Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Νομοθετεί την αδικία» και την υποβάθμιση για τις σπουδές

Από την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να αρχίσει η συζήτησή του στη Βουλή

Τον δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, που την Παρασκευή δήλωσε ότι την ίδια μέρα αναμενόταν η κατάθεσή του στη Βουλή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, με ορίζοντα μέχρι το τέλος της πρώτης βδομάδας του Μάρτη να ολοκληρωθεί η διήμερη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», είπε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα στη διαβούλευση και γενικότερα, λέγοντας ότι μια από αυτές θα είναι η κινητροδότηση των ξένων παραρτημάτων να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις, αφού οι χρηματικές εγγυήσεις που θα καλούνται να καταβάλλουν για την ίδρυσή τους θα είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ για το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη και στο 1 εκατομμύριο για τις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της χώρας. Το παραπάνω αποτελεί καταφανέστατα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρόλο που συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει, ζητώντας γεωγραφική διασπορά των ιδιωτικών ΑΕΙ πέραν του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση, που το... πρόσθεσε στις εστίες που δρομολογούνται με ΣΔΙΤ και στο επίδομα στέγης που λαμβάνουν κάποιες χιλιάδες φοιτητές. Αφησε δηλαδή ανοιχτό το παράθυρο να «πριμοδοτούνται» από αυτά τα στεγαστικά μέτρα - ψίχουλα και οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Είναι εξάλλου γνωστό το επιχείρημα που προβάλλουν πολλοί πανεπιστημιακοί, γνώστες τού πώς λειτουργεί η «αγορά» Ανώτατης Εκπαίδευσης στις χώρες που ήδη λειτουργούν και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, που λένε ότι τα ιδιωτικά διεκδικούν κρατική χρηματοδότηση στο όνομα της ισότητας στον ανταγωνισμό τους με τα δημόσια. Και μπορεί τώρα ο υπουργός να αρνείται ότι θα τους δώσει κρατική χρηματοδότηση, όταν ιδρυθούν όμως θα έχουν κάλλιστα τη δυνατότητα να τη διεκδικήσουν με βάση το ευρωενωσιακό δίκαιο. Αντίστοιχα ερωτήματα δημιουργούνται για το αν θα έχουν και οι φοιτητές των ιδιωτικών τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις ίδιες παροχές που δικαιούνται οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων.

Εκείνο που είναι φανερό είναι ότι «νομοθετείται η αδικία», αφού το νομοσχέδιο καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται με βάση το πορτοφόλι της οικογένειας. Υποβαθμίζονται συνολικά τα πτυχία, αφού οι 3ετείς σπουδές ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων θα έχουν αντίστοιχη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση με τα πτυχία των 4ετών, 5ετών των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων. Επιβάλλεται η υποστελέχωση των δημοσίων ΑΕΙ, αφού έως το 2030 η αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων θα είναι 1:1, κι αυτό ενώ από το 2009 έως το 2020 χάθηκαν 7.904 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικού προσωπικού. Θεσμοθετούνται νέα δίδακτρα και ...τιμολόγηση των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, ακόμα και στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, που ήταν τα μόνα μέχρι τώρα που διατηρούνταν δωρεάν.

Και μαζί με όλα αυτά εντείνεται στο έπακρο η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, τόσο μέσω των διατάξεων ενίσχυσης της «εξωστρέφειάς» τους (τους ανοίγει τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με ιδρύματα του εξωτερικού και για νέα κοινά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα), όσο και με το 1 δισ. που τάζει ότι θα δώσει εφάπαξ φέτος για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ. Γιατί, να μην ξεχνάμε, από τη μια αυτό το 1 δισ. δεν ισοφαρίζει σε τίποτα τις απώλειες 6,1 δισ. στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2008 έως το 2021, από την άλλη τα υποπρογράμματα που αθροίζει η κυβέρνηση σε αυτό αφορούν τις εστίες με ΣΔΙΤ που θα θησαυρίσουν οι ιδιώτες και θα τις πληρώνουν οι φοιτητές και μια σειρά άλλα προγράμματα που ενισχύουν είτε απευθείας τις επιχειρήσεις είτε τα ιδρύματα, για να συμπράττουν με αυτές και να εμπορεύονται τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της εκπαίδευσης, που έχει καταδείξει ότι αυτό συνιστά οπισθοδρομική τομή στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ