Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στατιστική

«Μα είναι ευρωπαϊκές Οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις...». Αυτή ήταν η μόνιμη δικαιολογία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όταν παραμονές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών το ΚΚΕ αναδείκνυε την ταύτιση των πρώτων με τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ και των δεύτερων με το 70% των νομοσχεδίων. Και, τώρα που γίνεται ...ταμείο και για τη στάση τους στην Ευρωβουλή, αποδεικνύεται ότι εκεί η ταύτιση είναι μεγαλύτερη, αφού από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν μαζί με το ...«σύστημα Μητσοτάκη» από το 70% έως το 90% των Οδηγιών. Πρώτα δηλαδή ψηφίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα από κοινού στην Ευρωβουλή και μετά τα φέρνουν στη χώρα μας και τα κάνουν πιο «λιανά» στο Κοινοβούλιο, όπου τα ξαναψηφίζουν, με τη δικαιολογία ότι είναι «Οδηγίες της ΕΕ»! Μόνος αντίπαλος το ΚΚΕ λοιπόν και με κριτήριο τη «στατιστική της συναίνεσης» των άλλων κομμάτων. Αντίπαλός τους και εκεί που όλοι μαζί μαγειρεύουν και ψηφίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αντίπαλος και στον δρόμο, που μαζί με τους εργαζόμενους δίνει τη μάχη για την ανατροπή τους.

Μύθος

Νέες ανατιμήσεις θα δουν οι λαϊκές οικογένειες στους ήδη «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της αύξησης ενός ακόμα «πράσινου» χαρατσιού (πρώην «τέλος ΑΠΕ»), που πλέον ονομάζεται «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) και χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Δημοσιεύματα θέλουν την αύξηση για τους οικιακούς καταναλωτές να ξεπερνάει το 40% (από 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα σε 0,024 ευρώ), ενώ δεν αποκλείονται και νέες αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» από τη μια και η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας από την άλλη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τα λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν τα τιμολόγια στα ύψη, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της «γανώνουν το κεφάλι» του λαού ότι η χονδρική του ρεύματος πέφτει και ότι μειώνεται ο ενεργειακός πληθωρισμός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ακριβότερη και η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει, σε αντίθεση με όσα έλεγαν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, για τα οφέλη της «πράσινης» ανάπτυξης και τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» από το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας. Ενας ακόμα μύθος καταρρέει με πάταγο, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο τα μονοπώλια έχουν να περιμένουν από τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της. Αντίθετα, ο λαός έχει να περιμένει μόνο από την πάλη του ενάντια στην πολιτική του κέρδους. Και σ' αυτήν θα είναι πιο δυνατός, αν ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.

Επενδύσεις

Χαράς ευαγγέλια για τα κυβερνητικά τρολ τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την «έκρηξη ξένων επενδύσεων κατά 62%», που προβάλλονται ως απόδειξη ότι η οικονομία «πάει καλά». Αλλο που δεν ήθελε όμως και η «αντιπολίτευση» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης και λοιπών να βγουν στα κεραμίδια για να καταγγείλουν τα κυβερνητικά fake news, τη «στρεβλή» και «κερδοσκοπική» ανάπτυξη, «που βασίζεται στο real estate και τους πλειστηριασμούς», ενώ λείπουν οι «παραγωγικές» επενδύσεις. Τι προσπερνούν όλοι αυτοί; Οτι καπιταλιστική ανάπτυξη προς όφελος του λαού όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά ότι προϋπόθεση γι' αυτή είναι το τσάκισμα των εργαζομένων. Στο όνομα αυτής της ανάπτυξης, τα προηγούμενα χρόνια, η ΝΔ, με τη σύμπραξη και των υπόλοιπων, «πέρασε» πάνω από 400 αντιλαϊκούς νόμους - Οδηγίες της ΕΕ και προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης: Από τις απλήρωτες υπερωρίες και τη 10ωρη δουλειά, μέχρι την επίσπευση των πλειστηριασμών, τα δεκάδες «φιλοεπενδυτικά» πακέτα και τις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Πάνω σε αυτό το κόκκινο χαλί ανεβαίνουν δυο δυο τα σκαλιά της κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι «επενδυτές». Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι τα δεκάδες εργοστάσια που κλείνουν, από τη «Frigoglass» στην Πάτρα και την «BSH - Pitsos» στου Ρέντη, έως την «Tupperware» στη Θήβα και την «Γιούλα» στο Αιγάλεω. Με κριτήριο κι εδώ το μεγαλύτερο κέρδος, οι μέτοχοι - επενδυτές μάζεψαν τα ...κουβαδάκια τους και πήγαν σε άλλη παραλία, αφήνοντας τους εργαζόμενους στα κρύα του λουτρού να διαβάζουν τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για το πόσο «καλά» τα πάει η οικονομία.

Ποτέ!

Μέρες του Μάη, της ματωμένης Πρωτομαγιάς του Σικάγο, των εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, της σοβιετικής σημαίας με το σφυροδρέπανο να ανεμίζει πάνω στο Ράιχσταγκ, καρφωμένη στην καρδιά του τέρατος του φασισμού. Αυτές τις μέρες επέλεξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κυκλοφορήσει το αντικομμουνιστικό σποτ εξίσωσης σοσιαλισμού και φασισμού, τόσο προκλητικά και ξεδιάντροπα απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πραγματική πρόοδο. Ξεκάθαρος στόχος η νεολαία, η οποία από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη ψάχνει και δεν βρίσκει τον «παράδεισο» που της τάζουν, ενώ αντίθετα βλέπει την επίθεση να δυναμώνει στα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Φάνηκε για άλλη μια φορά ποιος φοβάται την πραγματική Ιστορία και την ικανότητά της να εμπνέει την πρωτοπόρα δράση εκατομμυρίων ανθρώπων, που δεν τσιμπάνε στην αισχρή προπαγάνδα του αντικομμουνισμού και αρνούνται να συρθούν πίσω από τις επιδιώξεις και τα σχέδια της αστικής τάξης. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της ΕΕ και της χυδαίας προσπάθειας να ξαναγραφτεί η Ιστορία: Να κάνει τους λαούς συμμέτοχους στη σφαγή τους, να αμαυρώσει ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη και η πάλη των λαών, να θολώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, παρουσιάζοντας ως «μονόδρομο» το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Δεν το κατάφεραν μέχρι τώρα, παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν, ούτε πρόκειται να το καταφέρουν ποτέ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ