Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει το «τροπάρι» της «δύσκολης αντιπυρικής περιόδου»

Ενώ συνεχίζονται η ανύπαρκτη ουσιαστικά πρόληψη και η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνεχίζει με δηλώσεις του να «προετοιμάζει» το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο. «Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι ανυπέρβλητες. Πάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Σημειώθηκαν, ήδη, οι πρώτες σημαντικές δασικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Για άλλη μια φορά, παρά τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης περί ετοιμότητας, τα δάση παραμένουν απροστάτευτα γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ενώ και φέτος η «συνταγή» είναι το «ξεζούμισμα» των πυροσβεστών με εντατικοποίηση της εργασίας και ανάκληση αδειών.

Οπως υπογράμμισε, «ακριβής πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι μετεωρολογικές προγνώσεις γίνονται μόλις μια βδομάδα πριν, παρ' όλα αυτά είναι γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν άνυδρος. Το περασμένο φθινόπωρο διήρκεσε μέχρι τον Δεκέμβρη και ακολούθησε ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα με πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες χιονοπτώσεις». Βέβαια, αν ο χειμώνας ήταν βαρύς θα ισχυρίζονταν, όπως και προηγούμενοι υπουργοί, πως η αντιπυρική προστασία θα ήταν δύσκολη λόγω της πυκνής βλάστησης από τις βροχοπτώσεις, αφού οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων δεν πιάνονται πουθενά όταν πρόκειται να δικαιολογήσουν την καταστροφική αντιδασική πολιτική.

Οπως είπε, «ο εναέριος στόλος θα είναι εφάμιλλος του περσινού, δηλαδή 88 εναέρια μέσα, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις θα είναι οι μεγαλύτερες που είχαμε ποτέ», όταν τα κενά ακόμα και με μη επικαιροποιημένα οργανογράμματα ξεπερνάνε τις 4.000. Χαρακτήρισε «στρατηγική» τη φετινή πρόσληψη 700 δασοκομάντος που δεν ανεβάζουν τον μέσο όρο ηλικίας, που είναι τα 49 έτη στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός. Και αυτή η κατηγορία των πυροσβεστών μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους πρέπει να γίνουν λάστιχο και να ξεχάσουν τις άδειες.

Επίσης, αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς», ενώ από τους 4 άξονες του προγράμματος δεν υπάρχει προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας. Κι αυτό όταν οι πυρκαγιές σβήνουν από τις καλά οργανωμένες και επαρκείς επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, για να υποβιβάσουν το πυροθερμικό φορτίο μέχρι την άφιξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ