Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μαζί με άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, στην πρεμούρα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, σε μια περιοχή - σταυροδρόμι ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση με την ονομασία «Aspides» θα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ, χωρίς να κρύβουν λόγια για το γεγονός ότι η εν λόγω ναυτική αποστολή θα είναι το στρατιωτικό «παρών» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ σε ένα από τα πιο εύφλεκτα σημεία του πλανήτη, τη στιγμή που η γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή.
Στα διαδικαστικά, η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (με στελέχη).
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναβαθμισμένη» συμμετοχή σε ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο: Ζητάει να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, αλλά και τη διοίκηση («εν όρμω») της επιχείρησης από το Στρατηγείο να αναλάβει Ελληνας υποναύαρχος. Θα δίνει αναφορά στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και στον πρόεδρό της, Αυστριακό στρατηγό, στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον («εν πλω») διοικητή στην επίμαχη ζώνη, ο οποίος - όπως ανακοινώθηκε από τη Ρώμη - θα είναι Ιταλός. Αντίστοιχα, σε πρώτη φάση «διοικητόπλοιο» στην Ερυθρά θα οριστεί ιταλικό πλοίο, ενώ στις μοιρασιές ρόλων υποδιοικητής στη Λάρισα λέγεται ότι θα αναλάβει Γάλλος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η φρεγάτα «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς και Βρετανούς για τη συμμετοχή και στη δική τους επιχείρηση που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides».
Με όλα αυτά τα σχέδια να «τρέχουν» προς υλοποίηση, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέβη στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappey, αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβάνεται ακριβώς και η αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά.
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι τον Φλεβάρη του 2023 οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας υπέγραψαν «Δήλωση Κοινού Οράματος» («Joint Vision Statement»), η οποία «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας». Συμφώνησαν επίσης να καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας», ενώ καθιερώνεται ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα».