Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«BUSINESS 20»
«Ακονίζονται τα μαχαίρια» για τη Σύνοδο Κορυφής των G20

Οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων των αναπτυγμένων και «αναδυόμενων» οικονομιών έδωσαν χτες στη Μέρκελ τις συστάσεις τους, απορρίπτοντας τον «προστατευτισμό»

Ενα πακέτο με πολιτικές προτάσεις των μονοπωλιακών ομίλων των 20 πιο ισχυρών και «αναδυόμενων» καπιταλιστικών οικονομιών (Βusiness 20) παραδόθηκε χτες - δεύτερη μέρα της συνάντησης των επιχειρηματιών των χωρών του G20 - στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, καθώς φέτος η Γερμανία βρίσκεται στην προεδρία των G20. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Αμβούργο τον Ιούλη, συναντήθηκαν αυτή τη βδομάδα στο Βερολίνο περισσότεροι από 700 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και εργοδοτικών ενώσεων, από τη βιομηχανία έως τον τραπεζικό τομέα, ώστε να διαμορφώσουν κοινές προτάσεις προς τους ηγέτες των χωρών αυτών, «προκειμένου να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα» που καλούνται να πάρουν οι κυβερνήσεις.

Στο Φόρουμ Διαλόγου των B20 «ακονίζονται ήδη τα μαχαίρια» που θα βγουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, εξαιτίας της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης και με τη συζήτηση που έχει φουντώσει για τα μέτρα «προστατευτισμού» και το «ελεύθερο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο». Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20, πριν από δυο μήνες στο Μπάντεν Μπάντεν, δεν είχε κατορθωθεί μια κοινή ανακοίνωση υπέρ του «ελεύθερου εμπορίου», εξαιτίας των ενστάσεων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Die Welt», στις προτάσεις των Β20 αναφέρεται: Τα μέλη των G20 «πρέπει οπωσδήποτε να επιμείνουν στη δέσμευσή τους για περιορισμό και απώθηση των μέτρων του προστατευτισμού». Αστικές κυβερνήσεις όπως στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, εκπροσωπώντας τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου, επιλέγουν να «απομακρυνθούν» από το «ελεύθερο εμπόριο» και να υιοθετήσουν πιο «εθνικές» πολιτικές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αμφισβήτηση», είπε η επικεφαλής της εργοδοτικής ένωσης «Business Europe», Εμα Μαρκεγκάλια, σκιαγραφώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης είναι επικεφαλής της ειδικής ομάδας «Εμπόριο και Επενδύσεις» των Β20, η οποία έφτασε στο συμπέρασμα ότι: «Το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και οι επενδυτικές δυνατότητες θα πρέπει να ενισχυθούν», ώστε η οικονομική ανάπτυξη να οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή της ευημερίας. «Ενα είναι σίγουρο: Ο προστατευτισμός και μία μερκαντιλιστική πολιτική (σ.σ. αστική θεωρία που δέχεται ως κύρια πηγή της οικονομικής ισχύος κυρίως τις εξαγωγές) δεν είναι σε καμία περίπτωση η λύση γι' αυτό», σημειώνει. Υπογραμμίζεται ότι ανάμεσα στα μέλη αυτής της ειδικής ομάδας είναι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια σημαντική δήλωση σε μια περίοδο που αυξάνουν οι αμφιβολίες για την πολιτική των ανοιχτών αγορών», τονίζει ο Μίκαελ Χιούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW). «Οι συστάσεις των Β20 θα δώσουν στην καγκελάριο Μέρκελ ισχυρά επιχειρήματα απέναντι σε ηγέτες που ασκούν κριτική στο ελεύθερο εμπόριο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Επίσης, τονίστηκε ότι οι G20 πρέπει να δώσουν εντολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να βελτιώσει την εποπτεία του σε μέτρα προστατευτισμού της οικονομίας, όπως επίσης θα πρέπει οι χώρες των G20 να συμμορφώνονται με τις εμπορικές δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Τέλος, τις συζητήσεις των Β20 απασχόλησαν θέματα όπως η Ενέργεια και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι, η ψηφιοποίηση και η επέκταση της υποδομής, ζητήματα Υγείας. Ασχολήθηκαν επίσης εντατικά με την Αφρική, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας «στόχο» των μονοπωλιακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ