Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικάνων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο αλλά και με τμήμα των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, με θέμα την προώθηση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς το πακέτο ασφαλείας 95 δισ. δολαρίων - τα 60 δισ. για το Κίεβο - παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο από τον Οκτώβρη.

Οπως αναφέρει το «Associated Press», ο Μάικ Τζόνσον αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με την κατάσταση στο μέτωπο να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και από τμήμα των Ρεπουμπλικάνων που εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά στην πρόσθετη βοήθεια.

Την Παρασκευή ο Τζόνσον επρόκειτο να επισκεφτεί στη Φλόριντα τον πρώην Πρόεδρο και υποψήφιο Ρεπουμπλικάνο στις προεδρικές εκλογές, Ντ. Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Τις τελευταίες βδομάδες υπάρχουν διαβουλεύσεις στους Ρεπουμπλικάνους και μέρος της στρατιωτικής βοήθειας μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή χρημάτων στο Κίεβο ως δάνειο ή την ανακατεύθυνση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που κατασχέθηκαν βάσει του νόμου για την ανοικοδόμηση της οικονομικής ευημερίας και ευκαιριών (Repo) για τους Ουκρανούς. Θα πρόκειται για μια απόκλιση από προηγούμενα πακέτα βοήθειας που είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

Ακόμη κι έτσι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως η βουλευτής Μ.Τ. Γκριν της Τζόρτζια, είναι απίθανο να επηρεαστούν. Η Γκριν απείλησε ότι θα προσπαθήσει να αποπέμψει τον Τζόνσον από πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε πως το προσχέδιο της Συνθήκης «Ειρήνης» της Κωνσταντινούπολης που ετοιμάστηκε τον Μάρτη του 2022, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά μια σειρά από νέες πραγματικότητες έχουν προκύψει σε δύο χρόνια. Ο ίδιος υπογράμμισε πως υπάρχουν άλλες εδαφικές πραγματικότητες σήμερα, «αλλά ταυτόχρονα αυτή η συνθήκη θα μπορούσε να είναι μια ορισμένη βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με αυτή, η Ουκρανία παραχωρεί την Κριμαία στη Ρωσία και δεσμεύεται με «καθεστώς ουδετερότητας», δηλαδή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ