Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συμφωνία αποχώρησης ένοπλων οργανώσεων από την Τρίπολη

Μετά από πιέσεις άνω των 10 ετών, ένοπλες οργανώσεις ισλαμιστών που παρέχουν υπηρεσίες προστασίας στην κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοινώθηκε πως θα αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε την είδηση επικαλούμενο απόφαση του Λίβυου υπουργού Εσωτερικών, Ιμάντ Τραμπέλσι, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα αναλάβουν την αστυνόμευση τακτικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι πέντε ομάδες ισλαμιστών που καλούνται να αποχωρήσουν έως το τέλος του Ραμαζανιού στις 9 Απρίλη, είναι οι οργανώσεις «Δύναμη Γενικής Ασφάλειας», «Ειδική Δύναμη Αποτροπής», «Ταξιαρχία 444», «Ταξιαρχία 111», «Αρχή Υποστήριξης Σταθεροποίησης», που χρηματοδοτούνται έως τώρα από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Συχνά έρχονται σε μεταξύ τους αντιπαράθεση με αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο σε μια διαμάχη να σκοτωθούν 55 μέλη και να τραυματιστούν πάνω από 150.

Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως εξήγησε ότι οι ένοπλες ομάδες δεν θα διαλυθούν αλλά θα παραμείνουν σε «εφεδρεία» αφού πρόσθεσε πως «θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις για συγκεκριμένες αποστολές», τις οποίες και δεν προσδιόρισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ