Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση έγινε στο Πάρκο Ακαδημίας, όπου μίλησε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, στην κεφαλή της οποίας υπήρχε μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία. Με συνθήματα όπως «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή» και «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από την πύλη του λιμανιού της πόλης, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να «υποδεχτεί» νέες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Στην ομιλία του, ο Διονύσης Κλάδης αναφέρθηκε αρχικά στη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στην παρέμβαση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στάθηκε για μια ακόμα φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διάφορες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που ανέλαβαν οι Οργανώσεις του Κόμματος στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη. Από τις μπογιές στα άρματα μάχης, την παρεμπόδιση και καθυστέρηση αμαξοστοιχιών φορτωμένων με πολεμικό υλικό, την αιφνιδιαστική κινητοποίηση μέσα στο λιμάνι δίπλα από τον χώρο που ξεφορτώνονταν χιλιάδες βόμβες, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό, μέχρι την κινητοποίηση που ανέδειξε τον εκτροχιασμό του τρένου μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, που ήταν φορτωμένο με επικίνδυνο πολεμικό υλικό, το γιγαντοπανό στον λιμενοβραχίονα με το σύνθημα «killers go home», δεκάδες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις είτε στο Πετροχώρι στην Ξάνθη, πεδίο κοινών ασκήσεων με τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, είτε στη Δράμα, όπου τους πήγαν για «στρατιωτικό τουρισμό».


Ακόμα, αναφερόμενος στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σημείωσε: «Πριν από λίγες μέρες φορτωμένα σε νταλίκες περνούσαν από το λιμάνι και μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία δεκάδες άρματα μάχης αφού πριν είχαν ξεφορτωθεί από ιταλικό αυτή τη φορά πλοίο. Από όταν μπήκε στον γεωπολιτικό χάρτη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το όνομα της πόλης μας ακουγόταν από χείλη Προέδρων των ΗΠΑ, αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων έχουν δέσει στο λιμάνι αμερικανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά και άλλων χωρών πολεμικά πλοία ή εμπορικά που μεταφέρουν πολεμικό υλικό.

Πράγματι, η Αλεξανδρούπολη έχει αναβαθμιστεί σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πέριξ της Ρωσίας αλλά και εντός της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται απανωτές παραδόσεις οπλισμού από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Κίεβο», είπε και πρόσθεσε: «Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές "Stinger", φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν σταθερός προμηθευτής των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Εξάλλου, πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα, υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων βλημάτων 105 χιλιοστών, τα οποία προωθούνται κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς (...) Και ετοιμάζουν "αμυντική συμφωνία" με την Ουκρανία με περαιτέρω εμπλοκή και αποστολή στρατιωτικού υλικού που αποδυναμώνει την άμυνα των νησιών και της Θράκης».

Ενώ διερωτήθηκε: «Για την περιοχή μας αληθεύει ότι μέσα στα καμένα στην περιοχή Μαυρόπετρα, ανάμεσα σε Κίρκη και Αισύμη, άνοιξε η όρεξη των Αμερικανών για να φτιάξουν νέο πεδίο βολής; Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, περιμένουμε απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ