Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Σε διαρκή απειλή η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων

Δεν περνάει μέρα που να μην καταγράφονται νέα περιστατικά, ορισμένα από αυτά πολύ σοβαρά

Από κινητοποίηση για τα εργοδοτικά εγκλήματα
Από κινητοποίηση για τα εργοδοτικά εγκλήματα
Δύο εργαζόμενοι κατέληξαν με εγκαύματα εξαιτίας διαρροής στο τμήμα θειικού οξέος στη Βιομηχανία Φωσφοφικών Λιπασμάτων στην Καβάλα. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και απαιτεί να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το εργατικό «ατύχημα».

Μεταξύ άλλων, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ αναφέρει: «Ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στους χώρους παραγωγής, παλαιωμένος εξοπλισμός που γεννά ερωτήματα στη λειτουργία του και την ασφάλεια. Συντηρήσεις που δεν γίνονται τις περισσότερες φορές ή πραγματοποιούνται από ανειδίκευτο προσωπικό.

Υπερωρίες, κόντρα βάρδιες, συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε όλο το προσωπικό, δύσκολα ωράρια. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μετράμε πολύ συχνά εργατικά "ατυχήματα" στη συγκεκριμένη βιομηχανία και τον Δεκέμβρη του 2022 να σημειωθεί θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα", για το οποίο η εταιρεία κάνει σοβαρή προσπάθεια συγκάλυψης από την αρχή.

Εξίσου συχνό φαινόμενο είναι το νέφος που απλώνεται πάνω από την πόλη της Καβάλας και τη Νέα Καρβάλη, η δυσοσμία που πλήττει τις γύρω περιοχές, που προκαλούν ερωτήματα για την επιβάρυνση της υγείας του λαού της περιοχής».

Τονίζει ότι ευθύνη έχουν εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ: «Η μεν εργοδοσία με τις μαζικές απολύσεις και έπειτα με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εκμετάλλευση των εργατών για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου κέρδους. Οι δε κυβερνήσεις με τις πλάτες της ΕΕ που όλα αυτά τα χρόνια νομοθετούν υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους απολυμένους εργαζόμενους της ΒΦΛ και δεν εφαρμόζονται. Με την πολιτική τους να στρέφεται μόνο στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Σημειώνει ότι «δίχτυ προστασίας σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση μπορεί να αποτελέσει μόνο η αγωνιστική, πραγματική, ταξική οργάνωση των εργαζομένων, σε σωματεία που να είναι στα χέρια τους και να παλεύουν για το δίκιο τους. Που θα κάνουν υπόθεσή τους τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στο εργοστάσιο και όχι οι μαριονέτες της εργοδοσίας, που λειτουργούν για τα συμφέροντά της».

Δίνει μάχη για τη ζωή του εργαζόμενος στην Κατερίνη

Αλλος ένας εργαζόμενος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έπειτα από «ατύχημα» που είχε την Κυριακή 21/4, την ώρα της δουλειάς, στη χαρτοβιομηχανία «Maxi» στην Κατερίνη. Το νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώνεται έναν χρόνο μετά τον θάνατο άλλου εργαζομένου στην επιχείρηση και 6 χρόνια μετά τον θάνατο εργαζόμενου σε διπλανή χαρτοβιομηχανία.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Προειδοποιεί «να μην τολμήσουν η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της κυβέρνησης να επιχειρήσουν να εξιλεωθούν φορτώνοντας το συμβάν στην κακιά την ώρα ή στην ατομική ευθύνη». Απαιτεί να διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι έτσι ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στο ακέραιο.

Εσπασε τη λεκάνη του σε γερανοφόρο

Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» συνέβη, αυτήν τη φορά στον δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όταν εργαζόμενος έσπασε τη λεκάνη του ύστερα από ανατροπή γερανοφόρου. Το «ατύχημα» καταγγέλλει η ΔΑΣ στον δήμο, η οποία ρωτά αν είχε πιστοποίηση ο γερανός, πότε πρωτοκυκλοφόρησε και αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Σημειώνει ότι τα «ατυχήματα» στον δήμο δεν είναι λίγα και ότι με ανακοινώσεις της έχει επισημάνει πολλές φορές τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα Υγείας και Ασφάλειας. Τα εργατικά «ατυχήματα», τονίζει, οφείλονται σε προβλήματα που έχουν οι υπηρεσίες του δήμου, όπως έλλειψη προσωπικού και μη σωστή κατανομή του, εντατικοποίηση της εργασίας και η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λίγα και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προηγούμενη ανακοίνωσή της αναδείκνυε τη στοχευμένη υποστελέχωση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, αναφέροντας ότι «η διοίκηση ζητά μόλις 1 ηλεκτρολόγο για το 2025», ενώ υπάρχουν 4 κενά και επίκειται «η αντικατάσταση του συνολικού ηλεκτροφωτισμού με λάμπες LED!».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συλλογικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εκπαίδευση του προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων. Χορήγηση των ΜΑΠ. Τήρηση των μέτρων προστασίας κ.ά.

Τραυματισμός ντελιβερά

Αλλο ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των νεκρών και σακατεμένων διανομέων, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων - Delivery στην Πρέβεζα, λίγες μέρες μετά τον θάνατο διανομέα στο Ακτιο την ώρα που εκτελούσε παραγγελία.

Διανομέας σε επιχείρηση εστίασης «γλίστρησε κατά τη διάρκεια διανομής λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος, χτύπησε στο πόδι του, μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και από εκεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας γιατί δεν υπήρχε ορθοπεδικός στην Πρέβεζα», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα.

Με αφορμή το νέο περιστατικό, αναδεικνύει και τις «τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, με συνέπεια να κινδυνεύουμε ακόμη περισσότερο, λόγω καθυστέρησης, σε περίπτωση ατυχήματος».

Οι εργαζόμενοι στα delivery απαιτούν να σταματήσουν οι διανομές με άσχημες καιρικές συνθήκες και να παρθούν επαρκή μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Διεκδικούν ένταξη τώρα της ειδικότητάς τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, σταθερό ωράριο, ΣΣΕ, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό, να οριστούν χιλιομετρική απόσταση και εμβέλεια της διανομής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμα νεκρός και καθημερινοί τραυματίες στη μάχη του μεροκάματου(2023-06-07 00:00:00.0)
Ως εδώ με τα «ατυχήματα»! Μέτρα προστασίας τώρα!(2023-05-23 00:00:00.0)
Σύσκεψη στις 29 Μάη για την οργάνωση της πάλης τους(2023-05-22 00:00:00.0)
Καλεί σε διαμαρτυρία για τα «ατυχήματα» των διανομέων(2022-08-11 00:00:00.0)
Απεργούν για τη στήριξη των ανέργων, διεκδικούν την προστασία των διανομέων(2021-11-03 00:00:00.0)
Ενας ακόμα θάνατος διανομέα την ώρα της δουλειάς(2020-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ