Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Μια ημερομηνία, το όχι και ο δρόμος

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Μεταλλεία Χαλκιδικής: Πάνω από 600 εργάτες στην πρόσφατη συνέλευση
Μεταλλεία Χαλκιδικής: Πάνω από 600 εργάτες στην πρόσφατη συνέλευση
Δευτέρα 20 Μάη:

Τη μέρα εκείνη έγινε ένα γεγονός το οποίο δεν απασχόλησε καθόλου τα ΜΜΕ, πέρα από τον «Ριζοσπάστη» και το portal «902.gr».

Στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής περισσότεροι από 600 μεταλλωρύχοι στην «Ελληνικός Χρυσός», μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία, 97%, την προκήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιακών κινητοποιήσεων. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν συνέχεια στη μεγάλη απεργία που έκαναν στις 17 Απρίλη, προχωρώντας στην επόμενη φάση του αγώνα τους.

Ενα μεγάλο «ΟΧΙ»!

Αυτό είπαν οι μεταλλωρύχοι, μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση, στα σχέδια της εργοδοσίας που τους ζητάει να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με 12ωρη εργασία και κατάργηση όλων των επίσημων αργιών.

Το «νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας», που προτείνει η εταιρεία, με τη 12ωρη - 4ήμερη εργασία και την κατάργηση των αργιών, με τις 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, δεν έρχεται για «να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας». Αντίθετα, θα τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, θα διαλύσει την κοινωνική ζωή και τον τόπο.

Οι 12ωρες βάρδιες, μαζί με τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων, έρχονται να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στην προστασία της ζωής των εργαζομένων στις στοές. Αλλωστε, η πείρα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς δείχνει ότι βασική αιτία αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων (1 νεκρός κάθε 2 μέρες το 2023) είναι η αύξηση του χρόνου εργασίας και η εντατικοποίησή της.

Αποτελεί το επόμενο επεισόδιο του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021 - 2024», που - όπως από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ - προϋποθέτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η ίδια εταιρεία που «χρησιμοποίησε» τους εργαζόμενους για να μπορέσει να εδραιωθεί στην περιοχή, πλέον νιώθει «σίγουρη» για τη θέση της, φανερώνοντας το πραγματικό πρόσωπο της επένδυσης, το «μαύρο» παρόν και μέλλον για τον λαό.

Οι εργαζόμενοι που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει, βλέπουν ταυτόχρονα το «κοντέρ» της εταιρείας στο κόκκινο:

  • 27% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.
  • Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την «Eldorado Gold» το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί των εργαζομένων την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί μόλις 2%.
  • Τα μεταλλεύματα πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 9%.

Την ίδια ώρα, προωθείται επιθετικά η εκτεταμένη εργολαβοποίηση των εργασιών στο εργοτάξιο των Σκουριών, όχι μόνο στα κατασκευαστικά έργα αλλά και στην εξόρυξη. Εργολαβοποίηση που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει για τη διάσπαση της ενότητάς τους, τα δικαιώματα, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ μητρικής και εργολάβων στις αρνητικές καταστάσεις που προκαλούνται.

Πολλοί οι ένοχοι, ο εξής ένας

Εργοδοσία, ΕΕ, κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα, όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, έχουν τεράστιες ευθύνες για τα ψέματα και τις αυταπάτες που καλλιεργούν στους εργαζόμενους. Γιατί αποδεικνύεται και από αυτό το παράδειγμα πως δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, πως η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας όχι μόνο δεν διασφαλίζει καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά αντίθετα προϋποθέτει τη συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων. Είναι ένοχοι όλοι οι παραπάνω γιατί στηρίζουν και διαμορφώνουν ευνοϊκούς όρους για την ανάπτυξη των λίγων με σκοπό το κέρδος.

Αλλωστε, η επίθεση ενάντια στους εργάτες στα μεταλλεία δεν ήρθε από τον ουρανό.

Πατάει πάνω στους νόμους που έχουν ψηφίσει και διαμορφώσει από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ., που αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την περιβόητη «Λευκή Βίβλο» για την εργασία. Η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που προωθείται, είναι αποτέλεσμα των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ ψήφισαν με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ. Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 56 από τα 128 άρθρα του νόμου Χατζηδάκη και το ΠΑΣΟΚ τα 74...

Με βάση αυτά παίρνουν αέρα τα πανιά της εργοδοσίας και λέει ότι με το 12ωρο - 4ήμερο οι εργαζόμενοι θα έχουν «ποιοτικότερη ανάπαυση».

Πάει πολύ αυτοί που έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε αρένες θανάτου, με 1 νεκρό εργάτη κάθε 2 μέρες το προηγούμενο έτος, όπως αναφέραμε, να αυτοπροσδιορίζονται σήμερα ως προστάτες της ασφάλειας των εργαζομένων.

Αυτοί, όπως η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που το 2012 αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 57 έτη για τους υπογείτες και στα 62 για τους εργαζόμενους στην επιφάνεια.

Αυτοί που στο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» επιλέγουν το πρώτο. Γι' αυτό και οι δύο Επιθεωρήσεις Μεταλλείων (Βόρειας & Νότιας Ελλάδας), ενώ έχουν υπό την εποπτεία τους περίπου 2.000 εργοτάξια του εξορυκτικού κλάδου, στα οποία απασχολούνται περί τους 20.000 εργαζόμενους, στελεχώνονται με μόλις 5 υπαλλήλους η καθεμία. Σημειωτέον, ως ελάχιστος αριθμός προσωπικού για τη στοιχειώδη λειτουργία τους, απαιτούνται 18 υπάλληλοι.

Επιβεβαιώνεται ότι όσο εχθρικές είναι οι κυβερνήσεις και το κράτος τους απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού, τόσο φιλικές είναι απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους.

Δεν ξεχνάμε ότι:

-- Τον Φλεβάρη του 2021 υπογράφεται μεταξύ εταιρείας και Ελληνικού Δημοσίου η νέα επενδυτική συμφωνία που συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης κρίσιμων και μη ανανεώσιμων ορυκτών πόρων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Τον Οκτώβρη του 2021 η εταιρεία παρουσιάζει τον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021 - 2024».

-- Τον Δεκέμβρη του 2022 ανακοινώνεται η σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους 680 εκατ. ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 100 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της επένδυσης στις Σκουριές.

-- Τον Απρίλη του 2023 εκδίδεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Μια μελέτη που υποβαθμίζει τις υπάρχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως «ασήμαντες» ή «μεσαίας σημαντικότητας», υπερτονίζοντας τα υποτιθέμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ολα τα παραπάνω αποτέλεσαν το «έναυσμα» για την κλιμάκωση της επίθεσης προς τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Το ΚΚΕ στηρίζει και θα στηρίξει με κάθε τρόπο, με όλες του τις δυνάμεις, τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων και της τοπικής κοινωνίας. Η πρόσφατη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ με τα σωματεία της «Ελληνικός Χρυσός», οι περιοδείες των υποψήφιων ευρωβουλευτών αυτό το διάστημα στα μεταλλεία και στα γύρω χωριά, η κατάθεση Ερώτησης από τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, η στήριξη των αγώνων των μεταλλωρύχων, όπως στην απεργία στις 17/4, επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι το ΚΚΕ είναι το στήριγμα και αποκούμπι όλων αυτών που με τα χέρια τους βγάζουν τον πλούτο. Η δύναμη των εργατών στα μεταλλεία φάνηκε στην απεργία στις 17/4, όπου ακύρωσαν τα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» να περάσει άμεσα τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζει. Χάρη στον αγώνα τους στριμώχτηκαν κυβέρνηση και εργοδοσία. Παλεύουν για την υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, που να ικανοποιεί και μια σειρά από άλλα αιτήματά τους.

Για να μπορέσουν οι μεταλλωρύχοι να ανασάνουν, να αντιμετωπίσουν την επίθεση που δέχονται και να κερδίσουν ορισμένες ανάσες ανακούφισης. Για να ανοίξει ένας πιο ελπιδοφόρος δρόμος το βράδυ της 9ης Ιούνη θα πρέπει να δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα η πολιτική της ΕΕ.

Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, αλλά ούτε και σε αυτούς που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης και τώρα παρουσιάζονται σαν «φίλοι». Στηρίζοντας αυτές τις δυνάμεις θα δώσουν στην ουσία πράσινο φως στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε οι μεταλλωρύχοι να κάνουν αυτό που σκέφτονται.

Γιατί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αποτελείται από δοκιμασμένους αγωνιστές, αναγνωρισμένους μέσα στον λαό για τη δράση τους για τα προβλήματα που πραγματικά τον απασχολούν.

Γιατί καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συμπόρευση και στην κάλπη των ευρωεκλογών, στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης, αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Για δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Γιατί με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα σταλεί μήνυμα αντεπίθεσης, που θα φτάσει ηχηρό μέχρι τις Βρυξέλλες αλλά και μέχρι το Βανκούβερ, την έδρα της «Eldorado Gold». Μήνυμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής μονοπωλιακών ομίλων, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γιατί το ΚΚΕ επιμένει και αναδεικνύει τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα. Τον τεράστιο πλούτο της περιοχής, που είναι εχέγγυο για μια τέτοια προοπτική.

Γιατί εικόνες όπως 600 εργάτες να συζητάνε και να αποφασίζουν, δεν προβάλλονται από τα άλλα κόμματα και τα συστημικά ΜΜΕ γιατί αυτός είναι ο φόβος τους. Για το ΚΚΕ, αυτό είναι η ελπίδα και μια μικρή εικόνα από την αντίληψή μας για την εργατική εξουσία.


Του
Θανάση ΧΡΗΣΤΙΔΗ*
*Ο Θανάσης Χρηστίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ