Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο ύψος της

Ανακουφισμένοι που «η ΕΕ βρήκε επιτέλους ενιαία φωνή» απέναντι στη Λευκορωσία δηλώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τι εννοούσαν τις προηγούμενες μέρες, όταν «κλαίγονταν» επειδή η ιμπεριαλιστική ένωση δεν εκφράστηκε έγκαιρα και με «κοινή φωνή» για την ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη. Βέβαια, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η ΕΕ στάθηκε «στο ύψος της»: Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην προετοιμασία εδάφους για νέα επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αξιοποιώντας «σαν έτοιμη από καιρό» το απαράδεκτο γεγονός της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου. Ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ, εξισώνει το θύμα και τον θύτη, δίνοντας αέρα στα εγκληματικά σχέδια του κράτους - δολοφόνου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Αυτή είναι η «ενιαία φωνή» της ΕΕ, για την οποία κόπτονται και στη χώρα μας η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές δυνάμεις. Αλλά και όταν τα ...αντανακλαστικά επιβραδύνονται, αυτό οφείλεται στα διαφορετικά συμφέροντα και στους σκληρούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που απαιτούν χρονοβόρα αναζήτηση συμβιβασμών. Γι' αυτό ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται όταν ακούει για την «ανάγκη» να αποκτήσει η ΕΕ ενιαία εξωτερική πολιτική, που καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια και την ειρήνη, αλλά σηματοδοτεί «πορεία προς το αντιδραστικότερο», με νέες επεμβάσεις, πολέμους, ανταγωνισμούς που πληρώνουν οι λαοί. Πραγματική «ασπίδα» είναι η πάλη του λαού για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, όχι η βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτούς.

Ευρήματα...

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ «υπερέβαλαν στις εκτιμήσεις τους» για τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους, όταν τον περασμένο Απρίλη ανακοίνωναν ότι περίπου το 10% της διασποράς προέρχεται από εξωτερικούς χώρους. Τα CDC επικαλούνταν διεθνείς μελέτες, στις οποίες όμως η κατηγορία «εξωτερικοί χώροι» περιελάμβανε και υπαίθριους χώρους εργασίας, όπως μεγάλα εργοτάξια, όπου η μετάδοση του ιού ευνοείται εξαιτίας άλλων παραγόντων, κυρίως λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Τα νεότερα στοιχεία πιστοποιούν ότι το ποσοστό μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους δεν ξεπερνάει το 1%, ενώ ενδέχεται να είναι και πολύ μικρότερο, έως και 0,1%, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε χώρες όπως η Ιρλανδία! Ακόμα και ο Αμερικανός επιδημιολόγος Φάουτσι δήλωσε πως αποτελεί «κοινή λογική» ότι η μετάδοση του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους είναι «ελάχιστη», πόσο μάλλον όταν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και τήρηση των αποστάσεων.

... και σκοπιμότητες

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας: Από τη μια, αναδεικνύουν τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας, με την επιβολή και την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, με σταθερό κριτήριο τις «ανάγκες» της οικονομίας. Από την άλλη, αποκαλύπτουν τις πραγματικές σκοπιμότητες πίσω από την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων, που δεν στόχευαν στον έλεγχο της διασποράς αλλά στο «πάγωμα» των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για να μπει το κίνημα στο γύψο. Δεν τα κατάφεραν, όμως, χάρη στην οργανωμένη απειθαρχία του λαού. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια.

Αφρός

Συνεχίζει να καταγράφει «πρωτιές» η αναμορφωμένη και προσαρμοσμένη στα ΝΑΤΟικά πρότυπα Πολιτική Προστασία. Η φωτιά στα Γεράνεια Ορη ήταν η πιο καταστροφική που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια τον μήνα Μάη, με το «καλημέρα» δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Το τι θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Μάλιστα, με αφορμή αυτήν την πυρκαγιά και τη σύσκεψη που ακολούθησε υπό τον πρωθυπουργό, μάθαμε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει έκτακτο σχέδιο για τον καθαρισμό 33 δασικών περιοχών στην Αττική, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο Μάτι! Δηλαδή, κοντεύει να μπει ο Ιούνης και ακόμα δεν έχουν καθαριστεί σημεία επίφοβα να προκαλέσουν νέες πύρινες καταστροφές. Για τέτοια ...ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού μιλάμε, στη μάχη με τις φωτιές! Οι εξελίξεις αυτές καμιά έκπληξη δεν προκαλούν. Τα παχιά λόγια για τη «νέα δομή» της Πολιτικής Προστασίας και την ενίσχυση τάχα της δασοπροστασίας, με τις διακρατικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Rescue» της ΕΕ, αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα «αφρός», αφού το πρόβλημα παραμένει: Αυτό το κράτος είναι «επιτελικό» και ικανότατο όταν πρόκειται να στηρίξει επιχειρηματικά σχέδια και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά επιλεκτικά ανίκανο να στηρίξει τον λαό και τις ανάγκες του, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις. Το επιβεβαίωσε πριν από λίγους μήνες με τους σεισμούς στη Λάρισα, όπου πολλοί από τους πληγέντες δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τα «έκτακτα» επιδόματα, το επιβεβαιώνει και τώρα με τις πρώτες πυρκαγιές, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να βλέπουν ήδη «επενδυτικές ευκαιρίες» πάνω στα αποκαΐδια και στο κατεστραμμένο βιος του λαού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org