Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φίμωτρο

Οπως αναδεικνύουν και δημοσιεύματα, ο νέος Ποινικός Κώδικας που φέρνει η κυβέρνηση προωθεί με τις διατάξεις του και την ακόμα μεγαλύτερη φίμωση του Τύπου, αφού προβλέπει ότι και για τα πλημμελήματα της δημόσιας δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης οι δημοσιογράφοι θα μπορούν πλέον να οδηγούνται στη φυλακή. Μάλιστα, η απόφαση θα ανήκει σε έναν και μόνο δικαστή, αφού καταργούνται και τα τριμελή πλημμελειοδικεία. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τελευταίους κρίκους στη μακρά αλυσίδα της προσπάθειας λογοκρισίας και φίμωσης όποιου δεν ευθυγραμμίζεται με την κυρίαρχη προπαγάνδα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, η κυβέρνηση περνούσε ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ το οποίο, πέραν όλων των άλλων, προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής «για την τήρηση αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας», που τα κριτήριά της θα καθορίζονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, την εκάστοτε κυβέρνηση και τη στρατηγική της ΕΕ, σε κανονισμούς της οποίας άλλωστε βασιζόταν. Σε συνέχεια δε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έχει περάσει «ευρωτρομονόμους» που πλήττουν ευθέως το δικαίωμα της δημοσίευσης, ενισχύοντας το πολυπλόκαμο δίχτυ της (αυτο)λογοκρισίας και της παρακολούθησης. Οσο για το τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, δεν έχει παρά να δει κανείς τα αίσχη των fake news, της λογοκρισίας και των διώξεων τις μέρες αυτές απέναντι σε όσους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στα εγκλήματα του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ και των συμμάχων του. Ο,τι και να κάνουν, όσους νόμους και απειλές και να επιστρατεύσουν, φίμωτρο στους εργαζόμενους και στον λαό δεν πρόκειται να βάλουν.

Στον πάτο

«Φυσικά όλες αυτές οι γεωπολιτικές αλλαγές και οι πόλεμοι είναι κάτι εξαιρετικά σκληρό. Ειδικά όταν βλέπεις παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Αλλά όσον αφορά τη ναυτιλία, όλη αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί καινούργιους εμπορικούς δρόμους και φυσικά χρειάζονται πλοία. Ειδικά όταν πρόκειται για την Ενέργεια, τόσο για LNG όσο και για το πετρέλαιο, μιλάμε για στρατηγικές τοποθετήσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των χωρών (...) Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες και θα πρέπει να είμαστε παρόντες». Με αυτά τα κυνικά λόγια περιέγραφε προχτές σε συνέδριο ο Β. Μαρινάκης, ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές, τις επενδύσεις του σε καράβια μεταφοράς LNG. «Κολυμπάνε» στον ανθρωπισμό οι καπιταλιστές... Θα ήθελαν να μη βλέπουν πολέμους κι αίμα, αλλά, όλως «τυχαίως», εκεί που ρέει άφθονο το αίμα των λαών «γεννιούνται» καινούργιοι εμπορικοί δρόμοι και «ανάγκες» κερδοφορίας. Σαν να λέμε, «δεν έτυχε, πέτυχε!». Το σάπιο σύστημά τους «μπάζει νερά» από παντού και είναι προς το συμφέρον του λαού να το στείλει μια και καλή στον πάτο.

Πάει πολύ

Ως μεγάλο ...κατόρθωμα παρουσιάζει η κυβέρνηση τη διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, με την οποία αίρεται το ακαταδίωκτο τραπεζιτών και στελεχών των τραπεζών για αδικήματα όπως απιστία, υπεξαίρεση, τοκογλυφία και απάτη. Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε ότι η ασυλία των τραπεζιτών θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και επεκτάθηκε από τη ΝΔ, για να τους «θωρακίσουν» στην πολιτική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που συνεχίζεται βέβαια ακάθεκτη σε βάρος του λαού. Το συγκεκριμένο μέτρο «κούμπωσε» με όλες τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στις τράπεζες, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος, που ισχύει από το πρώτο μνημόνιο του 2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και τον διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Κουμπώνει επίσης με το τεράστιο νομικό πλέγμα που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκβιάζουν και να ξεσπιτώνουν μεροκαματιάρηδες, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Πάει πολύ λοιπόν η κυβέρνηση να καμώνεται ότι ...επαναφέρει στην τάξη τούς τραπεζίτες με τη διάταξη για το ακαταδίωκτο. Για την Ιστορία, θυμίζουμε ότι το συνολικότερο ζήτημα της επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης - ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου - είναι από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί; Επειδή έτσι θα προχωρούν πιο γρήγορα οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν επενδύσεις. Θυμίζουμε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, πριν από μια βδομάδα είχε μιλήσει στη Θεσσαλονίκη γι' αυτήν την «ανάγκη», προκειμένου να προσελκύονται περισσότεροι και μεγαλύτεροι επενδυτές. «Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται» και εδώ.

Σφάζονται

Ο Κασσελάκης της ...«πατριωτικής αριστεράς» συναντήθηκε με τον Κοτζιά και την ίδια μέρα πήγε στον Αμερικανό πρέσβη, για να του εκφράσει «τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την Ενέργεια». Τέτοια κάνεις άμα έχεις το «know how» της αμερικανοΝΑΤΟικής «αριστεράς». Θυμίζουμε πάντως ότι την τελευταία φορά που «συνδυάστηκαν» ένας πρόεδρος κι ένας υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ με έναν Αμερικανό πρέσβη, προέκυψε η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στο παρασκήνιο «έτρεχε» ο στρατηγικός διάλογος μετατροπής της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Τα ίδια πάνω - κάτω με τον Κασσελάκη έλεγε την ίδια ώρα και ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης στον Αμερικάνο ομόλογό του Μπλίνκεν, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Τα μεγάλα πνεύματα ...συναντώνται λοιπόν. Κι από αυτή τη «συνάντηση» δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ 2, τα στελέχη του οποίου, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, διεκδικούν την «πατρότητα» της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπερασπίζονται τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ. Εμείς τι άλλο να σχολιάσουμε... Με δυο πολέμους σε εξέλιξη μια ανάσα από τα σύνορά μας και με την αστική τάξη της χώρας να «καίγεται» για αναβαθμισμένους ρόλους, στην ποδιά της και στην ποδιά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σφάζονται παλικάρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ