Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»
Παλεύουν αποφασιστικά για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρουν, παρά τη μεγάλη αύξηση τζίρου και κερδοφορίας η εργοδοσία έρχεται στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ «με σκληρό πρόσωπο», υποσχόμενη «αυξήσεις» που μετά βίας καλύπτουν τη χασούρα των προηγούμενων τριών ετών και τις συνεχόμενες αυξήσεις του πληθωρισμού.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η "Ολυμπιακή Ζυθοποιία" είναι μέλος του ομίλου "Carlsberg", πολυεθνικής που δραστηριοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες και στην Ελλάδα, παράγοντας πολλές από τις "διάσημες" μπίρες της χώρας, με μεγάλο μερίδιο στη αγορά αλλά και πλήθος εξαγωγών.

Μια εταιρεία που το 2020 "έκλεισε" με κύκλο εργασιών 109.000.000 ευρώ, ο οποίος το 2021 αυξήθηκε κατά 30%, σε 141.500.000 ευρώ, το 2022 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 21%, με κύκλο εργασιών 171.000.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων το 2021 ανέρχονταν σε 6.000.000 ευρώ και το 2022 σε 10.000.000 ευρώ! Μόνο για το έτος 2022 η εταιρεία επένδυσε για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της, προκειμένου να γίνει πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική, περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά το ίδιο έτος τα έξοδα για τη διαφήμιση της εταιρείας ανήλθαν στα 7.500.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι για το έτος 2021 δεν πήραν καμία απολύτως αύξηση και για το έτος 2022 πήραν αύξηση 4% τμηματικά (2% κατά το πρώτο εξάμηνο και 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο) ενώ ο πληθωρισμός για το 2022 ανερχόταν στο 4,6%. Το 2023 πήραν αύξηση μόλις 3%, ενώ ο πληθωρισμός κάλπαζε στο 4,2%.

Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Ζυθοποιίας" έχουν δει τα τελευταία έτη τους μισθούς τους να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, ενώ οι όποιες αυξήσεις δίνονται, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν επαρκούν για να καλύψουν την άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Και ενώ και το 2023 υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση και του τζίρου αλλά και των κερδών, η εταιρεία έρχεται με σκληρό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις, υποσχόμενη "αυξήσεις" που μετά βίας καλύπτουν τη χασούρα των προηγούμενων τριών ετών για τους εργαζόμενους και τις συνεχόμενες αυξήσεις του πληθωρισμού».

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία παραβιάζει κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τις ίδιες τις ΣΣΕ που υπογράφει μαζί του, αρνούμενη να τα εφαρμόσει και στους εποχιακούς εργαζόμενους, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν το 50% των εργαζομένων στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και καλύπτουν ως επί το πλείστον πάγιες ανάγκες, δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ