Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Τα ιδρύματα θα επιλέξουν τους τρόπους των εξετάσεων

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν οι πρυτάνεις για τη στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση | Κρεσέντο απειλών από κυβερνητικά στελέχη

Το δικαίωμα στα ίδια τα ιδρύματα να αποφασίσουν αν θα αξιοποιήσουν ηλεκτρονικές ή διά ζώσης μεθόδους για την εξεταστική διατηρούν οι πρυτάνεις, όπως διαμήνυσαν μετά τη χτεσινή έκτακτη Σύνοδό τους που κάλεσε ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας για να τους πιέσει να λειτουργήσουν ως κατασταλτικός μηχανισμός απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρει: «Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο».

Στο πλαίσιο αυτό κάποια ιδρύματα έχουν ήδη ανακοινώσει τα επόμενα βήματά τους, όπως π.χ. η Σύγκλητος του ΕΜΠ που ανακοίνωσε διαδικτυακά μαθήματα όπου χρειάζεται για να συμπληρωθούν οι 13 βδομάδες και διαδικτυακή εξεταστική «σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Παράλληλα, οι πρυτάνεις στη χτεσινή τους Σύνοδο εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση, που τους περιλαμβάνει στην κατεπείγουσα έρευνα για τυχόν παράβαση καθήκοντος απέναντι στις καταλήψεις.

Συκοφάντηση και απειλές

Θυμίζουμε ότι στο κρεσέντο των προσπαθειών τρομοκράτησης που ξεδιπλώθηκαν από την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, δείχνοντας στην ουσία το στρίμωγμά της, ξαμολήθηκε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, να πει λίγο - πολύ ότι αν οι πρυτάνεις δεν καλούν την αστυνομία να καταστείλει τις καταλήψεις και δεν δέχονται την ηλεκτρονική εξεταστική, τότε πρέπει να τους κοπεί η χρηματοδότηση: «Δεν μπορούν να κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχει ευθύνη των πρυτανικών αρχών, βάσει του νόμου, πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή τους». Αντίστοιχα ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλος, χαρακτήρισε «μετριοπαθή αλλά και υποχρεωτική» την προτροπή του υπουργού Παιδείας για ηλεκτρονική εξεταστική και «κοιτώντας» προς τους πρυτάνεις είπε ότι «όσοι δεν συμφωνούν παραιτούνται ή παρανομούν».

Στο μεταξύ, η εισαγγελία έχει αρχίσει την κατεπείγουσα έρευνα για τις καταλήψεις και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε ήδη τους πρυτάνεις των τριών μεγάλων ιδρυμάτων, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ. Παράλληλα, επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις παραγγέλθηκε και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που ανατέθηκε στην αστυνομία και στοχεύει κατά όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις και κατά των διοικητικών οργάνων και των ενεργειών τους για την αποτροπή των καταλήψεων, ερευνώντας τα αδικήματα διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παράνομη βία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση καθήκοντος.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, επιμένει στη γραμμή αντιστροφής της πραγματικότητας και της συκοφάντησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση οι φοιτητές δεν θα πληρώσουν την επαναστατική γυμναστική κάποιων μειοψηφιών που αμφιβάλλω αν όλοι αυτοί είναι φοιτητές».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε χτες ότι «κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση προκαλεί και τις αντιδράσεις της, έχει οδηγήσει σε μία σχετική αναταραχή στον χώρο των πανεπιστημίων». Ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, είπε ότι «στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης και επομένως είναι θεμιτό, είναι κατανοητό. Αυτό όμως που πρέπει επίσης να δεχόμαστε όλοι είναι ότι, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ