Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ
Η εργασία μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι εξαρτημένη εργασία

Το εργασιακό καθεστώς που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ΕΕ και την Ελλάδα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κυρίως στον χώρο της διανομής, αλλά και την προσπάθεια της ΕΕ να τους ρίξει «στάχτη στα μάτια» με το κείμενο Οδηγίας για το οποίο διαβουλεύονται οι κυβερνήσεις κρατών - μελών, σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Το ζήτημα βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Εσθονίας, «μπλόκαραν» στο Συμβούλιο της ΕΕ την έγκριση σχετικής Οδηγίας.

«Η αντιπαράθεση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη νέα Οδηγία», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «δεν γίνεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν γίνεται για να διασφαλιστούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να αυξηθούν οι μισθοί, να εφαρμοστεί το 8ωρο, να διασφαλιστούν τα Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία». Αντιθέτως, πρόκειται για αντιπαράθεση που γίνεται με κριτήριο ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει «τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα επιχειρηματικά lobby», πώς μπορεί να κατοχυρωθεί και να εδραιωθεί το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ «που επιβάλλει για τους εργαζόμενους δουλειά 13 ώρες την ημέρα, πετσοκομμένες ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές, σύνταξη - χαρτζιλίκι στα βαθιά γεράματα».

Ετσι, το κείμενο Οδηγίας δεν καθιερώνει τεκμήριο σχέσης μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, αλλά κριτήρια με βάση τα οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν την εργασιακή αυτή σχέση, αποδέχεται τη χρήση αλγορίθμων από την εργοδοσία, αφήνοντας τους εργαζόμενους έκθετους στην παρακολούθηση και την εντατικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί το ΠΑΜΕ ανατρέχοντας στην πείρα των διανομέων, η δουλειά μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών ισοδυναμεί με εξαρτημένη εργασία, στην οποία οι εταιρείες «καθορίζουν τα πάντα μονομερώς»: Συντάσσουν τις συμβάσεις, διαμορφώνουν μονομερώς την αμοιβή και τον χρόνο καταβολής της, επιβάλλουν την πληρωμή «με το κομμάτι», ελέγχουν κάθε κίνηση του εργαζόμενου, χρονομετρούν, αξιολογούν και συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, φτιάχνουν το λεγόμενο «παραγωγικό προφίλ» μέσω αλγόριθμου.

Αυτό το μοντέλο εργασίας, το οποίο επιβλήθηκε από τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και ο νόμος Χατζηδάκη στην Ελλάδα, αποτελεί «εργαλείο που καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κάνει ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, οι διανομείς που είχαν εργατικό ατύχημα «δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όπως οι μισθωτοί, δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως επίδομα ασθένειας», αντιμετωπίζονται φορολογικά ως «επιχειρηματίες», ενώ όταν απολύονται «δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως το επίδομα ανεργίας».

«Η όποια μορφή αναγνώρισης της εργασίας με "μπλοκάκι" στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ως εξαρτημένης εργασίας γίνεται κάτω από τη μεγάλη πίεση των αγώνων, των απεργιών που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά μεγάλες χώρες της Ευρώπης όλο το προηγούμενο διάστημα (Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία κ.α.)», τονίζει το ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, στον δρόμο που χάραξαν οι διανομείς στην e-food και στη WOLT», να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να δημιουργήσουν νέα, να δυναμώσουν τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «με στόχο να ανατραπεί ο νόμος Χατζηδάκη στην πράξη και να αναγνωριστεί αυτό το μοντέλο ως εξαρτημένη εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ