Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μεταφραστεί σε δύναμη για την εργατική τάξη

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ
Στη ΣΙΔΕΝΟΡ
Το κάλεσμα μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στις εκλογές και στους αγώνες μετέφερε στους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής ο Γιάννης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, περιόδευσε στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας, όπου μίλησε στους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας. Επίσης περιόδευσε στην αγορά της Μεγάλης Παναγίας και του Στρατωνίου, μίλησε σε σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων στην «Ελληνικός Χρυσός» και συναντήθηκε με εργολαβικούς εργαζόμενους στο έργο των Σκουριών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επιδίωξη της πολυεθνικής να αλλάξει το ωράριο εργασίας των μεταλλωρύχων, αναγκάζοντάς τους να πραγματοποιούν 12 ώρες εργασίας στα 400 μέτρα κάτω από τη γη.

Το αγωνιστικό πνεύμα των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τον σχεδιασμό της πολυεθνικής, εκφράστηκε τόσο στην πολύωρη σύσκεψη, όσο και στην επαφή που έγινε με δεκάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, οι κάτοικοι των μαντεμοχωρίων δείχνουν με όλους τους τρόπους τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα που ξεκινούν οι μεταλλωρύχοι, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που αναγνώρισαν τον ρόλο που παίζει το ΚΚΕ σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας
Στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας
Στη συζήτηση με τους συνδικαλιστές αναδείχθηκε ακόμη ο κοινός παρονομαστής της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων χρυσού. Δύο παραδείγματα που με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία ανάπτυξης προς όφελος του λαού, για όλη την Ελλάδα, και αντί αυτού με κατεύθυνση, Οδηγίες και κανονισμούς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα «κατασπάραξαν» τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, με τη στήριξη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

«Οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι σε ΛΑΡΚΟ και μεταλλεία χρυσού θέλουν να ζήσουν ανθρώπινα στον τόπο τους. Οι μεταλλωρύχοι και οι μεταλλεργάτες αγαπούν τη δουλειά τους και την σέβονται και ο σεβασμός αυτός απαιτεί ανθρώπινα ωράρια, μισθούς και δικαιώματα, απαιτεί μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα σεβασμού στη μάνα γη, που έχει αυτόν τον πλούτο στα σπλάχνα της.

Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα βρίσκεται και ο αγώνας των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, και το ΚΚΕ δεσμεύεται να μπει μπροστά μέσα και έξω από τη χώρα για να εκφραστεί η αλληλεγγύη. Σε αυτήν τη βάση η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι εγγύηση ότι θα μεταφραστεί σε δύναμη της ίδιας της εργατικής τάξης και των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων», τόνισε ο Π. Πολίτης.

Με δυνατό ΚΚΕ έχουν αντοχή και προοπτική οι αγώνες

Την Τετάρτη, ο Παναγιώτης Πολίτης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους από το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ, και τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη.

Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους - συναδέλφους του στον κλάδο του Μετάλλου και να μεταφέρει το κάλεσμα για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη συνεπή στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες τους, ανέδειξαν στη συζήτηση τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, καθώς και τα αιτήματα του Σωματείου τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει μεταξύ άλλων και αυξήσεις 10% στους μισθούς. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ έδειξαν ενδιαφέρον και ταξική αλληλεγγύη για τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Ο Π. Πολίτης τόνισε πως τα προβλήματα είναι γνωστά και διαχρονικά και παρότι ο κλάδος έχει μεγάλη κερδοφορία, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, εμπόδιο για να δουλέψουν και να ζήσουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος. «Για αυτό χρειάζεται καλή οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για να τους πιέζουμε, να διεκδικούμε. Και ιδρώνει το αυτάκι τους, πιστέψτε με...», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από την ίδια τους την πείρα και τους αγώνες τους για το ποιος είναι δίπλα τους και στηρίζει έμπρακτα τους αγώνες καθημερινά, αναφέροντας το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ: «Είμαστε 4 χρόνια και 7 μήνες στον δρόμο για να μην κλείσει το εργοστάσιο και ξεσπιτωθούμε εμείς και οι οικογένειές μας. Πολλά κόμματα έρχονταν κατά καιρούς για να μας χτυπήσουν την πλάτη και για τις φωτογραφίες, αν δεν ήταν όμως το ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να έχει αντοχή και προοπτική αυτός ο αγώνας». Κλείνοντας υπογράμμισε πως όλα αυτά τα αντεργατικά σχέδια, στα οποία προχωράνε οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, είναι Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ και πως για να καταδικαστεί στην πράξη αυτή η πολιτική, χρειάζεται η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές γιατί είναι το μόνο κόμμα που την αντιπαλεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ