Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ευχολόγια για την αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία

Την ώρα που η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας βασίζεται σε αποσπασματικά και ανεπαρκή έργα, οι δε πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έκαναν ολοφάνερη την αποτυχία του υφιστάμενου μοντέλου πολιτικής προστασίας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντησή του τη Δευτέρα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά «ευλόγησαν τα γένια τους» σχετικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ενα νομοσχέδιο που οι ρυθμίσεις του όχι μόνο δεν βελτιώνουν την υπάρχουσα νομοθεσία αλλά ενισχύουν τα αρχικά αντιλαϊκά της χαρακτηριστικά, ενώ, παρά την καταχρηστική παρουσία της λέξης «πρόληψη», αυτή είναι ανύπαρκτη ή εξαντλείται σε γραφειοκρατικού τύπου ρυθμίσεις. Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, γιγαντώνεται ο μηχανισμός των επιτροπών και οργάνων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί τον πιο ασφυκτικό τους έλεγχο, ενώ ενισχύεται η διάχυση των ευθυνών, ώστε να αποφεύγεται τελικά το πολιτικό κόστος. Μάλιστα, όσον αφορά τα δάση, εδώ και 25 χρόνια συνεχίζεται ο αποτυχημένος διαχωρισμός της πρόληψης μιας πυρκαγιάς από την κατάσβεσή της, αφού συνεχίζεται η διάσπαση της επιβεβλημένης ενιαίας διαχείρισης και προστασίας ενός δάσους. Αναφορικά με το σύστημα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η κυβερνητική πολιτική εστιάζει σε δράσεις καταστολής και όχι πρόληψης, ενώ την περίοδο 2016 - 2020 το 84% των κρατικών πόρων κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόνο το 16% προς την πρόληψη.

Παρ' όλα αυτά, υπουργός και περιφερειάρχης αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη για «αλλαγές στον στρατηγικό σχεδιασμό και στα έργα υποδομών».

Επικεντρώθηκαν έτσι στις επικαλύψεις - καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, ενώ το πρόβλημα δεν είναι στη διαδικασία αλλά στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που βάζει στον Προκρούστη του «κόστους - οφέλους» τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Ο Β. Κικίλιας ανάμεσα σε άλλα «διαπίστωσε» πως «με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές), είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, και ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και ως προς τα έργα υποδομών, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε από κοινού στις προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε κι αυτός τη «διαπίστωση» ότι «είναι απόλυτης και άμεσης προτεραιότητας τα ζητήματα πρόληψης, και θεωρώ ότι το νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μας δώσει τα εργαλεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να δράσουμε έγκαιρα και άμεσα. Είμαι σίγουρος ότι συμπληρωματικά η κυβέρνηση με τους απαραίτητους πόρους και την εξασφάλιση άμεσων διαδικασιών στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων θα δώσει τέλος στο καθεστώς επικαλύψεων, καθυστερήσεων και δικαιολογιών που δεν επέτρεπαν την εξέλιξη και υλοποίησή τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ