Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΔΥΕΘ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά

Με το σύνθημα «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και κρατώντας στα χέρια τους τα γράμματα που σχημάτιζαν στα Αγγλικά το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη («Free Palestine» και παλαιστινιακές σημαίες, οι φοιτητές υποδέχθηκαν τον Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες η ΕΔΥΕΘ και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ αισιόδοξο - και για τον δικό μας λαό αλλά και για την ανθρωπότητα ολόκληρη - οι νέοι άνθρωποι να δείχνουν τον αλτρουισμό και την αγωνιστική τους συμπόρευση με αυτούς που υποφέρουν και αγωνίζονται ενάντια στην αγριότητα του ανθρωποφάγου καπιταλιστικού συστήματος. Του ιμπεριαλισμού, που τα θύματά του είναι αμέτρητα και στους πολέμους που διεξάγει ασταμάτητα, αλλά και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη που υποβαθμίζει καθημερινά την ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη, που για τα άνομα συμφέροντα των μονοπωλίων τσαλακώνει καθημερινά τις ζωές των ανθρώπων».

Στην ομιλία του ο Α. Τακάζ ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη δεν ξεκίνησε τώρα στις 7 Οκτώβρη. «Το παλαιστινιακό ζήτημα ξεκίνησε εδώ και 100 χρόνια. Από την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσουν να ιδρυθεί ένα κράτος για τους Ισραηλινούς μέσα στην Παλαιστίνη. Δηλαδή, όπως θα λέγαμε, αυτός που δεν έχει υπόσχεται σε αυτόν που δεν δικαιούται», είπε. Αναφέρθηκε στο ιστορικό εποικισμών, τρομοκρατίας, διχοτόμησης και τελικής κατοχής από το Ισραήλ. Και στην ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για ελευθερία και ανεξαρτησία.


Αναφέρθηκε ακόμα στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Περιέγραψε τον τραγικό απολογισμό του πολέμου, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικές καταστροφές, αλλά και την εκστρατεία που συνεχίζεται εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

«Αυτός ο κύκλος βίας δεν θα τερματιστεί αν ο παλαιστινιακός λαός δεν αποκτήσει ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό η Μέση Ανατολή θα είναι πεδίο πολέμου», είπε. Και εξέφρασε την ελπίδα για ειρήνη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ