Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πικρή γεύση από την εμπορευματοποιημένη Πρόληψη

«

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης να απαντήσουν αν η Πρόληψη που ευαγγελίζονται θα αφορά μόνο καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από χορηγούς - παραγωγούς και προαγωγούς καταναλωτικών προϊόντων, που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους και των συνακόλουθων φοροαπαλλαγών τους, ή αν θα επενδύσουν στη θεσμική θωράκιση και ανάπτυξη των δομών που πανελλαδικά για σχεδόν 30 χρόνια αποτελούν τους μοναδικούς φορείς που συμβάλλουν αποτελεσματικά, με επιστημονικά θεμελιωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, στην άμβλυνση των παραγόντων που οδηγούν τους νέους στην υιοθέτηση εξαρτητικών συμπεριφορών».

Αυτή είναι η απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, απέναντι στο συνέδριο «Μην Κολλάς» που διοργανώνει ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, μαζί με μια διαφημιστική εταιρεία, με οικονομική χορηγία από πολυεθνικές εταιρείες οινοπνευματωδών - τσιγάρων και πλατφόρμες στοιχημάτων, και με θέμα τις υπεύθυνες συμπεριφορές και τη μείωση της βλάβης από εθιστικές συνήθειες!

Και σ' αυτό το συνέδριο έβαλαν πλάτη κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και δύο διορισμένοι από την κυβέρνηση πρόεδροι των μεγαλύτερων μέχρι στιγμής οργανισμών Πρόληψης και Απεξάρτησης, ως συνέχεια του αντιδραστικού νομοσχεδίου με το οποίο καταργούνται όλοι οι εγκεκριμένοι φορείς Πρόληψης, Απεξάρτησης και Επανένταξης, ενώ παράλληλα απαγορεύονται η ΓΣ και η τελετή αποφοίτησης στο ΚΕΘΕΑ.

«Αυτή είναι η Πρόληψη που θέλουν! Με χορηγούς, με τυμπανοκρουσίες και καμπάνιες ιδιωτικής πρωτοβουλίας που κάθε άλλο παρά απαντούν στις βαθύτερες ψυχοκοινωνικές αιτίες των εξαρτήσεων, αλλά και με την απουσία φορέων όπως τα Κέντρα Πρόληψης, τη λειτουργία των οποίων στοχεύουν να καταλύσουν.

Μια Πρόληψη που θα είναι και η ίδια εμπορικό προϊόν, αναλώσιμο και αποσπασματικό, και όχι διαρκής, επίμονη και επίπονη κοινωνική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ