Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η «φρίκη» πίσω από τα «ανοίγματα»

`Η γιατί η ηγεσία της ΝΔ αρέσκεται να συζητά περί «αριστερών ανοιγμάτων», αντί να διαφημίζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα

Ποια θα ήταν η αντίδραση ενός εργαζόμενου, αν η ηγεσία ενός κόμματος τού δήλωνε κατάμουτρα ότι πρέπει να υπογράφει ατομική σύμβαση με την εταιρία που δουλεύει, να δεχτεί τη μερική απασχόληση και, ταυτόχρονα, να αναλάβει τα βάρη της ασφάλισης, της εκπαίδευσης των παιδιών (αλλά και της διά βίου εκπαίδευσης του ίδιου), της υγείας και την περίθαλψης των μελών της οικογένειας;..

Είναι αυτονόητο ότι το κόμμα αυτό, όχι μόνο δε θα έβλεπε την ψήφο του, αλλά θα κινδύνευε με «απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις». Ακριβώς γι' αυτό οι ηγεσίες των καθεστωτικών κομμάτων έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο της συνεχούς και συστηματικής εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Στον κανόνα αυτό εντάσσεται, βέβαια, και η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ενώ ενστερνίζεται και αγωνίζεται για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, δεν τολμά να πει ανοιχτά ποιες είναι οι ολέθριες συνέπειές της και επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών μαζών με δημαγωγία και προπαγανδιστικά κόλπα, τα οποία εξωραΐζουν και διασκεδάζουν το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής της.

Αυτός είναι ο λόγος, που η επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος, που έχει αναλάβει ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς, «πάει πίσω» και, αντ' αυτού, η Ρηγίλλης αρέσκεται να παίζει με τα «αριστερά ανοίγματα». Ομως, οι επίσημες προγραμματικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διανεμήθηκαν στα μέλη και τα στελέχη πριν από λίγες μέρες, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πολιτική που θα εφαρμόσει, αν ανέβει στην εξουσία. Πρόκειται για τις θέσεις που εγκρίθηκαν - εννοείται και με την ψήφο της ΝΔ - στο 14ο Συνέδριο του ΕΛΚ.

Στη συνέχεια αναφέρονται, λόγω χώρου, μόνον οι θέσεις του ΕΛΚ - ΝΔ για την οικονομία, οι οποίες, ωστόσο, είναι υπεραρκετές για να καταδειχτούν οι «πυλώνες» της πολιτικής της ΝΔ. Πίσω από τα παχιά λόγια περί «πλήρους απασχόλησης», «ίσων ευκαιριών», «κοινωνικής συνοχής», «αλληλεγγύης», αναβλύζει η φρίκη της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου.

Η βασική αρχή που διαπερνά το κείμενο των θέσεων είναι «ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για τα κέρδη του κεφαλαίου». Το κράτος υπάρχει μόνο για να βοηθάει αυτούς που βρίσκονται στο έσχατο σημείο ένδειας και εξαθλίωσης, στην πραγματικότητα, μόνο για να μην πεθάνουν από την πείνα. «Το κράτος μεριμνά για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών του ατόμου, όταν το ίδιο δεν είναι σε θέση να το πράξει...», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και αλλού: «Το ΕΛΚ είναι της άποψης ότι τα άτομα οφείλουν να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και ότι πρέπει να εργάζονται για να ζήσουν, εάν είναι σε θέση να το πράξουν. Επίσης πιστεύουμε ότι η δίκαιη κοινωνία βοηθά τους έχοντες ανάγκη». Το κράτος πρέπει να μεριμνά, επίσης, για την πρόσβαση «στη βασική υγειονομική περίθαλψη, στην παροχή συντάξεων γήρατος, στη στέγαση και εκπαίδευση».

Ταυτόχρονα, η οικογένεια (ποια οικογένεια στον καπιταλισμό...) φορτώνεται με όλα τα βάρη για την ανατροφή των παιδιών και όχι μόνο. «Θεμέλιος λίθος της κοινωνίας μας είναι οι οικογένειες, στο πλαίσιο των οποίων οι γονείς μεριμνούν για τα παιδιά τους», τονίζεται. Και αλλού: «Η οικογένεια πρέπει να ενθαρρυνθεί να λειτουργήσει ως πυρήνας εκπαίδευσης και συνδρομής του ατόμου, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας».

Κοινωνική ασφάλιση: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν περισσότερο σήμερα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να προσαρμοστούν στις εν λόγω αλλαγές». «Θεωρούμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να παρέχεται στα άτομα η δυνατότητα επιμήκυνσης του εργασιακού τους βίου»! Ακόμα: «Οι έμμεσες μισθολογικές επιβαρύνσεις (σ.σ. εργοδοτικές εισφορές) συνιστούν μία από τις κύριες αιτίες της ανεργίας. Επιβάλλεται η μείωση των εν λόγω επιβαρύνσεων με περικοπές των δαπανών για Κοινωνική Ασφάλιση»! «Ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση του επιτυχούς συνδυασμού των νέων ισχυρών δυνάμεων της αγοράς με τον ανθρωπισμό...»!

Ευελιξία εργασίας: «Πρέπει να ενθαρρυνθούν, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, να στραφούν στη μερική απασχόληση για λόγους ευελιξίας της εργασίας». «Το ΕΛΚ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες, που ανέλαβαν οι κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ, όσον αφορά στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτών μέτρων απορύθμισης της αγοράς εργασίας». «Οι κανόνες που διέπουν την αγορά εργασίας πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η υποστήριξη νέων εργασιακών προτύπων».

Απασχολησιμότητα: «Η δημιουργία θέσεων εργασίας από το κράτος ή η συναίνεση σε προτάσεις, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση στο σύνολό της». «Η ατομική πρωτοβουλία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, όσον αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας». «Το κράτος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατάρτιση και επανακατάρτιση», ενώ «δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων», προφανώς όταν ευνοούν το συμφέροντα του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, το ΕΛΚ «κατανοεί την τάση για συλλογική διαπραγμάτευση σε επίπεδο περιφέρειας και εταιρίας»!

Εκπαίδευση: «Επιβάλλεται στενή συνεργασία με την αγορά εργασίας, προκειμένου να υπάρξει αντιστοιχία εκπαίδευσης και των εκάστοτε αναγκών της αγοράς»! «Η εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως διά βίου διαδικασία και προσωπική επένδυση»! «Πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης και διάδοσης της γνώσης». Το κράτος οφείλει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη διαφόρων τύπων σχολείων και μεθόδων διδασκαλίας.

Ο κατάλογος με τις αντιλαϊκές «εντολές» δε σταματά εδώ, αλλά τα παραπάνω είναι αρκετά για να εξηγήσουν γιατί η ηγεσία της ΝΔ δεν προτιμά να διαφημίζει το κυβερνητικό πρόγραμμά της στο λαό...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ