Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτήριο ψήφου η προστασία των δασών και η πολιτική που τα απειλεί

Σημαντική εκδήλωση για την προστασία του Υμηττού από τις Οργανώσεις Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Μια σημαντική εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Υμηττός SOS. Με το ΚΚΕ αγωνιζόμαστε για μέτρα προστασίας τώρα! Ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων!» πραγματοποίησαν στις 18 Μάη η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών και Οργανώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πολλές εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία του Υμηττού (βλέπε αναλυτικά στην ίδια σελίδα).

Παρευρέθηκαν ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αλέξανδρος Μπουγάς, Γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών, μέλος ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής, και η Μάγδα Χαλτσοτάκη, Γραμματέας του Νότιου Τομέα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής της πόλης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους γύρω δήμους.

Παράλληλα, σε έναν όμορφο πράσινο χώρο στήθηκε ένα παιχνίδι από το «κόκκινο Αερόστατο» για τις πυρκαγιές και λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών

Στην κεντρική ομιλία ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε ότι οι αιτίες των τεράστιων καταστροφών που έχουμε ζήσει στη χώρα μας χρειάζεται να αναζητηθούν στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι αντίθετες προς την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί καθορίζονται από τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», της ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας, του πράσινου «new deal» και των κοινών αποφάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ περί ανθεκτικότητας. Σε αυτές τις συνθήκες αποκαλύπτεται και ο πραγματικός ρόλος του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας, που είναι ενταγμένος στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, όπου συμμετέχει η Ελλάδα.


Για την προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τόνισε ότι «τα μόνα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν έχουν σκοπό την ουσιαστική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μέσα σε αυτά, φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να παραδώσει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με κρατική μάλιστα επιδότηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ξυλοβιομηχανιών από τη δεκαετία του 2000. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα στη Βουλή.

Το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση και της δασικής βιομάζας για παραγωγή Ενέργειας, με στόχο το 2050 να είναι η βιομάζα τρίτη στην κατάταξη του ενεργειακού μείγματος στη βιομηχανία. Η εκχώρηση αυτή γίνεται στο όνομα της "πράσινης μετάβασης". Της επιδίωξης της ΕΕ για "κλιματική ουδετερότητα" απέναντι στη λεγόμενη κλιματική κρίση. Εντείνει την εκμετάλλευση των δασών, οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίησή και την καταστροφή τους για το κέρδος. Στη δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Μάλιστα, στις πρώτες διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται συμπεριλαμβάνεται και ο Υμηττός.

Ο νόμος αυτός δεν πρόκειται ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, ούτε εξασφαλίζει τη διαχείριση και προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές και κάθε άλλο κίνδυνο», υπογράμμισε, ενώ ανέδειξε ότι «με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, μέσα και κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να "βγάλει από πάνω της" την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά με πρόσθετα χαράτσια - πρόστιμο και νέα βάρη.

Αφού θα πρέπει να πληρώσουν για την προβλεπόμενη τεχνική έκθεση πυροπροστασίας τουλάχιστον 500 ευρώ. Ενώ επιπλέον, φορτώνει και την υποστελεχωμένη από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό Τοπική Διοίκηση με πρόσθετο διοικητικό βάρος, με το "τυράκι" της είσπραξης των προστίμων. Και ο κανονισμός αυτός αποτελεί μέρος της εξειδίκευσης στην Ελλάδα της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ και της ευρωπαϊκής συμφωνίας, που αποτελεί την κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής».

Στάθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και την υποχρηματοδότηση που ισχύουν και φέτος, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο από την 1η Μάη.

Τέλος, ανέδειξε ότι «για το ΚΚΕ, τα δάση είναι κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία και όχι εμπορεύματα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η προστασία των δασών, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών κ.λπ. από τις δασικές πυρκαγιές και από κάθε άλλο κίνδυνο ή θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών ή τα δάση θα θυσιαστούν στον βωμό των εκμεταλλευτικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών είναι αναγκαία η ενιαία σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη». Κάλεσε ο λαός να κάνει τις θέσεις και τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και των δασικών πυρκαγιών - που κάθε χρόνο μαζί με τον λαό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα μέτωπα των πυρκαγιών - κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

Το περιβάλλον θύμα της πολιτικής κόστους - οφέλους

Η Νίκη Χρονοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι η γνωστή λογική κόστους - οφέλους, στην οποία συνεχώς σκοντάφτουμε, φαίνεται και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Ετσι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στρατηγική επιλογή η αποζημίωση των καμένων ή των πλημμυρών από την ολοκληρωμένη πρόληψη και τα μέτρα για την πυροπροστασία, αν είναι φθηνότερη για το κράτος. Λένε δηλαδή ωμά στον λαό: Να καείς, να πνιγείς, να καταστραφείς!».

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο η υπάρχουσα κατάσταση. Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει και η εκμετάλλευση της γης, των δασών. Αυτήν τη δυνατότητα υλοποίησης φωτίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Για το ΚΚΕ τα δάση είναι κοινωνική - λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μόνο, όμως, ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει κεντρικά για την προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης και θα μπορεί έτσι να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση», υπογράμμισε η υποψήφια ευρωβουλευτής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση αποκατάσταση της δασικής περιοχής που κάηκε σε Κορινθία και Δυτ. Αττική(2021-05-26 00:00:00.0)
Οι συνένοχοι για την καταστροφή δασών και περιβάλλοντος(2020-06-06 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για την αντιπυρική προστασία της Ρόδου(2016-06-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για αντιπυρική προστασία στο Σέιχ Σου(2014-06-21 00:00:00.0)
Απαιτείται ενιαία διαχείριση(2000-07-16 00:00:00.0)
Τεμαχισμός του δασικού αντικειμένου;(1997-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ