Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση αποκατάσταση της δασικής περιοχής που κάηκε σε Κορινθία και Δυτ. Αττική

Την άμεση αποκατάσταση και ολοκληρωμένη προστασία της δασικής περιοχής που κατέστρεψε η πρόσφατη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά, αναφέρει: «Στην πρόσφατη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και εξαπλώθηκε στις περιοχές Βαμβακιές, Μαυρολίμνη και Μάζι στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου και Κάτω Πευκενέα Μεγάρων κάηκαν συνολικά πάνω από 71.000 στρέμματα δάσους χαλεπίου πεύκης. Η καταστροφή αυτή ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας γενικά και ιδιαίτερα της διαχείρισης του συγκεκριμένου κρατικού δάσους που κάηκε και έχει παραχωρηθεί κατά το παρελθόν για ρητινοσυλλογή.

Δεν υπάρχει στο πλαίσιο της διαχείρισης καμιά σχετική και αναγκαία μελέτη αντιπυρικής προστασίας από το αρμόδιο Δασαρχείο, η οποία θα έπρεπε να προβλέπει τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στην εν λόγω περιοχή. Πολύ περισσότερο η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης του δάσους έγινε ακόμη πιο αποκαλυπτική από το μέγεθος της καταστροφής.

Οι καμένες εκτάσεις χρήζουν άμεσης και ολοκληρωμένης προστασίας και ρητής απαγόρευσης κάθε άλλης χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Πολύ περισσότερο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας απόψεις αλλά και φωτογραφικό υλικό περιπτώσεων καμένων δασών που ένα χρόνο μετά την πύρινη καταστροφή τους "αναδασώθηκαν" με πάρκα ανεμογεννητριών.

Εχοντας ως δεδομένο ότι το εν λόγω καμένο πλέον δασικό οικοσύστημα πρέπει άμεσα να προστατευθεί τόσο με άμεσα μέτρα ανάσχεσης πλημμυρών με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, όσο και με τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας και του δάσους που κάηκε και του δάσους που απέμεινε αλλά στο οποίο επικρατούν οι ίδιες δυσμενείς συνθήκες.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε: Να εξασφαλιστούν συνολικά η αποκατάσταση του δάσους, η υλοποίηση μελέτης διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια και το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, δεδομένου ότι στο Δασαρχείο Μεγάρων υπηρετεί μόνο ένας δασολόγος (ή δασάρχης) και δεν υπάρχει ως εκ τούτου η δυνατότητα υλοποίησης οποιασδήποτε σχετικής και απαραίτητης μελέτης. Να απαγορεύσει πλήρως την εγκατάσταση ΑΠΕ και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών σε όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, αλλά και στο συγκεκριμένο δάσος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ