Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στον αγώνα για ΣΣΕ, ΒΑΕ και μέτρα προστασίας

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ)

Από Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ
Από Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, και τα οποία προστίθενται στη συνολική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στους εργαζόμενους «βγάζουν» στην απεργία της 28ης Φλεβάρη τους λιμενεργάτες.

Για τα ζητήματα αυτά και τη δράση του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ, μιλήσαμε με τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

* * *

-- Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος σας;

-- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι είναι πολλά. Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι - όπως η ακρίβεια, η απουσία πρόσβασης σε δωρεάν και δημόσια Υγεία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - υπάρχουν και κάποια πολύ συγκεκριμένα, που για τους εργαζόμενους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ζητήματα αιχμής και μπαίνουν στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

Ενα από αυτά είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ΒΑΕ, η οποία παρανόμως δεν εφαρμόζεται με ευθύνη των COSCO, «DPort» και των εργολάβων τους, και με τις πλάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όλων των προηγούμενων. Πριν από λίγες μέρες αναδείξαμε, σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, σε συντονισμό με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, ότι αυτήν τη στιγμή μπορεί μέσα σε πέντε λεπτά να λυθεί αυτή η κατάφωρη αδικία, η οποία στερεί από τους εργαζόμενους τα ένσημά τους και ταυτόχρονα έσοδα από τα δημόσια ταμεία. Τους αναδείξαμε ότι όπου θέλουν είναι «επιτελικά ικανοί», όπως το να χτυπάνε εργαζόμενους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, ενώ είναι «επιτελικά ανίκανοι» όταν πρόκειται για κάτι που θίγει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Αλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η απουσία Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι το οποίο θα συνέβαλλε στο να πάρουμε μια ανάσα απέναντι στο κύμα ακρίβειας που έχει θερίσει όλο τον λαό. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και η αγοραστική τους δύναμη είναι τουλάχιστον 40% χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2009 και, από την άλλη πλευρά, η COSCO ανακοινώνει κάθε χρόνο κέρδη - ρεκόρ. Παλεύουμε λοιπόν για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις, με αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαμε από τα μνημόνια, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντί για τα 15 διαφορετικά είδη συμβάσεων με εκ περιτροπής εργασία, αλλά με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Τρίτο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες που μας σακατεύουν. Για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει από την COSCO να γίνει μελέτη από το Πολυτεχνείο, που έχει την τεχνογνωσία και τα μέσα, για να δούμε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν για τη ζωή των εργαζομένων. Ομως, μπροστά στο ενδεχόμενο να δεχθεί το παραμικρό πλήγμα η κερδοφορία τους δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο. Αυτό το αποδεικνύουν η καθημερινότητα και τα δεκάδες «ατυχήματα».

-- Ποια είναι η δράση της ΕΝΕΔΕΠ γι' αυτά τα ζητήματα;

-- Το Σωματείο μας έχει «οργώσει» τον χώρο του λιμανιού. Εχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες περιοδείες και Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή άνω των 400 εργαζομένων, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα αλλά και τη συζήτηση για το νέο σχέδιο ΣΣΕ που θα προτείνουμε.

Η ίδια η πείρα μάς δείχνει και τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, και που μέχρι σήμερα μας έφερε κατακτήσεις. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Δεν μπορούμε να αναμένουμε σωτήρες και μεσσίες. Η λύση βρίσκεται στο σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα με όρους αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Εχουμε πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη. Επίσης, μετά τη δίωξη του Σωματείου μας για την εφταήμερη απεργία που είχε γίνει όταν σκοτώθηκε ο συνάδελφός μας ο Δημήτρης Δαγκλής, το 2021, ετοιμαζόμαστε για περαιτέρω κλιμάκωση γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα σκοτωνόμαστε, θα σακατευόμαστε, δεν θα τα βγάζουμε πέρα, θα μας παίρνουν τα σπίτια τα «κοράκια» των τραπεζών και εμείς θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Εχουμε τη δύναμη και την πείρα να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

-- Με ποιους στόχους συμμετέχετε στην απεργία στις 28 Φλεβάρη;

-- Ολα όσα αναφέραμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με άξιους συμπαραστάτες τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Και είναι ανάγκη τώρα που εκφράζεται αυτή η αγωνιστική ανάταση και η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, όλα τα ρυάκια αγώνα να συντονιστούν σε ένα αγωνιστικό ποτάμι που θα βάλει μέσα απ' αυτή την απεργία τη σφραγίδα της.

Στις 28 Φλεβάρη πρέπει και θα ακουστεί απ' άκρη σ' άκρη της χώρας η φωνή της εργατικής τάξης, θα μιλήσουν οι εργάτες και οι εργάτριες και πως το πράγμα μπορεί να πάει αλλιώς, πως δεν δεχόμαστε την κατάντια που μας παρουσιάζουν σαν κανονικότητα. Αν τη θέλουν να τη κρατήσουν για τους εαυτούς τους.

Θέλουμε η απεργία στις 28 Φλεβάρη να είναι η μήτρα που θα γεννήσει νέους αγώνες σε όλα τα μέτωπα σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις τις μέρες που απομένουν για να νεκρώσουν τα πάντα, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης που για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, από τη μια, μας ξεζουμίζουν στους χώρους δουλειάς και, από την άλλη, μαζί με το ΝΑΤΟ, μας κάνουν στόχο για να διασφαλίσουν τα κέρδη των εφοπλιστών και όχι μόνο. Η απεργία στις 28 Φλεβάρη να αποτελέσει το βήμα για το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που θίγονται από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ