Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΜΙΛΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απειλούν με διακοπές ηλεκτροδότησης χρεωμένα νοικοκυριά

Κυνηγητό σε βάρος όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ξεκινά η κυβέρνηση μαζί με τους ομίλους της Ενέργειας, υπό την απειλή άμεσης διακοπής του ρεύματος.

Οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πολλά χρεωμένα νοικοκυριά αναγκάζονται να πάρουν ρεύμα από αλλού. Αυτά αποτελούν και το πρόσχημα που επιστρατεύουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.

Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σχηματίζουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό ο πάροχος θα στέλνει προειδοποίηση την οποία προβλέπει το πλαίσιο, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον διαχειριστή του δικτύου, που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι τώρα οι δύο λογαριασμοί είχαν μια χρονική απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 4 μήνες. Τώρα επιδιώκεται οι μετρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνονται ανά μήνα, άρα και οι λογαριασμοί να εκδίδονται σε μηνιαία βάση, και έτσι να επισπεύδεται η διακοπή ρεύματος

Επιπλέον, εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου των καταναλωτών, προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών και την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης αρκετοί άλλαζαν πάροχο όταν συσσωρεύονταν χρέη. Τώρα θα δημιουργηθεί μια ειδική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται αυτοί που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στους προηγούμενους, έτσι ώστε να μπορεί ο επόμενος πάροχος να αρνείται την παροχή υπηρεσίας μέχρι να «καθαρίσει» το μητρώο από χρέη.

Το έσχατο «καταφύγιο» στο οποίο έφταναν οι οφειλέτες ήταν ο λεγόμενος «Καθολικός Πάροχος». Μέχρι τώρα αυτός λειτουργούσε και ως «δεξαμενή» καταναλωτών που δεν πλήρωναν ρεύμα, χωρίς όμως να υφίστανται την κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης. Τώρα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλάζει κι αυτό: Υστερα από 4 μήνες απλήρωτων λογαριασμών, ακόμα και γι' αυτούς που έχουν μεταφερθεί στον «Καθολικό Πάροχο» (υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα), θα εκδίδεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ