Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος»

Μεγάλη συναυλία από τον Χρήστο Λεοντή

Με ένα δυνατό χειροκρότημα έγινε δεκτός ο μεγάλος Χρήστος Λεοντής στη σκηνή της εναρκτήριας εκδήλωσης του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η τιμή», ανέφερε ο συνθέτης, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο έργο που έγραψε πριν από 60 χρόνια και αναφέρεται στο γεγονός της εκτέλεσης των 200, που είναι ένα «σύμβολο θυσίας, ανθρωπιάς και παραδείγματος για τους νεότερους. Ενας φωτοδότης ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, την ψυχή τους για μια ιδέα και γι' αυτό παραμένουν αθάνατοι και ζωντανοί στις επόμενες γενιές».

Και το χειροκρότημα έγινε ακόμα πιο θερμό...

Την «Καταχνιά» ερμήνευσαν οι Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη, ενώ τα αφηγηματικά μέρη απήγγειλε ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής.

Θέμα του έργου είναι το τρίπτυχο «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση». Ο Κ. Βίρβος έγραψε κάποια κομμάτια το 1944, όντας έγκλειστος στα κρατητήρια της οδού Ελπίδος 5. Σε αυτά τα μπουντρούμια έμαθε για την εκτέλεση των 200...

Ο Λεοντής συνέθεσε την «Καταχνιά» σε ηλικία 23 - 24 ετών. Μπορεί να μην είχε ο ίδιος μνήμες από τα γεγονότα της μεγάλης δεκαετίας του '40 και όμως εμπνέεται από τις μεγάλες στιγμές του λαού μας. Οπως είχε αναφέρει ο ίδιος, στη συνείδηση του δημιουργού «υπάρχουν, λειτουργούν σαν καταλύτης και κάποια στιγμή βγαίνουν είτε από τους πραγματικούς αγώνες που ζεις εσύ ο ίδιος είτε από το αίσθημα δικαίου, που μπορεί να σε κάνει να στηρίζεις αγώνες που έγιναν στο παρελθόν»...

Στο φινάλε του έργου πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση και η Χορωδία της ΚΝΕ ερμηνεύοντας το «Τραγούδι της Ειρήνης». Ο Χρ. Λεοντής με περηφάνια παρουσίασε τη χορωδία και τον μαέστρο της, Χρήστο Κολοβό, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλους νέους, για να δημιουργηθεί «μια χορωδία που θα μιλά όλη η Ελλάδα».


Με το «Μια φορά κι έναν καιρό», από τις θρυλικές «Παραστάσεις», σε ερμηνεία Μίλτου Πασχαλίδη, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της συναυλίας και ο συνθέτης παρουσίασε τραγούδια από τη μακρά δημιουργική του διαδρομή. Μια διαδρομή που μετρά 60 χρόνια δημιουργίας και σφραγίστηκε με σπουδαίες συνεργασίες, με τις οποίες κατάφερε να βάλει στη γλώσσα του λαού μας τη μεγάλη ποίηση του Ρίτσου, του Λόρκα, του Νερούδα και πολλών άλλων.

«Οδηγητής», «Μοραζάν», «Στην Ελευσίνα μια φορά», «Ερωτας Αρχάγγελος», «Να καρτερείς», ήταν μερικά μόνο από τα τραγούδια που ακούστηκαν σε ερμηνεία των Μ. Πασχαλίδη, Ι. Φόρτη, Κ. Τριανταφυλλίδη και Αγγελικής Τουμπανάκη.

Συγκινητική ήταν και η μουσική συνάντηση του Χρ. Λεοντή με τον έφηβο εγγονό του, καθώς τον συνόδευε στο πιάνο...

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τραγούδια από το εμβληματικό «Καπνισμένο Τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που πρωτοπαρουσίασε ο Χρ. Λεοντής, το 1973, μετά τα γεγονότα στη Νομική. Και το χειροκρότημα έγινε ακόμα πιο θερμό, καθώς ενώνονταν οι φωνές των χιλιάδων που κατέκλυσαν το Σκοπευτήριο με τους ερμηνευτές και τον συνθέτη...

  • Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, αντάλλαξε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θερμό χαιρετισμό με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, ενώ και στην ομιλία του ο Θ. Χιώνης ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την ξεχωριστή συναυλία τόσο τον συνθέτη, όσο και όλους τους συντελεστές.






Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ