Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Μαζική καταγγελία της πολιτικής που αφήνει ανυπεράσπιστες τις γυναίκες

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη γειτονιά που δολοφονήθηκε μια νέα κοπέλα, λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, μετά από καλέσματα που απηύθυναν ο Πανδημοτικός Σύλλογος Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, με αφορμή τη δολοφονία μίας ακόμα γυναίκας από τον πρώην σύντροφό της, λίγα μόλις μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Το νέο αυτό έγκλημα - έχουν προηγηθεί πολλά άλλα, με πιο πρόσφατο αυτό του περασμένου Δεκέμβρη με θύμα μια 43χρονη στη Σαλαμίνα - συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο 39χρονος άντρας σκότωσε την 28χρονη πρώην σύντροφό του, λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Η γυναίκα, που ζούσε σε κακοποιητικό περιβάλλον, είχε πάει στο τμήμα, συνοδευόμενη από φίλο της, προκειμένου να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της ότι την παρακολουθεί και ότι φοβάται. Εκεί περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της το 2020 από τον ίδιο δράστη και τον οποίο είχε καταγγείλει στην Αστυνομία για βιαιοπραγία και βιασμό, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα. Χτες και πάλι της ζητήθηκε να καταθέσει μήνυση, αλλά με βάση και την προηγούμενη εμπειρία της δεν προχώρησε σε αυτή και ζήτησε να την πάνε σπίτι της με περιπολικό γιατί φοβόταν. Ομως η 22χρονη αστυνομικός υπηρεσίας τής είπε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό και την προέτρεψε να πάρει η ίδια την Αμεση Δράση. Οταν βγήκε η νεαρή γυναίκα από το αστυνομικό τμήμα, φτάνοντας δίπλα στη σκοπιά και διασχίζοντας τον δρόμο, μιλούσε στο τηλέφωνο με το «100». Εκεί, ο δράστης που της είχε στήσει καρτέρι, κατέβηκε από τη μηχανή του και της επιτέθηκε με το μαχαίρι τραυματίζοντάς την θανάσιμα, λίγα μέτρα από την πύλη του αστυνομικού τμήματος. Αμέσως μετά ο δράστης αυτοτραυματίστηκε σε κοιλιά και λαιμό, συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών και η απολογία του αναμένεται σήμερα, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε ΕΔΕ.

Απαίτηση να αυξηθούν οι δομές προστασίας των κακοποιημένων γυναικών

Η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα απευθύνεται στη συγκέντρωση
Η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα απευθύνεται στη συγκέντρωση
Χτες εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών στη γειτονιά που συνέβη το νέο έγκλημα νεαρής γυναίκας διαδήλωσαν και πορεύτηκαν έως το αστυνομικό τμήμα, με κεντρικά συνθήματα: «Σύστημα απάνθρωπο που προκαλεί οργή, στα σάπια ιδανικά καμία ανοχή», «Καμία μόνη - ξεσηκωμός, ασπίδα προστασίας θα γίνει ο λαός» και «Σάπιες αξίες, σάπια ιδανικά, φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως και μαθητές με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης και Θέμης Γκιώνης, η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Εξω από το Αστυνομικό Τμήμα είχαν παραταχθεί άνδρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση έξω από το ΑΤ, η Βιβή Δάγκα ζήτησε να απομακρυνθούν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν χτες, όπως είπε, δεν βρέθηκε ένα περιπολικό για το θύμα που το χρειαζόταν.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, και η Σοφία Καψαλάκη, από το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δημήτρης Γληνός».

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν η Μαρία Φωτεινού από τον Πανδημοτικό Σύλλογο Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού (μέλος της ΟΓΕ), που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Οι γυναίκες Αγ. Αναργύρων και Καματερού, οι γυναίκες του μόχθου ολόκληρης της Ελλάδας είμαστε συγκλονισμένες και αγανακτισμένες με τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας από τον πρώην σύντροφό της. Μας γεννά οργή η εγκληματική αδιαφορία της κρατικής μηχανής που οδήγησε στον θάνατο την νέα γυναίκα που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον κακοποιητή της στο αστυνομικό τμήμα και βρέθηκε δολοφονημένη έξω από αυτό!!! Αντί να βρει τη βοήθεια και την προστασία που όφειλαν να δώσουν τα αρμόδια όργανα, εγκαταλείφθηκε μόνη να ψάχνει για το "100" και την Αμεση Δράση, μέχρι που τη βρήκε ο δολοφόνος της, μερικά μέτρα από το αστυνομικό φυλάκιο».

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της δολοφονημένης κοπέλας, τόνισε με έμφαση: «Δεν συμβιβαζόμαστε άλλο με αυτήν τη βαρβαρότητα! Δεν συμβιβαζόμαστε να είμαστε καθημερινά έρμαια της κρατικής αδιαφορίας και οι ζωές μας να κρέμονται από μία κλωστή γιατί η προστασία τους θεωρείται κόστος για το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε περιπολικό του τμήματος για να βοηθήσει την δολοφονημένη νέα γυναίκα. Δεν πάει άλλο με την κρατική βία και τρομοκρατία, από την αστυνομική αυθαιρεσία που αποτρέπει τις γυναίκες να στραφούν νομικά κατά των κακοποιητών και δολοφόνων τους και από την άλλη πλευρά διώκει ποινικά εργαζόμενους και συνδικαλιστές που παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα. Αν και το αδίκημα είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο, πολλές φορές οι αστυνομικές αρχές ζητούν από το θύμα να κάνει μήνυση, δηλαδή δεν λειτουργεί η αυτεπάγγελτη διαδικασία, ενώ η διάρκεια καταγραφής της μήνυσης μπορεί να κρατήσει και ώρες. Δεν πάει άλλο με τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, όπως και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Ψυχικής Υγείας».

Πρόσθεσε: «Δεν πάει άλλο να μας λένε "πάτα το πάνικ μπάτον", αντί να προσλάβουν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των καθημερινών περιστατικών βίας, αντί να πάρουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα. Δεν πάει άλλο με την παντελή έλλειψη δομών επείγουσας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Δεν πάει άλλο με τις μακροχρόνιες και πολυδάπανες νομικές διαδικασίες, τις ελλείψεις σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία. Την απουσία φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Πανελλαδικά υπάρχουν μόνο 19 ξενώνες φιλοξενίας. Η γραμμή SOS 15900 λειτουργεί μόνο με 12 άτομα προσωπικό, που δουλεύουν επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας την 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες τον χρόνο, με τραγικές ελλείψεις και σε διερμηνείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι του 15900 μένουν απλήρωτοι για μήνες. Είναι ανύπαρκτα τα εξειδικευμένα κέντρα - καταφύγια για τις γυναίκες θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, που θα παρέχουν άμεσα δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όπως η ιατροδικαστική εξέταση, η νομική συνδρομή, η ψυχολογική βοήθεια από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό. Η συντριπτική πλειοψηφία που απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα είναι γυναίκες που ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες και συναντούν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η εργασιακή ανασφάλεια και η οικονομική εξάρτηση από τον θύτη. Ωστόσο, το κράτος αντί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπές εισόδημα, παρουσιάζει ως λύση την ένταξή τους σε ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα προγράμματα κατάρτισης, που κι αυτά καλύπτουν μόνο ένα ποσοστό των άνεργων γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Τραγικές επίσης είναι και οι ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που στην πλειοψηφία τους είναι αναπληρωτές».

Δυναμώνουμε τη συλλογική δράση ενάντια στην πολύμορφη βια

Και κατέληξε: «Απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή: Δυναμώνουμε τη συλλογική μας δράση για να διεκδικήσουμε όλα όσα είναι αναγκαία για να αντιπαλέψουμε την πολύμορφη βία. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε ακούραστα μέχρι να πετύχουμε όλα όσα διεκδικούμε, γιατί στον δρόμο της γνώσης και του αγώνα μπορεί να καταπολεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος για το αύριο, μπορεί να βρει διέξοδο η ανασφάλεια από τις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που μας εξουθενώνουν. Δεν ανεχόμαστε την μπόχα του βούρκου τους που γεννά η βία της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και τρέφουν όλοι οι μηχανισμοί και οι θεσμοί που τη στηρίζουν. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου. Διεκδικούμε: Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απέναντι στη δυσωδία, η μόνη ανάσα βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, υψώνοντας "ασπίδα προστασίας", για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε γυναίκα, να ζει μια ζωή αξιοπρεπή, απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και καταπίεση».

Νέα κινητοποίηση διοργανώνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Αγ. Αναργύρων οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ