Τρίτη 9 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Δέος και συγκίνηση: Χιλιάδες έσμιξαν για να τιμήσουν τους συντρόφους που «κέρδισαν το μεγάλο παιχνίδι για τον άνθρωπο»

«Πρόκειται να τουφεκιστούνε 200 από τον θάλαμο 1. Ολος ο θάλαμος Νο 1! Για τους Μολάους. Για τον Γερμανό στρατηγό που σκοτώθηκε στους Μολάους...

Φρέσκοι, καλοντυμένοι, ατάραχοι χωρίς την παραμικρή νευρικότητα, παρακολουθούνε τον κατάλογο που ξεδιπλώνεται από τα χέρια του διοικητή.

Μόνο ένα χαμόγελο σκληρό, όλο σαρκασμό, στη γέννησή του απάνω, φαίνεται απλωμένο στα λιοψημένα πρόσωπα των παλληκαριών...

Μια φωνή αγνώριστη, τσακισμένη, βγαίνει απ' το τετράγωνο στήθος του διοικητή. Λέει το πρώτο όνομα του καταλόγου.

Μια βροντερή φωνή, σαν καμπάνα χαμηλού καμπαναριού, σκεπάζει τα πάντα, αναταράζει τον αέρα, ταλαντεύεται στα φτερά της λίγο και χτυπά στ' απέναντι βουνό, που αντιλαλεί το "Παρών!" Εχετε γεια! Κουράγιο κι αξιοπρέπεια παιδιά!

Ετσι μας αποχαιρετά και παίρνει τη θέση του...».

(Από το βιβλίο «Στρατόπεδο Χαϊδαρίου» του Θέμου Κορνάρου, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»)

«Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ένα ανώτερο ιδανικό, δεν πεθαίνει ποτέ...»

Με αυτά τα λόγια, που έγραψε στο τελευταίο του σημείωμα ένας από τους εκτελεσθέντες της 1ης Μάης του '44 στην Καισαριανή, αλλά και με τη μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη να σέρνει πρώτος τον χορό, όπως τον αποτύπωσε ο εικαστικός Βάλιας Σεμερτζίδης, είχε στολιστεί το γήπεδο της Νήαρ Ηστ. Εκεί, στην καρδιά της Καισαριανής, πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση - συναυλία που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του '44, για τους συντρόφους μας που στάθηκαν ορθοί μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο «το μεγάλο παιχνίδι για τον άνθρωπο».


RIZOSPASTIS

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο. Με την παρουσία τους απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής στους «200», που δεν έζησαν γονατιστοί αλλά μας άφησαν μια ιστορία ένα μπόι ψηλότερα! Η θυσία τους είναι φάρος στον δρόμο μας, στην πάλη μας για την ανατροπή των σημερινών αδιεξόδων, της βαρβαρότητας, του καπιταλισμού.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα έγινε δεκτός στον χώρο με ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τον υποδέχτηκε στον χώρο ο Γραμματέας της ΚΟ Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Θοδωρής Χιώνης, ενώ στο πλευρό του ήταν και ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος.

Την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησε μια μουσική συνάντηση σε απρόβλεπτα μουσικά μονοπάτια, με δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού μας τραγουδιού, την Μαρία Φαραντούρη και την Φωτεινή Βελεσιώτου, που για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί στη σκηνή.

Τραγούδια που μας προτρέπουν να θυμόμαστε

Ανεβαίνοντας στη σκηνή η μοναδική μας ερμηνεύτρια Μ. Φαραντούρη ανέφερε ότι «σήμερα θα ακουστούν τραγούδια αγαπημένα, τραγούδια της συλλογικής μνήμης, που μας προτρέπουν να θυμόμαστε και όχι να ξεχνάμε, όπως έλεγε και ο Μίκης Θεοδωράκης». Αφιέρωσε τη συναυλία στην Εργατική Πρωτομαγιά, στη μαρτυρική θυσία των 200 ηρώων της Καισαριανής, στο ΚΚΕ και ιδιαίτερα στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα, «που υποστηρίζει σθεναρά τον πολιτισμό μας, που είναι ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».


Η Φ. Βελεσιώτου μίλησε με συγκινητικά λόγια για τη συνεργασία της με την Μ. Φαραντούρη, ενώ παρουσίασε και τους μουσικούς της συναυλίας. Κιθάρα έπαιξε ο Νίκος Ζουρνής, κρουστά ο Τάκης Βασιλείου, μπουζούκι οι Δημήτρης Λιβάνος και Ορέστης Κωλέτσος, μπάσο ο Θανάσης Σοφράς, ακορντεόν ο Στέλιος Κετσετζίδης. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις ήταν ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Η συναυλία ξεκίνησε με δύο τραγούδια γραμμένα για μια άλλη Πρωτομαγιά, αυτήν του Μάη του 1936, και τον ηρωικό αγώνα των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το '36: Με τον εμβληματικό «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το τραγούδι «Βασίλεψες αστέρι μου» η Φ. Βελεσιώτου το αφιέρωσε σε όλες τις μάνες που έχουν χάσει παιδιά «και σήμερα είναι εδώ μία, είναι εδώ η Μάγδα Φύσσα...».

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε σε ένα μοναδικό μουσικό σεργιάνι σε μεγάλες στιγμές της δισκογραφίας τους, αλλά και σε εμβληματικά τραγούδια μεγάλων συνθετών...

Ετσι, το «Δεν λες κουβέντα» έδωσε τη σκυτάλη στο «Ποιος τη ζωή μου» και στο «Δεν ξεχνώ». Τα «Ματόκλαδα» στις «Μέλισσες», στη «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ», στο «Πρακτορείο», στο «Σαββατόβραδο».

Τα χειροκροτήματα όλο και δυνάμωναν και ο κόσμος που κατέκλυσε το στάδιο έγινε μια φωνή, σιγοτραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια, τραγούδια του αγώνα, αλλά και τραγούδια που μας έχουν συνοδεύσει στις προσωπικές μας στιγμές...


Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια «Βράχο - βράχο» και «Bella ciao», σε μια συναυλία που θα θυμόμαστε για καιρό...

Μετά το τέλος της συναυλίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνεχάρη θερμά την Μαρία Φαραντούρη και την Φωτεινή Βελεσιώτου.





ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2024-04-04 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2024-04-02 00:00:00.0)
Μεγάλη συναυλία για το αντιδικτατορικό τραγούδι(2023-11-23 00:00:00.0)
Συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη(2015-05-26 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ τιμά τα 90 χρόνια του Μ. Θεοδωράκη(2015-05-23 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι(2013-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ