Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Κινητοποιούνται οι αγρότες για τις αποζημιώσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15 Μάη στις 10 π.μ., στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας και της Ημαθίας διεκδικώντας μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους από τις ζημιές στις καλλιέργειές τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», όπου συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πιερίων Ημαθίας, Ημαθίας, Κρύας Βρύσης «Η Ομόνοια», Πέλλας «Ενότητα», «Αγρός» Αλμωπίας.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπως η ακαρπία σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα, αμύγδαλα κ.ά., με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση αφού για πολλοστή φορά μένουν χωρίς εισόδημα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τη ζημιά.

Επίσης, αναδείχθηκαν το ζήτημα των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων και η αναγκαιότητα για κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

Σχετικά με την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι αποτελεί στάχτη στα μάτια των αγροτών και δεν φέρνει καμιά ουσιαστική αλλαγή, αφού κινείται στη δεδομένη για την ΕΕ κατεύθυνση ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών αγροτών, με ευθύνη των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης που την ψήφισαν τον Οκτώβρη του 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι σύλλογοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον καθορισμό τιμών, ιδιαίτερα για το βιομηχανικό ροδάκινο, πριν οι παραγωγοί βρεθούν προ τετελεσμένων και υποκύψουν στους εκβιασμούς των βιομηχάνων.

Τέλος, έγινε εκτίμηση των αγροτικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος με τη μορφή των μπλόκων και άλλων αγωνιστικών δράσεων, για την ενότητα που επιτεύχθηκε στη βάση κοινών αιτημάτων, ενώ παράλληλα εκφράστηκε η ανάγκη συνέχισης των από κοινού προσπαθειών στην κατεύθυνση αγωνιστικών διεκδικήσεων, της δημιουργίας νέων αγροτικών συλλόγων εκεί που δεν υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό και μπροστά στις δυσκολίες της περιόδου λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών εργασιών αλλά και στην όξυνση των προβλημάτων, αποφασίστηκε η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Βέροιας στις 15/5.

Οι αγρότες διεκδικούν:

- Να ενταχθεί η ακαρπία στα ζημιογόνα αίτια και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

- Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

- Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό και μέσα μετακίνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΕΛΓΑ μεθοδεύει τον αποκλεισμό αγροτών από τις αποζημιώσεις(2024-05-14 00:00:00.0)
Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις(2011-01-25 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση των ροδακινοπαραγωγών(2010-11-30 00:00:00.0)
Κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ(2001-10-23 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα(2001-10-19 00:00:00.0)
Αγώνας για δίκαιες αποζημιώσεις(1997-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ