Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Επικυρώθηκε το διμερές σύμφωνο για τις φυλακές μεταναστών

Οι φυλακές της ΕΕ ΝΑΤΟικού τύπου, όπως υπάρχουν και στη χώρα μας, ετοιμάζονται και στην Αλβανία

G4PHOTOS

Οι φυλακές της ΕΕ ΝΑΤΟικού τύπου, όπως υπάρχουν και στη χώρα μας, ετοιμάζονται και στην Αλβανία
Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων κράτησης - φυλακές για μετανάστες, επικυρώνοντας τη συμφωνία της χώρας με την Ιταλία για το Μεταναστευτικό.

Βάσει της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, η Ιταλία, χώρα - μέλος της ΕΕ, θα χρηματοδοτήσει αυτά τα δύο κέντρα στην αλβανική ακτή της Αδριατικής. Η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα μπορεί έτσι να υποδέχεται στα κέντρα αυτά περίπου 3.000 ανθρώπους ταυτοχρόνως. Το ένα από τα κέντρα θα χρησιμεύσει για την καταγραφή των αιτούντων άσυλο και στο άλλο θα εγκαθίστανται οι μετανάστες εν αναμονή απάντησης στο αίτημά τους. Στη συνέχεια είτε θα επιτρέπεται στους μετανάστες να εισέλθουν στην Ιταλία, είτε θα επαναπατρίζονται.

Υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας ψήφισαν 77 βουλευτές, από τους 140 που αριθμεί το αλβανικό κοινοβούλιο.

Η Ρώμη θα διαχειρίζεται τα δύο κέντρα και οι δαπάνες για την κατασκευή τους, τη λειτουργία τους, την ασφάλειά τους και την ιατρική περίθαλψη των αιτούντων άσυλο θα καλύπτονται 100% από την ιταλική πλευρά. Οι νέες φυλακές αναμένεται να ανοίξουν φέτος την άνοιξη και το κόστος τους υπολογίζεται από 650 ως 750 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι, 36.000 μετανάστες θα μπορούν να περνούν κάθε χρόνο από τα εν λόγω κέντρα στην Αλβανία, όμως η πραγματοποίηση αυτού του στόχου εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία οι ιταλικές αρχές θα μπορούν να επεξεργάζονται τα αιτήματα ασύλου.

Για την αλβανική αντιπολίτευση, η συμφωνία συνιστά απάρνηση εδαφικής κυριαρχίας και κατηγορεί την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Εντι Ράμα ότι θέτει σε κίνδυνο την «εθνική ασφάλεια». Βουλευτές του αντιπολιτευόμενοι Δημοκρατικού Κόμματος είχαν προσφύγει κατά της συμφωνίας αυτής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε τον περασμένο μήνα την προσφυγή τους. Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης ανακοινώσει πως τα ιταλικά σχέδια δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Οι ιταλικές αρχές θα είναι επίσης αρμόδιες για την τήρηση της τάξης στα κέντρα, με την αλβανική αστυνομία να είναι αρμόδια έξω απ' αυτά και κατά «τη μεταφορά μεταναστών από μια ζώνη σε άλλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ