Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14391

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Μεθοδεύουν αύξηση στο χαράτσι των διοδίων από το νέο έτος

Αυξήσεις τουλάχιστον 9% είναι το αποτέλεσμα της ...σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εισπράκτορες των δρόμων


ΣΕΛ.  4
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεολαιίστικο μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Τη Δευτέρα 4/12, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ | Δράσεις για την Παλαιστίνη από την ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς, για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης


ΣΕΛ.  6   -   9

Υγεία - ώρα μηδέν! Αγώνας για προσλήψεις και χρηματοδότηση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση

ΚΚΕ: Οριακή η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Να αυξηθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, να συμπορευτεί ο λαός στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μεγάλες συγκεντρώσεις, μοτοπορείες και άλλες δράσεις χτες στην Αττική και σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας | Δεύτερη μέρα της 48ης απεργίας σήμερα για τους γιατρούς | Πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας, με στάση εργασίας από όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Eurokinissi

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΣΕΛ.  12   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε πορεία κλιμάκωσης

Τη στιγμή που τα αστικά επιτελεία παρουσιάζουν περίπου ως «βαλτωμένη» την κατάσταση στην Ουκρανία και καλλιεργούν εφησυχασμό ότι η προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα οδηγεί σε άμβλυνση της ισραηλινής επιθετικότητας, οι αποφάσεις των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, χτες και προχτές στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φουντώνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και ότι δεν επιτρέπεται καμιά επανάπαυση από τον λαό.

Τα κράτη - μέλη της ευρωατλαντικής συμμαχίας αποφάσισαν να ενισχύσουν με πολλά ακόμα δισ. την πολεμική μηχανή της Ουκρανίας, πρόσθετα στα 100 και πλέον που έχουν δώσει σε λιγότερο από δύο χρόνια, για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η ΕΕ μετατρέπεται σ' ένα απέραντο στρατόπεδο πολεμικής προετοιμασίας, καθώς δεσμεύεται για την εκπαίδευση άνω των 40.000 Ουκρανών, ο μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτικών που εκπαιδεύονται έξω από τη χώρα τους.

Αντίστοιχα, τα «πιεστικά προβλήματα ασφαλείας» που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, στο φόντο της σφαγής στη Γάζα, η συγκρότηση «ειδικής ομάδας» για τις «προκλήσεις» στη «Νότια Γειτονία» του ΝΑΤΟ, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 78 «συμμαχικά» πολεμικά πλοία, σε μια «ισορροπία» τρόμου με τις ρωσικές και άλλες δυνάμεις στην περιοχή, προμηνύουν κλιμάκωση και μεγαλύτερο κίνδυνο για γενικευμένη ανάφλεξη, με δεδομένες τις εξαγγελίες των Ισραηλινών ότι προετοιμάζονται για μακρύ πόλεμο και ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τη Γάζα.

Οι σχεδιασμοί για επιτάχυνση της «ενεργειακής διαφοροποίησης» της ΕΕ από τη Ρωσία, οι προειδοποιήσεις των ηγετών των Δυτ. Βαλκανίων για το ενδεχόμενο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην περιοχή, οι αναφορές «στις προκλήσεις που παρουσιάζει η Κίνα για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και στη συνεργασία «πιο στενά με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού», δείχνουν ότι de facto οι αντιθέσεις κλιμακώνονται και ότι νέοι άξονες και αντιάξονες ενεργοποιούνται και διατάσσονται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ολα αυτά στο έδαφος της μεγάλης δυσκολίας που έχει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει, «φλερτάροντας» με μια νέα συγχρονισμένη κρίση και με φόντο τη σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι δεσμεύσεις εμπλοκής που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση απογειώνουν τους κινδύνους για τον λαό. Κρίκοι της επικίνδυνης αλυσίδας είναι: Η αποστολή πρόσθετου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Οι δεσμεύσεις για εκπαίδευση στην Ελλάδα Ουκρανών πιλότων. Οι σχεδιασμοί για την επέκταση του αγωγού καυσίμων που θα εφοδιάζει τις ετοιμοπόλεμες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατ. Ευρώπη.

Είναι ακόμα ο ρόλος που παίζει η Σούδα στη στήριξη του Ισραήλ, αλλά και η Αλεξανδρούπολη, ως βασικό ευρωατλαντικό ορμητήριο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια, η χώρα μας αποτελεί «ευρωατλαντικό κόμβο» δύο πολέμων που διεξάγονται ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή.

Επικαλούμενη αυτήν ακριβώς την «αστάθεια» που μεγαλώνει στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και προβάλλοντας ως «πλεονέκτημα» για τη χώρα τη βαθύτερη εμπλοκή στον επικίνδυνο ευρωατλαντικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση επιταχύνει την ατζέντα και στα Ελληνοτουρκικά, ως μέρος των ευρύτερων διευθετήσεων που προωθούνται στην περιοχή, με ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Καθόλου τυχαία, η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα έχει για επίδικο την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας και σταθερότητας», με βήματα «win win» προς μια συνολικότερη διευθέτηση, που θα ικανοποιεί αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και θα την «δένει» πιο σταθερά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τον στόχο αυτό συνυπογράφουν όλα τα αστικά κόμματα, με πρώτη πρώτη τη σοσιαλδημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ «1» και «2», το ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αναγνωρίζουν το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αναζητούν «ανθρωπιστικό μέτρο» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενώ τάσσονται αναφανδόν υπέρ του «πρωταγωνιστικού ρόλου» της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην Ανατ. Ευρώπη, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι βέβαια του λαού.

Οι εξελίξεις απαιτούν, λοιπόν, επαγρύπνηση, κινητοποίηση, δράση. Οι τεράστιες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καταδίκης της εμπλοκής της χώρας στο μακελειό δείχνουν τον δρόμο για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτά.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σύνθημα μάχης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 15 Δεκέμβρη
  • Ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, για αυξήσεις στους μισθούς και ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος
  • Κλείνουν τα μαγαζιά τους οι ΕΒΕ και συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή, τη μέρα που θα ψηφίζεται το φορονομοσχέδιο - έκτρωμα

ΣΕΛ.  11,    15


ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιθέσεις φασιστοειδών σε μέλη του ΚΚ στα Πανεπιστήμια

Αλληλεγγύη από την ΚΝΕ


ΣΕΛ.  18
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Σημαντική ευκαιρία» για αμοιβαία «κέρδη» βλέπει ο Ερντογάν

ΣΕΛ.  5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ