Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΧΟΛΟΣΤΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ
Πάνω από 2.000 ασθενείς χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Σε απόγνωση είναι τουλάχιστον 2.000 ασθενείς με χολοστατικά νοσήματα του ήπατος, όπως η πρωτοπαθής χολική κύρωση, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους σκεύασμα. Πρόκειται για το σκεύασμα «URSOFALK», το οποίο σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στον «Ριζοσπάστη», είναι σε έλλειψη από το καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αναντικατάστατο, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο ή γενόσημο διεθνώς. Το λαμβάνουν χρόνιοι πάσχοντες, περίπου 4 κουτιά τον μήνα και η τιμή του ανέρχεται περίπου στα 10 ευρώ. Το αποτέλεσμα της έλλειψης είναι ασθενείς να παραμένουν εδώ και δύο μήνες χωρίς θεραπεία ή να υποθεραπεύονται, καθώς βρίσκουν 1 ή 2 κουτιά τον μήνα.

Η θεραπεία με το «URSOFALK» είναι ζωτικής σημασίας, αφού εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου σε κύρωση, ενώ όσοι έχουν ήδη κύρωση του ήπατος και δεν λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή, επιδεινώνεται σημαντικά η κατάσταση της υγείας τους.

Το υπουργείο Υγείας οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που η υγεία τους θυσιάζεται στον βωμό φαρμακερών παιχνιδιών που παίζονται ανάμεσα σε φαρμακοβιομήχανους, φαρμακαποθηκάριους και τους άλλους εμπλεκόμενους στον χώρο του φαρμάκου, αφού ο καθένας απ' την πλευρά του ασκεί πιέσεις με βάση τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, στο φόντο της επιδιωκόμενης ανακοστολόγησης φαρμάκων και της απομύζησης μεγαλύτερου κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ