Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΑΥΓΗ»
Αντί για συγκεκριμένα μέτρα κάνει ... «συστάσεις» σε εργοδότες

Eurokinissi

Γενικόλογες συστάσεις για την υποχρέωση των εργοδοτών «να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια» και να μεριμνούν ώστε «να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους», επαναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει και περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ανάμεσα στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο περιλαμβάνονται η Εύβοια, η Βοιωτία και 8 δήμοι της Αττικής (Μάνδρας - Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης). Μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα το υπουργείο επαναλαμβάνει τα γενικά μέτρα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να ισχύουν και επιπλέον απευθύνει ισχυρή σύσταση στις επιχειρήσεις στις προαναφερθείσες περιοχές, να εφαρμόσουν τηλεργασία σήμερα «σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας».

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όταν μια επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της συγκεκριμένης μέρας. Επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό - ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας - αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, οι εργοδότες οφείλουν να τους εφοδιάζουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κ.λπ.), καθώς και να προβούν σε παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός).

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και τη λειτουργία σχολείων με τηλεκπαίδευση σήμερα στις περιοχές που αναμένεται να είναι πιο έντονες οι χιονοπτώσεις ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Μετά τη νέα σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου ανακοίνωσε την απόφαση για «απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από σήμερα (σ.σ. χτες) το βράδυ στις 8 μέχρι την Τετάρτη στις 10 το πρωί στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα». Οπως διευκρίνισε, αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο Β. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά για την Κρήτη, όπου η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση της Τροχαίας Αττικής για υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλων αντιολισθητικών μέσων εντός της Περιφέρειας Αττικής από χτες στις 10 το βράδυ.

Από το πρωί έγιναν και σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας στα βόρεια του νομού, κάνοντας συστάσεις στους οδηγούς, ενώ από την έναρξη της ισχύος του μέτρου θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ στους παραβάτες οδηγούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ