Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στέκομαι δίπλα στην Παλαιστίνη»

Η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου

Ο Μπ. Ράσελ με παλαιστινιακή μαντήλα κατά τη διάρκεια της βράβευσής του
Ο Μπ. Ράσελ με παλαιστινιακή μαντήλα κατά τη διάρκεια της βράβευσής του
«Τι πρέπει να συμβεί για να σταθεί η Μπερλινάλε ενάντια στη γενοκτονία; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ζητήσει κανείς κατάπαυση του πυρός;», ανάφεραν σε ανάρτησή τους εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Βερολίνου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, καταγγέλλοντας και με αυτόν τον τρόπο την άρνηση του Φεστιβάλ να υποστηρίξει το δίκιο του λαού της Παλαιστίνης.

Παρά την επίσημη άρνηση του Φεστιβάλ να πάρει θέση, ακολουθώντας την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» που εκφράστηκε με τα λόγια της γενικής διευθύντριας του φεστιβάλ Μαριέτε Ρίσενμπεεκ, που «απαίτησε» από τη Χαμάς «να απελευθερώσει τους ομήρους» ζητώντας παράλληλα από το Ισραήλ «να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας», δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που τάχθηκαν με το πλευρό του δίκιου.

Η λέξη «Παλαιστίνη» ακούστηκε τόσο από τη μεγάλη νικήτρια του φεστιβάλ Mατί Ντιοπ, η οποία κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο για την ταινία της «Dahomey»,«μακάρι να μπορούσα να σας μιλήσω κατευθείαν από την καρδιά. Τα Αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά και θα έχανα τα λόγια μου. Οπότε θα σας διαβάσω κάτι που έγραψα στο αεροπλάνο. Στέκομαι δίπλα στους ανθρώπους της Σενεγάλης στον αγώνα τους για δικαιοσύνη και ελευθερία. Στέκομαι δίπλα στην Παλαιστίνη...», αλλά και τον Μπεν Ράσελ, που παρέλαβε το βραβείο για την καλύτερη ταινία («Direct Action») στο τμήμα Encounters, φορώντας παλαιστινιακή μαντήλα. «Φοράω την καφίγια, για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον λαό της Παλαιστίνης, για να ακουστεί η φωνή μας, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και η γενοκτονία. Είναι ιδιαίτερα προφανές ότι το ζήτημα είναι αναγκαστικά πολιτικό και ο κινηματογράφος είναι πολιτική πράξη».

Οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος...
Οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος...
Ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων ήταν και η απονομή της Χρυσής Αρκτου Ντοκιμαντέρ στους σκηνοθέτες Μπάζελ Αντρα και Γιουβάλ Αμπραχάμ από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ για την ταινία τους «Νο Other Land», οι οποίοι έλαβαν και το βραβείο από κοινού. Η Γαλλίδα σκηνοθέτης, ανθρωπολόγος Βερένα Παραβέλ, καθώς διάβαζε το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για τη βράβευση του ντοκιμαντέρ, γύρισε την πλάτη της για να δει το κοινό το σημείωμα που είχε γράψει: «Κατάπαυση πυρός τώρα», ενώ συγκλονιστικοί ήταν και οι λόγοι των δύο δημιουργών.

«Είμαι Ισραηλινός, ο Μπάζελ είναι Παλαιστίνιος. Σε δύο μέρες, επιστρέφουμε σε μια χώρα όπου δεν είμαστε ίσοι», είπε ο Γ. Αμπαραχάμ, συμπληρώνοντας πως «ζούμε 30 λεπτά ο ένας από τον άλλο. Εγώ έχω δικαίωμα ψήφου. Ο Μπάζελ δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Αυτή η κατάσταση του απαρτχάιντ μεταξύ μας, αυτή η ανισότητα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να ζητήσουμε κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να ζητήσουμε μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της κατοχής». Από τη μεριά του ο Μπ. Αντρα τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να πανηγυρίζω για το βραβείο όταν υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που σφαγιάζονται από το Ισραήλ στη Γάζα. Ζητάμε μόνο ένα πράγμα από τη γερμανική κυβέρνηση. Σταματήστε την κατοχή. Σεβαστείτε τις συνθήκες και σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ». Και συνέχισε λέγοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια κινηματογραφώ την κοινότητά μου να "σβήνει" και να "κατεδαφίζεται" από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τους εποικισμούς να εξαπλώνονται και πάντα αναρωτιόμουν... Αραγε ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για αυτό, θα δει κάποιος αυτά τα βίντεο;... Σήμερα τουλάχιστον έχουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οτι ο κόσμος θέλει να δει αυτή την ταινία».

...όπως και πολλοί δημιουργοί
...όπως και πολλοί δημιουργοί
Η στήριξη των καλλιτεχνών παράλληλα με το χακάρισμα ενός από τους επίσημους λογαριασμούς του Φεστιβάλ στο Instagram με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς της χώρας, όπως του δημάρχου του Βερολίνου, του πρέσβη του Ισραήλ, του εκπρόσωπου των «Πρασίνων», ζητώντας να παρθούν μέτρα από τη νέα διοίκηση... Το φεστιβάλ μέχρι στιγμής έχει εκδώσει ανακοίνωση μόνο για το χακάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχει απαντήσει στις επικρίσεις.


Το ντοκιμαντέρ «No other land» που έλαβε τη Χρυσή Αρκτο Ντοκιμαντέρ και πραγματεύεται τους ισραηλινούς εποικισμούς και τη βία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό
Το ντοκιμαντέρ «No other land» που έλαβε τη Χρυσή Αρκτο Ντοκιμαντέρ και πραγματεύεται τους ισραηλινούς εποικισμούς και τη βία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό

Συγκλονιστικές ομιλίες από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Γιουβάλ Αμπραχάμ και τον Παλαιστίνιο Μπάζελ Αντρα
Συγκλονιστικές ομιλίες από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Γιουβάλ Αμπραχάμ και τον Παλαιστίνιο Μπάζελ Αντρα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ