Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αποδοκιμασίες για τη θρασύτητα και τις προκλήσεις των τότε δημάρχων

Τις έντονες αποδοκιμασίες κατοίκων της περιοχής της Ραφήνας και του Πικερμίου προκάλεσαν αναφορές του πρώην δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του χτες στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Είπε χαρακτηριστικά: «Περπατούσα ανάμεσα στον κόσμο, τότε και τώρα, και νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα τους έχουμε προσφέρει. Εξάλλου ήμουν ο μόνος αυτοδιοικητικός που επανεξελέγην». Ο Μπουρνούς είπε ότι ο ίδιος είναι ο μόνος που έχει διπλή ιδιότητα, θύματος και κατηγορουμένου. «Βγήκε η σύζυγός μου με εγκαύματα, και τα παιδιά μου και οι γονείς της με αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο ίδιος από τις 8 το βράδυ εκείνης της μέρας είχε βγει και μιλήσει για νεκρούς στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Βλέπω έναν νεκρό και πυροσβεστικό όχημα. Είναι 8 η ώρα. Και λέω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Με ρωτάνε λες και είπα ότι ήλθαν εξωγήινοι. 8 η ώρα λέω ότι υπάρχουν νεκροί, ενώ άλλοι 11 η ώρα δεν ξέρουν αν υπάρχουν νεκροί, που είναι αρμόδιοι». Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για «εγκληματική καθυστέρηση στην παρέμβαση του Λιμενικού», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μέχρι τις 11 το βράδυ είχαν έρθει 3.000 εθελοντές. Υπήρχε εγκληματική καθυστέρηση για επέμβαση στη θάλασσα. Είπαν πως το Λιμενικό ενημερώθηκε στις 7 η ώρα. Στο δικαστήριο σας αποδείχθηκε ότι από τις 6.30 επιχειρούσε εθελοντής με άνθρωπο του Λιμενικού. Δυστυχώς, σε αυτήν τη διαδικασία πολλοί έχουν προσπαθήσει να παραχαράξουν την πραγματικότητα».

Την Παρασκευή απολογήθηκε και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο δήμος έπραξε τότε ό,τι ήταν δυνατόν σε επίπεδο πρόληψης για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, είπε ότι υπήρχε όργανο του δήμου το οποίο επόπτευε την περιοχή για καθαρισμούς «24 ώρες το 24ωρο το καλοκαίρι, γιατί ερχόταν πολύς κόσμος και καταλαβαίνετε τι γινόταν με τα κλαδέματα. Συνέχεια κάναμε κλάδεμα».

Μάλιστα είπε ότι δεν υπήρχαν πεύκα που να μην είχαν κλαδευτεί, παρά μόνο στο Μάτι, για να προσθέσει: «Κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι' αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!». Σε αυτό το σημείο ακούστηκε από το ακροατήριο «Ντροπή»... Συνεχίζοντας ο Η. Ψινάκης υποστήριξε ότι ευθύνη για την εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης είχε η Πυροσβεστική. «Δεν μπορεί ο δήμαρχος - και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια, επειδή ήταν πολλοί δήμοι. Δεν μπορείς χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανέναν! Μας ζητήθηκαν δύο λεωφορεία, να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ο,τι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε».

Ακολούθησε η απολογία του Βάιου Θανασιά, τότε αντιδημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος επεσήμανε ότι ο δήμος εκείνη τη μέρα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς. Ανέφερε επίσης ότι «ενημέρωσα άμεσα το 199 για την ύπαρξη φωτιάς κοντά στον δήμο Μαραθώνα. Ζήτησα ενισχύσεις. Είπα να έρθουν από τον Νέο Βουτζά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ότι ξέσπασε και στον δήμο μας φωτιά. Επιχειρούσαμε να συντονίσουμε μια κατάσταση κινούμενοι στα τυφλά. Οι καπνοί θύμιζαν ταινία τρόμου, ήταν οι πιο μεγάλες φλόγες που είχα δει στη ζωή μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ