Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Εντείνεται η καταστολή στα εσωτερικά και εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα

Τη δημιουργία κοινών μηχανισμών καταστολής μεταναστών και προσφύγων και φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων ετοιμάζεται να αποφασίσει η έκτακτη «ειδική» Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή με τη συμμετοχή των «ενδιαφερόμενων κρατών - μελών» της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 - 29 Ιούνη.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» («Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ»).

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρθούν μέτρα ώστε να εμποδίζονται οι αιτούντες άσυλο να ταξιδεύουν μεταξύ των κρατών της ΕΕ. «Θα δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο κοινό μηχανισμό επιστροφής (σ.σ. προσφύγων) στα εσωτερικά σύνορα», αναφέρεται. Το σχέδιο προβλέπει ελέγχους σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων και στα αεροδρόμια, οι αιτούντες άσυλο θα απειλούνται με τιμωρία εάν δεν παραμείνουν στη χώρα της πρώτης εγγραφής τους, ενώ προβλέπεται ότι τα συμμετέχοντα κράτη της ΕΕ θα εγκαταστήσουν κοινά αστυνομικά κέντρα και θα εξελίξουν την υπηρεσία προστασίας των συνόρων FRONTEX σε αστυνομία των συνόρων της ΕΕ. Προβλέπεται ακόμη ότι τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη θα ορίσουν υψηλόβαθμους εκπροσώπους για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που θα συνεδριάζουν κάθε μήνα.

Στο μεταξύ, οι παραπάνω διαρροές προκάλεσαν την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιανόητο για την Ιταλία να δεχτεί πίσω μετανάστες που έχουν κάνει δευτερεύουσες κινήσεις προς άλλες χώρες της ΕΕ. Δήλωσε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, αλλά μόνο μια σύνοψη των ζητημάτων που θα εξεταστούν και θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη «μίνι» Σύνοδο της Κυριακής - η οποία καλείται με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης - θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Αυστρία, Μάλτα, Σλοβενία και Δανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, ζήτησε αρχικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συγκαλέσει τη «μίνι» Σύνοδο, εκείνος όμως αρνήθηκε να διοργανώσει «ειδικές συνεδριάσεις μεμονωμένων κρατών της ΕΕ». Τελικά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δέχτηκε να αναλάβει αυτόν το ρόλο.

Χαρακτηριστική των αντιπαραθέσεων είναι και η χτεσινή παρέμβαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών (αντιπροέδρου και επικεφαλής της αντιδραστικής «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι, που κάλεσε την Τετάρτη την Ισπανία και τη Γαλλία να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, ενώ ζήτησε καλύτερη φύλαξη της Μεσογείου και περισσότερα κονδύλια λέγοντας σκωπτικά: «Η νέα επιχείρηση της Frontex περιλαμβάνει 32 πλοία, εκ των οποίων 30 ιταλικά. Δεν βλέπω τι ευρωπαϊκό έχει».

Συνάντηση των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας

Χτες συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών Βίσεγκραντ (V4), με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενόψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ από 1η Ιούλη.

Ο Β. Ορμπαν δήλωσε πως οι πρωθυπουργοί των V4 δεν θα παραβρεθούν στη «μίνι» Σύνοδο, προσθέτοντας ότι τέτοιες συναντήσεις αρχηγών κρατών θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Κομισιόν.

Γενικότερα οι ηγέτες των V4 συμφώνησαν πως η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της κατά των «παράνομων» μεταναστών και να γίνεται το ξεδιάλεγμα των μεταναστών, όπως και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες, έξω από τα σύνορα της ΕΕ. Ο Τσέχος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της πρότασης για ενίσχυση της Frontex και πιο συγκεκριμένα ζήτησε να αυξηθεί το προσωπικό της στις 10.000.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ