Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης σε Ερυθρά και Κόλπο του Αντεν

Ενώ συνεχίζονται αμείωτες οι εχθροπραξίες Λιβάνου - Ισραήλ

Η αύξηση ξένων ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, που σχετίζεται με την καθημερινή σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης και του ανταγωνισμού στην περιοχή. Στη φωτιά του πολέμου, όπου συμμετέχουν και οι δυνάμεις των Χούθι (που έχουν τη στήριξη του Ιράν), έχει ριχτεί και το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα», που συμμετέχει στη δύναμη της ΕΕ «EUNAVFOR Aspides», με ευθύνη της κυβέρνησης και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όχι για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, όπως λένε, αλλά για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Χτες το μεσημέρι η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας, UKMTO, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις μπροστά από πλοίο που περνούσε από τον Κόλπο του Αντεν, ανοιχτά της Υεμένης.

Τα χαράματα του Σαββάτου (μεταξύ 4.13 π.μ. και 6.39 π.μ. ώρα Τζιμπουτί) η γαλλική φρεγάτα «Alsace», που ανήκει στην αποστολή της ΕΕ, κατέρριψε 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι.

Το ίδιο 24ωρο η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ, CENTCOM, ανακοίνωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του συνασπισμού κατέρριψαν τουλάχιστον 28 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές δεν υπέστη ζημιά κανένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Την Κυριακή, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανακοίνωσε τον θάνατο του αρχηγού της, Χαλίντ Μπατάρφι, χωρίς όμως να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του. Αυτό ανέφερε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο, SITE Intelligence Group. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την κηδεία του επικεφαλής της, το πτώμα του οποίου ήταν τυλιγμένο με σημαία με το όνομα της οργάνωσης.

Ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

Στο φόντο της αυξημένης κινητικότητας ναυτικών δυνάμεων από ΕΕ και ΗΠΑ, η Ρωσία εντείνει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής του Κόλπου και το Ιράν.

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε χτες ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στο Ιράν για να συμμετάσχουν σε ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια με το Ιράν και την Κίνα στον Κόλπο του Ομάν και στην Αραβική Θάλασσα.

Οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας - Ιράν έχουν την ονομασία «Maritime Security Belt 2024» και αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη, με βασικό στόχο «την ασφάλεια της ναυτιλίας και της οικονομικής δραστηριότητας». Ρόλο παρατηρητή θα έχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από Πακιστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ομάν, Ινδία και Νότια Αφρική.

Συνέχιση των εχθροπραξιών και των απειλών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Νέες απειλές κατά του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε προχτές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου. Μιλώντας στο αμερικανικό «Politico», είπε ότι η προοπτική μιας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στον Λίβανο παραμένει «ανοιχτή», και την απέδωσε δήθεν στην προστασία Ισραηλινών αμάχων μεθοριακών πόλεων και χωριών και στην επιστροφή τους σε αυτά, καθώς όπως είπε «τα έχουν εγκαταλείψει, λόγω του φόβου ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να κάνει τις σφαγές που έκανε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ».

Το ίδιο 24ωρο η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, με τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, βάζοντας στο στόχαστρο το φυλάκιο του ισραηλινού στρατού Jal al Alam και θέση Ισραηλινών στρατιωτών στον λόφο Tayhat οι οποίοι βάλλουν κατά του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, ανακοίνωσε χτες ότι σε επίθεσή του προκάλεσε τον θάνατο τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και έκανε εναέριες ρίψεις προπαγανδιστικών φυλλαδίων στον νότιο Λίβανο, καλώντας τους Λιβανέζους να αντιδράσουν κατά της Χεζμπολάχ επειδή θέτει τις ζωές τους σε κίνδυνο. Νωρίτερα, αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους Λιβανέζους πολίτες να συνεργαστούν με τη ...Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ.

Στο φόντο των επαναλαμβανόμενων απειλών, λιβανέζικα ΜΜΕ σημείωσαν χτες τις ασκήσεις του ισραηλινού στρατού στο δίκτυο ανεφοδιασμού, στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης στον νότιο Λίβανο. Στις ασκήσεις αυτές δοκιμάστηκε το ξεφόρτωμα εξοπλισμών και πολεμοφοδίων από αεροπλάνα, αλλά και από φορτηγά.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», από τις 8 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο 312 άνθρωποι, οι περισσότεροι ένοπλοι και 53 άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 10 στρατιώτες και 7 άμαχοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ