Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
BΡΑΖΙΛΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ G20
Ευχολόγια για ειρήνη και ευημερία

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας γίνεται από την Τετάρτη η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του G20, των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μεξικού, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, της ΕΕ ως συνόλου, ενώ συμμετέχει και η Αφρικανική Ενωση).

Ανοίγοντας τη συνάντηση εκ μέρους της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ Μάουρο Βιέιρα, σημείωσε ότι η προεδρία της χώρας του επικεντρώνεται σε τρεις κύριες προτεραιότητες: «Στην καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της ανισότητας, στη βιώσιμη ανάπτυξη στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές της διαστάσεις και στη μεταρρύθμιση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Επίσης ανέφερε ότι στη συζήτηση θα κυριαρχήσουν δύο θέματα: Ο ρόλος του G20 στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων διεθνών εντάσεων και η μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Προβάλλοντας τον ρόλο της χώρας του τόνισε ότι ανησυχεί επειδή «οι πολυμερείς θεσμοί δεν είναι εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, όπως αποδεικνύεται από την απαράδεκτη παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ουκρανία, Παλαιστίνη και αλλού». Πρόσθεσε ότι η Βραζιλία «δεν μπορεί να δεχτεί έναν κόσμο στον οποίο οι διαφορές αντιμετωπίζονται με τη χρήση στρατιωτικής βίας», σημειώνοντας γενικόλογα ότι «χωρίς ειρήνη και συνεργασία, θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η υποσχεθείσα μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση των υπαρξιακών απειλών που αντιμετωπίζουμε, ιδίως την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας και την προστασία του περιβάλλοντος». Ωστόσο, όλες αυτές οι προκλήσεις και απειλές προέρχονται από την ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα που όλοι υπηρετούν, από ένα σύστημα που όχι μόνο δεν γίνεται πιο ανθρώπινο αλλά εντείνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Στη Βραζιλία βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον εκεί ομόλογό του, Μάουρο Βιέιρα. Σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν τόσο ζητήματα διμερούς συνεργασίας όσο και οι εξελίξεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Είχε συναντήσεις επίσης με τους ομολόγους του από το Μεξικό, τη Βολιβία, με τους οποίους φέρεται να συζήτησε την προοπτική για μεγάλες επενδύσεις σε διάφορους τομείς από ρωσικές επιχειρήσεις. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Στην αρχή της βδομάδας είχε επισκεφτεί την Κούβα και τη Βενεζουέλα, δύο χώρες που η καπιταλιστική Ρωσία θεωρεί «πύλες» για τη δράση των μονοπωλίων της στην περιοχή, σε αντιπαράθεση πρωτίστως με τη δράση των μονοπωλίων των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ