Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Σπρώχνουν» σχέδιο τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΑΣΤΑΝΑ.- ΣΟΤΣΙ.-

Σχέδια δημιουργίας τουλάχιστον τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας» στη Συρία, με στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικές οργανώσεις και τον συριακό στρατό, και την ενίσχυση της εκεχειρίας, συζήτησαν χτες, μεταξύ άλλων, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρ. Τ. Ερντογάν. Το σχέδιο για τη δημιουργία των ζωνών «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», με στόχο τη μετέπειτα «εθελοντική» επιστροφή προσφύγων στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, στο προάστιο Ανατολική Γκούτα της Δαμασκού και σε περιοχή της νότιας Συρίας, παρουσίασαν το ίδιο 24ωρο σε αντιπροσωπεία της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης Ρώσοι διπλωμάτες στην Αστάνα.

Ο Αχμεντ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης, που αποχώρησε αργότερα χτες βράδυ από το τραπέζι των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα, επικαλούμενη «παραβιάσεις της εκεχειρίας του Δεκέμβρη», δήλωσε πως η πλευρά του θα απαιτήσει γραπτές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, γιατί η παύση πυρός θα τηρηθεί μόνο σε τέσσερις περιοχές της Συρίας αντί για όλη τη χώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε πάντως πως η ρωσική πρόταση για τις τέσσερις ζώνες «ασφαλείας» συζητήθηκε το τελευταίο διάστημα εκτενώς ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβραντίγεφ, και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς. Το ίδιο ζήτημα φαίνεται πως συζητήθηκε εκτενώς και στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν - Τραμπ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που μετέβη στην Αστάνα, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να επιστρέψει στο τραπέζι των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ