Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Ομόφωνο «ναι» στην κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα

Δράσεις ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο με συναυλία, απεργία και συλλαλητήριο

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που στόχο έχει να καταργήσει τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα και να ιδιωτικοποιήσει την απεξάρτηση, να επιταχύνει την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να υποτάξει τις ανάγκες των εξαρτημένων και των ψυχικά ασθενών στον κόφτη του «κόστους - οφέλους», απαίτησαν και χθες σωματεία και φορείς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ Δαφνί στο Χαϊδάρι, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία και εργαζόμενοι από όλο το πεδίο της απεξάρτησης, μαζικοί φορείς κ.ά., που συντονίζουν την κλιμάκωση της δράσης τους, προχωρώντας σε συμβολικές δράσεις στο Σύνταγμα και άλλες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και μια μεγάλη συναυλία στις 14 Γενάρη, συλλαλητήριο και απεργιακές κινητοποιήσεις τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Τη στήριξη του ΠΑΜΕ στις αγωνιστικές δράσεις μετέφερε στη σύσκεψη ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Να μη φτάσει καν στη Βουλή το νομοσχέδιο

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί ο Θ. Δημουλάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέρος της επίθεσης που εξαπολύεται συνολικά στη δημόσια Υγεία, ενώ απηύθυνε κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα σε σωματεία, συνδικάτα, μαζικούς φορείς, συλλογικότητες κ.λπ.

«Το βάρος πέφτει σε όλη την κοινωνία να μη φτάσει καν στη Βουλή» το νομοσχέδιο, τόνισε ο Η. Γκότσης από το «18 ΑΝΩ». «Είμαστε από κοινού όλα τα σωματεία στο πεδίο της απεξάρτησης και συγκλίνουμε στην απόρριψη του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο Δ. Κολοκάθης εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Στην ομόφωνη στήριξη που λαμβάνει το ηλεκτρονικό ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκε ο Π. Ξυπολητάς εκ μέρους της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας την ετοιμότητα στην οποία παραμένουν οι γονείς προκειμένου να μη φτάσει καν το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το γεγονός ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο «αποτελεί εφαρμογή της διακηρυγμένης στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της διαχείρισης των πιο ακραίων εκδηλώσεων του φαινομένου της εξάρτησης, με δείκτες τη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων και την παραμονή των εξαρτημένων σε οποιαδήποτε υπηρεσία» ανέδειξε η Ν. Κοδελλά εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» στον ΟΚΑΝΑ.

Στην πλούσια δράση που έχουν αναπτύξει όλα τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών αναφέρθηκε η Σ. Σκλαβενίτη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αντιπαράθεση με την πολιτική «κόστους - οφέλους» που συναντάμε σε Υγεία, Παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες, που μπαίνουν στο ζύγι.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ανέδειξαν με βάση τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία (Ασκληπιείο, Δρομοκαΐτειο, «Αττικόν» κ.ά.) εκπρόσωποι των σωματείων σε αυτά.

Στα τεράστια προβλήματα και τις ανάγκες που μένουν χωρίς ανταπόκριση αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων και του Συλλόγου Γυναικών από τις όμορες περιοχές της Δυτικής Αθήνας, που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη, ενώ τα αντίστοιχα προβλήματα, απότοκα της ίδιας πολιτικής, εκφράστηκαν και από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ατόμων με διατροφικές διαταραχές «Επιστρέφω».

Μια αντιδραστική πολιτική με στόχευση τη μείωση του «κόστους» και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα

Τη «δεδομένη συμπαράσταση» της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μετέφερε η πρόεδρός της, Αφροδίτη Ρέτζιου, υπενθυμίζοντας ότι «είχε επιχειρηθεί να δοθεί ένα θετικό πρόσημο στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Δεν πέρασε τελικά. Πρόκειται για μια αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια και εξειδικεύει τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μια πολιτική που αξιοποιεί τα αποτελέσματά της, όπως η ιδρυματοποιημένη περίθαλψη, η ανυπαρξία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, η έλλειψη δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ξενώνες, οικοτροφεία κ.λπ., για να δοθεί το οριστικό χτύπημα, γιατί θεωρεί ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας - όπως αναφέρεται και στην "Πράσινη Βίβλο" της ΕΕ - "κοστίζουν". Εχουμε κονδύλια, τις ΑΜΚΕ, τις ΜΚΟ που διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα αυτών των κονδυλίων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να μεγαλώσει ο χώρος του ιδιωτικού τομέα Ψυχικής Υγείας».

Και αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», θύμισε ότι έχουν κλείσει τα 6 από τα 9 ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ιδρυματοποιημένης ψυχιατρικής περίθαλψης. «Εχουμε 4.700 κρεβάτια στον ιδιωτικό - επιχειρηματικό τομέα Ψυχικής Υγείας και μόλις 900 στον δημόσιο τομέα. Θα μειωθούν ακόμα περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα παραπάνω, κάλεσε σε ετοιμότητα και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με οργάνωση της πάλης απέναντι στο νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και το εμπλουτίζει η σημερινή της ΝΔ, που «βήμα - βήμα ξήλωσαν τη δημόσια Ψυχική Υγεία και βήμα - βήμα έχτισαν το αντιδραστικό οικοδόμημα της "ψυχιατρικής μεταρρύθμισης", με τα αποτελέσματα που όλοι τα γνωρίζουμε. Δεν ήταν μια κακή διαχείριση, αλλά η στόχευση. Είναι αποφασισμένοι, είναι όρος για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, κι άλλο τόσο αποφασισμένοι πρέπει να είμαστε κι εμείς».

Στήριξη από τη νέα δημοτική αρχή Χαϊδαρίου

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος κάλεσε να γίνει η αγωνία δράση, και θύμισε τις μάχες που δίνουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί. Αναφέρθηκε στην υπερψήφιση, από το Δημοτικό Συμβούλιο, του κειμένου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ, με μοναδική αντίδραση από ένα μέλος της ΝΔ, και διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ