Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Νεκρός Παλαιστίνιος εργάτης σε εργοτάξιο ξενοδοχείου

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου, εργοδοτικό έγκλημα και προσπάθεια κουκουλώματος «δείχνουν» μαρτυρίες και στοιχεία

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν γύρω από τον θάνατο 22χρονου Παλαιστίνιου εργάτη σε εργοτάξιο ξενοδοχείου, στο Σίσι Λασιθίου Κρήτης, με συνδικαλιστές να καταγγέλλουν ότι πιθανόν να πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, που η εργοδοσία μάλιστα προσπάθησε να αποκρύψει. Την εκδοχή αυτή άλλωστε ενισχύουν και μαρτυρίες συναδέλφων του άτυχου εργάτη αλλά και τα στοιχεία από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σημειώνεται ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Φλεβάρη και πρόκειται για πρόσφυγα από τη Γάζα, την οποία εγκατέλειψε για να καταφέρει να επιβιώσει από τις ισραηλινές βόμβες.

Σε σχέση λοιπόν με το φρικτό περιστατικό, αρχικά είχε γίνει λόγος για «αιφνίδιο θάνατο» και αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, σύμφωνα με το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου, που συνέταξε ιατροδικαστής δύο μέρες μετά το συμβάν, ο θάνατος προήλθε από βαριές κακώσεις σώματος, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή του εργατικού δυστυχήματος.

Συνάδελφος του νεκρού εργάτη δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» ότι είδε να τον έχει πλακώσει ένας τοίχος και ότι ο χώρος καθαρίστηκε πριν μεταβεί επιτόπου η Αστυνομία. «Ακουσα μια φωνή που ζητούσε βοήθεια και πήγα να βοηθήσω. Είδα ότι τον είχε πλακώσει ένας τοίχος», ανέφερε αρχικά ο εργαζόμενος. «Εμείς το ειδοποιήσαμε (σ.σ. το ΕΚΑΒ), εκεί που δουλεύαμε και ήρθε μετά από δέκα λεπτά και το πήρε το παιδί. Ηταν νεκρό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «καθάριζαν τον χώρο πριν έρθει η Αστυνομία».

Τις αντιφάσεις στην υπόθεση ανέδειξε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, σημειώνοντας ότι το «ατύχημα» διερευνάται ακόμα από την Επιθεώρηση Εργασίας. «Δεν γίνεται ξαφνικά να βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος, μέσα σ' ένα εργοτάξιο, νεκρός», αναφέρει, ενώ επικαλείται και το πόρισμα του ιατροδικαστή που μιλάει για «κακώσεις». «Δεν γίνεται οι κακώσεις να δημιουργήθηκαν από μόνες τους», σχολιάζει ο Γ. Γωνιανάκης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι πρόκειται για εργατικό «ατύχημα», ότι «έπεσε τοίχος και πλάκωσε έναν συνάδελφό μας εργαζόμενο». Ομως «όταν πήγε η Επιθεώρηση Εργασίας και η Αστυνομία, βρήκαν ουσιαστικά έναν νέο άνθρωπο σε ένα τραπέζι ακουμπισμένο», οπότε «μπορεί να μεταφέρθηκε και να ήταν σε έναν άλλο χώρο».

Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ: Να διαλευκανθεί η υπόθεση, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Το γεγονός ότι κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ. Και σημειώνει ότι το γεγονός «γίνεται ακόμα πιο τραγικό αφού πρόκειται για έναν πρόσφυγα από την πολύπαθη Παλαιστίνη, που αιματοκυλιέται από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί «εδώ και τώρα να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του Παλαιστίνιου εργάτη».

Και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας τους στα χέρια τους. Να δώσουν μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις του Λασιθίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ