Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίκη για την 9μηνη εγκατάλειψη ναυτικών

Ξεκίνησε στα δικαστήρια Πειραιά η δίκη με κατηγορούμενους μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού και θύματα Ελληνες και αλλοδαπούς ναυτικούς. Αφορά την υπόθεση του πλοίου «Αngelic Power», που παραλίγο να καταλήξει ...φέρετρο για το 22μελές πλήρωμα, το οποίο εγκαταλείφθηκε επί 9 μήνες ανοιχτά του Χονγκ Κονγκ, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα. Αξίζει να τονιστεί ότι υπήρξε επίσης ολιγωρία από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που άφησαν αβοήθητους τους Ελληνες ναυτικούς. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πειραιά δικάζονται για έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές του πλοίου, που βρέθηκε σε ομηρία εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων οι οποίες οδήγησαν τις Αρχές της Κίνας να το δεσμεύσουν από τον Ιούλη του 2020 μέχρι τις 29 Απρίλη 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη του εισαγγελέα Θ. Σακελλαρόπουλου να συνεχιστεί η διαδικασία, παρότι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επιχείρησαν με ένσταση να την ακυρώσουν, λέγοντας ότι «τα πλημμελήματα που διαπράττονται σε διεθνή χωρικά ύδατα στην αλλοδαπή χρειάζονται αίτηση από την κυβέρνηση αυτής της χώρας».

Ο πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε περιέγραψε στο δικαστήριο τον εφιάλτη που έζησαν ο πλοίαρχος, οι Ελληνες αξιωματικοί και οι ξένοι ναυτεργάτες, οι οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα διεθνή χωρικά ύδατα της Κίνας, έξω από την πόλη Ιγκουατζού, καθώς τα διαβατήριά τους παρακρατούνταν από τον ατζέντη του πλοίου, ενώ δεν τους επέτρεπαν ούτε στο λιμάνι να βγουν, λόγω των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού. Σημείωσε ότι το πλήρωμα είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο εξαθλίωσης ώστε υπήρχαν συνεχείς συμπλοκές, καθώς δεν είχαν επαρκές φαγητό και νερό για αρκετές μέρες. Επίσης, 5 μέλη του πληρώματος (μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος) είχαν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ