Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι των Πετρελαίων Καβάλας

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας και Οικονομικών, απαιτώντας την άμεση επιστροφή στη δουλειά των 190 παράνομα απολυθέντων εργαζομένων των Πετρελαίων Καβάλας, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους, σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αφού έχουν εκπέσει και οι τυπικοί λόγοι των ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, που διαρκεί από 1/1/2022, για λόγους ασφαλείας των εγκαταστάσεων, καταρρίπτοντας τα προσχήματα που πρόβαλε η «Energean» για τις ομαδικές απολύσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν και ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Kavala Oil «Το Βαρέλι».

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο όμιλος «Energean» ανακοίνωσε πρόσφατα νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας του, «στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ», ομολογία ότι μπορεί η σφαγή του παλαιστινιακού λαού να συνεχίζεται αλλά «οι μπίζνες είναι μπίζνες», γεγονός που εξηγεί από μια πλευρά τη στήριξη που δίνει απλόχερα η κυβέρνηση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Τεράστια κέρδη για την «Energean»

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η παραγωγή για όλο το 9μηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), υπερτριπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 9μηνο του 2022. Τα έσοδα μάλιστα του ομίλου ανήλθαν σε 1,016 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 29 Δεκέμβρη.

Επίσης, η εταιρεία το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει την παραγωγή σε κοιτάσματα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιταλία, ενώ παράλληλα αναμένεται στα τέλη του έτους η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan, επίσης στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα προετοιμάζεται για το νέο πρότζεκτ αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, το οποίο εντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος, με παράλληλη δέσμευση επιδότησης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Και ενώ τα εκατομμύρια κερδών στις πλάτες των εργαζομένων του ομίλου και συνολικά του λαού, που χρυσοπληρώνει την πανάκριβη Ενέργεια, αυξάνονται αλματωδώς, οι κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ("ζεστό" χρήμα από τις τσέπες του ελληνικού και των υπόλοιπων λαών της ΕΕ) συνεχίζονται», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και προσθέτουν πως η «Energean» έχει εκταμιεύσει και το περιβόητο δάνειο (ένα τμήμα με κρατικές εγγυήσεις και ένα τμήμα απευθείας από το ελληνικό κράτος) ύψους 100 εκατ. ευρώ, που σωστά ο λαός της περιοχής ονόμασε «θαλασσοδάνειο».

Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός αυτός αφορούσε την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα «Ε», η οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει, γεγονός που στην ουσία συνιστά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί αν η εταιρεία υλοποιεί τους συμβατικούς όρους του δανείου των 100 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιευτεί, και σε διαφορετική περίπτωση να απαντήσει αν προτίθεται να ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή της. Τέλος, να τηρηθεί η δικαστική απόφαση και να ξεκινήσει άμεσα η άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα «Ε», σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ