουελ Σμπόγκαρ, όπου ο τελευταίος τον συνεχάρη για την εκλογή του, τονίζοντας ότι «η Βουλή και η Δημοκρατία της Μακεδονίας αναλαμβάνουν τη διαδικασία πλήρους ολοκλήρωσης στις ευρωατλαντικές δομές».

Ας σημειωθεί επίσης πως χτες το Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο, πατώντας στα χνάρια ανάλογων αντιδράσεων από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συγχαίρει τον Τ. Τζαφέρι για την εκλογή του, ζητώντας το συντομότερο δυνατόν «τη μεταβίβαση της εξουσίας σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SDSM».

Εξακολουθούν να αντιδρούν οι υποστηρικτές του Γκρούεφσκι

Ωστόσο, στις προσπάθειες ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ για «νομιμοποίηση» του Τζαφέρι, συνεχίζουν να αντιδρούν οι υποστηρικτές και τα στελέχη του δεξιού κόμματος VMRO - DPMNE (που εκφράζουν μέρος της αστικής τάξης που συμπλέει με τη Ρωσία) του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Σε ανακοίνωση του VMRO - DPMNE, που εκδόθηκε αργά προχτές το βράδυ, μετά από συνεδρίαση βουλευτών του κόμματος σε ξεχωριστή αίθουσα της Βουλής, παράλληλα με ανάλογη συνεδρίαση υπό τον Τ. Τζαφέρι, αναφέρεται ότι το κόμμα δεν αναγνωρίζει την αμφιλεγόμενη εκλογή του τελευταίου, αλλά τον Τράικο Βελιανόφσκι. Υποστηρίζουν επίσης ότι η εκλογή Τζαφέρι ήταν «παράνομη και αντισυνταγματική» και ότι η εξέλιξη οδηγεί τη χώρα «σε επικίνδυνες νέες πρακτικές που την υπονομεύουν και υποβαθμίζουν τους θεσμούς της».

Επιπλέον, η «Πρωτοβουλία για Ενωμένη Μακεδονία» του VMRO και άλλων κομμάτων, επαναλαμβάνει το τελευταίο 48ωρο τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες όχι μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ζητώντας νέες εκλογές.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μετέβη στις Βρυξέλλες, συζητώντας την κατάσταση στα Σκόπια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βουλγαρικού δημόσιου ραδιοφώνου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ράντεφ απαίτησε να παρέμβει η ΕΕ σαν «μεσολαβητής» διαλόγου ανάμεσα στα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και τους θεσμούς των Σκοπίων και πήρε σχετικές «εγγυήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ